Acționarii ArcelorMittal Hunedoara, controlată de ArcelorMittal Holdings AG cu peste 96% din acțiuni, vor lua în discuție, într-o AGA programată pe 12 noiembrie, reducerea cu aproape 100 milioane lei a capitalului social al companiei, de la 497 la 397,6 milioane lei, pentru evitarea dizolvării societății.
Astfel, pe ordinea de azi a AGA de la ArcelorMittal Hunedoara din 12 noiembrie se află "Aprobarea reducerii capitalului social al societății de la valoarea actuală de 496.998.735 lei până la o nouă valoare, de 397.598.988 lei, prin reducerea valorii nominale pe acțiune de la 2,5 la 2 lei. Scopul reducerii capitalului social este restabilirea valorii minime a activului net al societății stabilit la articolul 15324 din Legea societăților comerciale nr. 31/1990", potrivit convocatorului AGA.
Potrivit actului normativ citat, atunci când activul net al unei societăți, reprezentând diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor, scade, ca urmare a pierderilor înregistrate de companie, sub jumătate din valoarea capitalului social, acționarii trebuie să decidă dacă respectiva companie își va mai desfășura activitatea, caz în care capitalul social trebuie diminuat, sau va fi dizolvată.
ArcelorMittal Hunedoara a terminat primul semestru din 2015 cu un activ net contabil de circa 251,5 milioane lei, în creștere cu 2% față de finalul anului trecut.
"Înregistrând un rezultat net bun în anul 2014, societatea a putut să se redreseze după randamentul negativ al activelor nete din 2013. Conducerea societății considera că a restabilit încrederea acționarilor prin randamentul pozitiv al activelor nete din 2014, fără a fi nevoie de infuzie de capital social", se afirmă în raportul companiei pe primele 6 luni din 2015.
Au mai trecut prin asta
Compania a înregistrat pierderi de 4,055 milioane lei în primul semestru din 2015, față de un profit net de 5,217 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri a combinatului siderurgic Galați s-a majorat marginal, cu 0,4%, la 285,18 milioane lei.
Anul trecut, compania a avut un profit net de 19,3 milioane lei, însă în 2012 și 2013 a înregistrat pierderi, în sumă cumulată de 67,38 milioane lei.
Acționarii ArcelorMittal Hunedoara au respins, în august, propunerea de dizolvare a societății, luată în discuție după ce pierderile acumulate în ultimii ani au condus la scăderea activului net raportat la capitalul social sub limita prevăzută de lege.
Societatea a trecut printr-o situație similară în 2010, când acționarii au decis să nu dizolve compania și să majoreze capitalul social, prin aport în numerar al acționarilor, cu 397,6 milioane lei, la 545 milioane lei, pentru creșterea valorii activului net și asigurarea fondurilor pentru investiții.
Capitalul social a fost în final majorat cu 349,5 milioane lei, la 496,9 milioane lei, sub valoarea programată, nivel la care se află și în prezent.
Profitul – în anii următori
În raportul semestrial al ArcelorMittal Hunedoara se mai precizează că, în 2015, vor fi realizate investiții strategice în tratamentul în vid al oțelului, pentru a produce „oțel cu valoare adăugată”, iar profiturile sunt așteptate în anii următori. În perioada primului semestru 2015, volumul investițiilor a fost de 9.470.606 lei și a constat în achiziționarea de cilindri necesari în producția de europrofile în valoare de 5.155.957 lei, diferența de 4.314.649 lei reprezentând alte investiții tehnologice.
"În contextul în care prețurile la energie se află într-o continuă creștere, este absolut necesară reducerea consumului de energie, pentru care societatea și-a propus o țintă îndrăzneață, de 875 KWh/tonă", se afirmă în raport.
Compania își mai propune continuarea planului de eficientizare a costurilor, pentru a ajunge la un nivel de 9 euro/tonă anul acesta. "Aceasta implică un amestec de fier vechi bine selecționat, parametri de consum îmbunătățiți și o mai mare productivitate", se menționează în raport.
ArcelorMittal Hunedoara produce țagle pentru țevi, profile grele mijlocii și ușoare, oțel beton, sârmă, profile speciale și pentru minerit. ArcelorMittal Holdings AG controlează 96,41% din capitalul companiei, restul acțiunilor fiind deținute de SIF Banat-Crișana (2,98%) și alți acționari (0,61%).
ArcelorMittal este cel mai mare producător de oțel din lume. Grupul este condus de miliardarul indian Lakshami Mittal și are activități de siderurgie și minerit în 60 de țări. În România, grupul deține două combinate siderurgice, la Galați și Hunedoara, două fabrici de țevi, la Iași și Roman, operatorul portuar Romportmet Galați și o divizie a ArcelorMittal Construction.