Epoca ofertelor superavantajoase pe piața liberă de electricitate pentru clienții non-casnici pare să se fi încheiat, dovadă faptul că Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp) nu numai că nu a reușit să-și reînnoiască contractul de furnizare cu RCS&RDS, care a expirat, dar nu a primit nici măcar o ofertă la procedura de licitație deschisă privind achiziția de energie electrică inițiată în SEAP.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, Universitatea Națională de Apărare Carol I a fost nevoite să solicite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) preluarea începând cu 1 ianuarie de către furnizorul de ultimă instanță (Enel Energie Muntenia) a locurilor de consum proprii, aflate în zona de activitate a operatorului de distribuție E-Distribuție Muntenia.
RCS&RDS a fost unul dintre cei mai agresivi furnizori intrați pe piața energiei electrice odată cu liberalizarea pieței. Potrivit ultimelor date furnizate de ANRE, RCS&RDS ajunsese în primele 9 luni ale anului 2016 la o cotă de piață de 3,58% pe piața concurențială, având semnate contracte în baza cărora a furnizat în respectiva perioadă 883 GWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Explozia prețurilor de pe bursa energiei electrice OPCOM, atât în cazul contractelor la termen, dar mai ales pe piața spot (unde a depăși valoarea de 650 lei/MWh în primele luni ale anului trecut), a temperat elanul furnizorilor, inclusiv RCS&RDS, de a oferi prețuri reduse pentru majorarea cotei de piață.
Așa se face că, în primele 9 luni ale anului trecut, RCS&RDS mai avea o cotă de piață de doar 2,04%, beneficiind de contracte în baza cărora a furnizat doar 546 GWh. O scădere cu 38% față de perioada similară a anului 2016, în pofida faptului că, în 2017, consumul clienților de pe piața concurențială s-a majorat cu 8,5%, de la 24.690 GWh, în primele 9 luni ale anului 2016, la 26.790 GWh în perioada similară a anului trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Coman caută bani la mai multe fonduri de investiții pentru TransenergoIar RCS&RDS este un caz fericit, mai mulți furnizori importanți având mari probleme pe piața furnizării de electricitate în urma evenimentelor de la începutul anului trecut.
Un exemplu este Transenergo, care în primele 9 luni ale anului 2016 avea o cotă pe piața concurențială de 5,29% (furnizând peste 1.300 GWh în respectiva perioadă), sau Axpo Energy, care beneficia de o cotă de 4% (aproximativ 1.000 GWh de energie furnizată în perioada ianuarie-septembrie 2016).
Dacă Transenergo a intrat în insolvență, Axpo a fost afectată, în calitate de creditor, de falimentul unui alt furnizor important, Arelco Power, care deținea, în primele 9 luni ale anului 2016, o cotă de piață de 3,56% (peste 880 GWh furnizați).
De suferit au suferit nu numai furnizorii obișnuiți, ci și cei de ultimă instanță. Astfel, Electrica Furnizare a pierdut contracte în valoare de aproape un GWh în primele 9 luni ale anului trecut. Dacă în ianuarie-septembrie 2016, Electrica Furnizare avea o cotă de piață de 15,98% (3.923 GWh furnizați în perioada respectivă), în perioada similară a anului trecut, compania coborâse la o cotă de piață de doar 11,74% (cu 3.100 GWh furnizați). Cu alte cuvinte, Electrica a furnizat în primele 9 luni ale anului trecut, pe piața concurențială, o cantitate de energie mai redusă cu 20,5% față de cea livrată în intervalul similar din 2016.
Au existat însă și câștigători, în special companiile furnizoare de ultimă instanță ale ENEL. Astfel, Enel Energie Muntenia și-a majorat cota de piață de la 3,49% în primele trei trimestre din 2016 la 8,8% în trimestrele similare din 2017. Enel Energie a crescut la rândul său considerabil, de la 4,37% la 7,68%.
Dacă adunăm cotele de piață ale celor două companii de furnizare ale ENEL, rezultă că italienii au depășit compania de stat românească, Electrica Furnizare, acestea deținând o cotă de piață de 16,58%, față de cele 11,74 procente ale singurei companii de furnizare la care statul român este încă acționar majoritar.
ENEL a reușit să-și majoreze vânzările pe piața concurențială cu nu mai puțin de 128%, de la 1.940 GWh, în primele 9 luni ale anului 2016, la 4.441 GWh, în aceeași perioadă a anului trecut.