Indicatorul privind încrederea în economia românească (ESI) s-a menținut în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, pentru a doua lună la rând, pe fondul evaluărilor mai bune ale managerilor din sectorul comerțului și mai ales a creșterii optimismului consumatorilor înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare. Ultimul trimestru ar putea aduce o dinamizare a creșterii economice.
Impredictibilitatea a devenit cel mai predictibil lucru pentru economia României și nu doar în contextul de față. Sistemul bancar și-a învățat însă lecția în urma crizelor prin care a trecut începând cu anul 2008, se află într-o poziție bună și este pregătit să depășească orice situație.
Analistul Adrian Negrescu lansează un avertisment dur, din perspectivă economică, în contextul actualelor incertitudini legate de primul tur al alegerilor prezidențiale, menâionând că România s-ar putea „arde financiar din cauza crizei actuale. Economistul spune că sunt deja trei zile de când „Bursa de Valori București deschide pe roșu”, avertizând că este important pentru că acolo „sunt banii din pensiile de pe pilonul II”.
România devine un punct central pe harta globală a outsourcing-ului IT, iar perspectivele sale economice reflectă transformările prin care trece această industrie sub presiunea de reducere a costurilor dar in acelasi timp de integrare a unor tehnologii avansate care necesita inovare. Presiunea asupra salariilor din sectorul IT din România s-a diminuat în urma valului de disponibilizări din 2024
Managerii întreprinderilor estimeză o relativă stabilitate a activității economice și a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, precum și o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, până în ianuarie 2025, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Apartamentele cu 2 camere se află pe primul loc în topul preferințelor chiriașilor din marile orașe ale țării. Acestea atrag deopotrivă studenții, tinerii, dar și familiile aflate la început de drum, iar varietatea mare de astfel de proprietăți disponibilă la nivelul pieței ușurează procesul de identificare a unei locuințe care să bifeze cât mai multe dintre cerințele viitorilor chiriași. În marile orașe, apartamentele cu 2 camere ajung să se închirieze cu prețuri cu până la 200 de euro mai mari decât garsonierele și cu până la 1.050 de euro mai mici decât apartamentele cu 4 camere.
Costul mediu de închiriere la apartamente cu 2 camere din București a urcat cu 35% în ultimii patru ani, ajungând la 497 euro, zonele Militari și Crângași având creșteri comparabile.
Principalele riscuri pentru România în 2025 sunt atât economice, majorarea taxelor și recesiunea, cât și noneconomice, dezinformarea și conflictele armate, consideră analiștii Asociației CFA România.
Dobânzile statului au crescut la începutul săptămânii ca urmare a incertitudinilor politice, dar avansul s-a temperat și a avut loc chiar o inversare a direcției, a declarat secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Alin Andrieș, prezent la Profit Financial.forum - Dezvoltarea piețelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale și economice - Ediția a VII-a. Fluctuațiile în ce privește dobânzile statului vor persista, însă, în perioada următoare, tocmai din cauza incertitudinii politice, avertizează acesta.
UNIQA câștigă . Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.