Deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2024 și alte date, se arată în raportul anual al Consiliului Fiscal (CF).
România a produs în 2023 peste 250.000 de tone de roșii ( au fost ani când recolta a depășit 450.000 de tone ), dar exportă cantități mici pe piețele din afara Uniunii Europene. Pe de altă parte, producția internă nu satisface cererea la nivel național, astfel încât importăm anual în jur de 100.000 de tone de roșii, atât din țări europene, cât și din afara U.E., cu precădere din Turcia.
Valoarea totală a proprietăților imobiliare din SUA a ajuns, în iunie, la nivelul record de $49.600 miliarde.
Cel mai mare consumator de gaze din România, Azomureș, a fost din nou închis, situație care, și pe fondul prăbușirii consumului curent și al gradului ridicat de umplere a depozitelor, face ca de câteva zile România să exporte peste 25 GWh - sau 10% din producția internă - către Ungaria, Republica Moldova și Ucraina, în pofida înmagazinărilor de peste 100 GWh/zi. Singura destinație pe termen mediu a producției interne rămâne exportul.
Producția și consumul de cărbune în Uniunea Europeană au atins în 2023 cel mai scăzut nivel de la debutul colectării datelor statistice, în condițiile în care producția a coborât cu 22%, comparativ cu 2022, până la 274 milioane de tone, iar consumul a scăzut cu 23%, până la 351 milioane de tone, arată datele preliminare publicate de Eurostat.
Analiștii financiar-bancari locali se așteaptă ca România să adere la zona euro în 2035, potrivit rezultatelor unui sondaj al CFA România.
Avem o economie cu un consum care rămâne exploziv și, în paralel, un PIB care dă semne serioase de încetinire, spune economistul Radu Crăciun. De fapt, adaugă el, o bună parte din explozia consumului se descarcă în importuri. Cu alte cuvinte puterea de cumpărare a românilor este folosită pentru importuri de servicii turistice care nu se regăsesc în PIB-ul României. Iar o astfel de situație o putem extrapola și în cazul altor bunuri și servicii.
Analiștii firmei de brokeraj Goldman Sachs și-au revizuit estimările privind o posibilă intrare în recesiune a SUA în următoarele 12 luni până la 20%, de la 25% anterior, după cele mai recente date statistice referitoare la solicitările inițiale de ajutoare de șomaj și vânzările cu amănuntul, transmite Reuters.
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 15,52%, în primele șase luni din 2024, până la 22.459, față de 19.442 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
CEC Bank vs BCR. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.