Alți 3,8 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de șomaj în ultima săptămână, ceea ce duce numărul total al cererilor pentru alocații de șomaj depuse în ultimele șase săptămâni în SUA la peste 30 de milioane, o dovadă a problemelor economice provocate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.
Departamentul american al Muncii a informat joi că 3,839 milioane noi cereri pentru ajutoare de șomaj au fost depuse în săptămâna care s-a încheiat la 25 aprilie, mai puțin față de o cifră revizuită de 4,442 milioane în săptămâna anterioară, dar totuși este vorba de o cifră de neimaginat în urmă cu câteva luni. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la scăderea cererilor pentru ajutoare de șomaj, în săptămâna care s-a încheiat la 25 aprilie, până la 3,5 milioane, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Cererile pentru ajutoare de șomaj vor rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă, în condițiile în care cererea slabă se va răsfrânge asupra unor industrii care nu au fost afectate direct de măsurile de carantină", a apreciat Andrew Hollenhorst, economist la Citigroup în New York.
Datele privind cererile pentru ajutoare de șomaj vin la o zi după publicarea unui raport potrivit căruia în primul trimestru economia americană a înregistrat cea mai gravă contracție de la Marea Recesiune. Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Departementul american al Comerțului, în perioada ianuarie-martie 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual. Este vorba de cea mai importantă contracție economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale. În plus, contracția din perioada ianuarie-martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creștere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană.
Cererile depuse în ultima săptămână au dus la peste 30 de milioane numărul total al americanilor care începând din data de 21 martie au solicitat acordarea de ajutoare de șomaj, adică aproximativ 18,4% din populația în vârstă de muncă din SUA.