2015 – an record pentru numărul românilor care și-au căutat joburi în UE

2015 – an record pentru numărul românilor care și-au căutat joburi în UE
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 apr 2016

Numărul românilor care își caută locuri de muncă în țările Uniunii Europene s-a dublat de la aderarea României. 2015 a fost an record în această privință, peste 20.000 de români aplicând pentru locuri de muncă în statele membre.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit și membră a EURES, rețeaua de cooperare între serviciile publice de ocupare a forței de muncă europene și alți parteneri implicați pe piața muncii. Coordonată de Comisia Europeană, EURES are ca principal obiectiv facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Elveția.

Urmărește-ne și pe Google News

Un document oficial arată că, în ceea ce priveste migrația forței de muncă din România în ultimii ani, respectiv emigrația prin intermediul EURES, numărul lucrătorilor români care doresc un loc de muncă în străinătate este în creștere an de an, interesul fiind motivat de faptul că joburile sunt mai bine plătite decât în România.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Astfel, dacă în 2007, în primul an al aderării României la UE, 9.177 de români au aplicat pentru locuri de muncă în străinătate în rețeaua EURES, din 2010 numărul solicitărilor a crescut considerabil, ajungând anual la 17.000.

Anul 2015 a înregistrat un record al solicitărilor de joburi în statele europene. 20.435 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în state europene s-au adresat anul trecut consilierilor EURES pentru obținerea de informații referitoare la găsirea unui loc de muncă.

2015 – an record pentru numărul românilor care și-au căutat joburi în UE

Cele mai solicitate țări de destinație ale căutătorilor de locuri de muncă au fost Spania, Germania, Danemarca, Marea Britanie. Cererile românilor au vizat, predominant, locuri de muncă calificate și necalificate în agricultură, construcții, servicii, dar au existat și solicitări pentru locuri de muncă înalt calificate.

Speriați de comportamentul taximetriștilor cu turiștii străini, hotelierii vor să le pună pe mașini etichete de bună purtare CITEȘTE ȘI Speriați de comportamentul taximetriștilor cu turiștii străini, hotelierii vor să le pună pe mașini etichete de bună purtare

În ceea ce privește rata de succes a aplicațiilor cetățenilor români, aceasta rămâne relativ mică, dar se constată un progres semnificativ față de primii ani. Dacă în 2007, din cei peste 9.000 de solicitanți doar 65 de români s-au angajat, în 2015, din cei peste 20.000 de aplicanți români, au avut succes 1.285.

2015 – an record pentru numărul românilor care și-au căutat joburi în UE

Dintre românii care au obținut în 2015 joburi în străinătate, 1.065 persoane au fost admise ca urmare a selecțiilor organizate de EURES România, iar 220 persoane au obținut contracte de muncă în străinătate ca urmare fie a activității de mediere individuală desfășurată de consilierii EURES pe locurile de muncă vacante postate pe portalul european EURES, fie pe baza unor relații de muncă anterioare la același angajator stabilite inițial prin intermediul EURES.

FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro

În 2015, în urma unei selecții, au mai fost admiși pentru a lucra în Israel 160 de români cu calificări în construcții.

Potrivit documentului citat, cererile masive din partea angajatorilor din străinătate sunt în continuare în domeniul medical, în condițiile în care există deja un deficit de forță de muncă în România pe acest segment.

viewscnt
Afla mai multe despre
job
loc munca
cautare
ue
eures
romani