Producătorul de lactate Dorna a atacat cu recurs o decizie a Curții de Apel București din luna februarie a acestui an, care a respins cererea de anulare a unei amenzi aplicată de Consiliul Concurenței în noiembrie 2016 pentru nereguli în cazul unor licitații organizate în 2010 și 2011 în județele Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele.
Alături de Dorna, au fost sancționate atunci și companiile Albalact, Simultan, Lacta și Deltalact, amenzile însumând 8,6 milioane de lei.
Cea mai mare amendă a fost aplicată Albalact - 4.953.725 lei, urmată de Simultan - 2.215.758 lei, Dorna - 1.020.891 lei, Lacta - 261.306 lei și Deltalact - 139.860 lei.
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii trebuie să aducă 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor, în timp ce vor încasa comisioane mai miciÎn urma investigației, Consiliul Concurenței a constatat că, pe parcursul licitațiilor, cele cinci companii ar fi acționat concertat, în sensul că, în prima etapă, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitație de autoritățile contractante, iar în etapa a doua, de licitație electronică, și-au împărțit loturile pentru care au licitat.
Concret, în cadrul fiecărei licitații, în etapa de licitație electronică, fiecare ofertant și-ar fi ales 1 sau 2 loturi pentru care a acționat, ceilalți ofertanți nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care știau că le vor câștiga, eliminând concurența.
"O licitație este eficientă din punct de vedere al prețurilor și calității bunurilor ofertate numai în condiții de concurență reală. În această situație, ofertanții au acționat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotație, fiecare dintre cele cinci companii câștigând cel puțin un contract în cadrul fiecărei licitații", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un comunicat remis Profit.ro în decembrie 2016.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Focus Sat a fost vândută, alături de alte trei companii UPC, pentru 180 milioane euroConsiliul Concurenței încurajează companiile implicate în fapte anticoncurențiale să contacteze autoritatea de concurență, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanțiale ale amenzilor.
Albalact este liderul pieței de lactate din România. Compania este deținută, din 2016, de grupul francez Lactalis, care a preluat compania de la familia Ciurtin și alți acționari minoritari.
De asemenea, Dorna este una dintre companiile din grupul LaDorna, controlat tot de compania franceză Lactalis, cel mai mare grup de produse lactate la nivel mondial și lider pe piața brânzeturilor.
CITEȘTE ȘI Șeful "imperiului" Țiriac, numit administrator la Allianz-Țiriac Asigurări, în locul fiului omului de afaceriSimultan este producătorul brandului SIM și este deținut de omul de afaceri Florin Herbai.
Lacta SA este un producător de lactate din Giurgiu care fabrică sub brandul Lacta.
Listată pe AeRo, societatea este deținută de Scop Line SA din Galați, Geochis SA și alți acționari printre care și statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Deltalact SA este un producător local din Tulcea deținut, potrivit datelor Termene.ro, de către omul de afaceri Bajdiu Ghiorghie – 60,3%, Stilva Prodcom SRL și SIF Moldova.