Principalul factor care a condus la declanșarea falimentului Carpatica Asig, în iulie 2016, a fost structura dezechilibrată a portofoliului de asigurări al companiei din Sibiu, polițele RCA reprezentând peste 85% din portofoliu în perioada 2012 – 2016, conform unui document.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) reprezintă peste 85% din totalul subscrierilor pe tot parcursul perioadei analizate, în fiecare an această pondere înregistrând o creștere. Structura primelor de asigurare subscrise de Carpatica Asig este semnificativ diferită de trendul pieței de asigurări. Astfel, dacă în portofoliul Carpatica Asig asigurările de răspundere civilă auto dețin peste 85% din totalul primelor subscrise, celelalte societăți de asigurare înregistrează o medie a asigurărilor RCA de 45% în perioda 2012 - 2016, cu toate că și în piață ponderea asigurărilor de tip RCA este în creștere de la un an la altul. Pentru asigurările RCA dauna medie înregistrată a avut un trend crescător în perioada 2012 – 2016, iar creșterea primelor nu a fost suficientă pentru acoperirea daunelor înregistrate”, se arată în documentul analizat de Profit.ro.
Un alt factor care a condus la falimentul asigurătorului din Sibiu, controlat indirect de omul de afaceri Ilie Carabulea, a fost dificultățile în recuperarea creanțelor, a căror valoarea brută la data deschiderii procedurii de faliment se ridica la 97,1 milioane de lei.
“Pentru acoperirea deficitului de numerar rezultat din gradul redus de recuperare a creanțelor societatea a fost nevoită să contracteze noi polițe RCA (polițele RCA se încasează anticipat astfel încât societatea obține pe seama acestora o lichiditate imediată) ceea ce a dus la un dezechilibru financiar”, se spune în document.
Politica de riscuri a Carpatica Asig este indicată ca fiind un alt factor al falimentului companiei, în condițiile în care, în perioada 2014 – 2016, asigurătorul a cedat în reasigurare doar 11% din primele subscrise, în timp ce media la nivelul companiilor de asigurări generale a fost de 33%.
“Se constată astfel că politica societății a fost de a păstra riscul subscris în companie, într-o proporție însemnată, iar lipsa unor programe de reasigurare proporționale cu riscurile asumate a condus la incapacitatea Carpatica Asig de a plăti despăgubirile în cazul producerii evenimentelor”, se arată în document.
CITEȘTE ȘI OFICIAL: ASF confirmă Profit.ro. Carpatica Asig, în falimentCu toate că se afla în procedură de redresare financiară, Carpatica Asig a cumpărat de la Atlantic Travels SRL un proiect rezidențial în Sibiu, pentru care a plătit suma de 2,2 milioane de euro în prima parte a anului 2016.
“La solicitarea ASF, în iunie 2016 Deloitte a realizat un raport de evaluare a poziției financiare a societății Carpatica Asig. Potrivit acestuia, valoarea de piață a proiectului imobiliar Cedonia la data de referință 31.01.2016 este cuprinsă în intervalul 7.521.805 lei – 8.777.597 lei. Potrivit raportului de evaluare întocmit de evaluatorul desemnat în procedura de faliment de Adunarea Creditorilor în cadrul ședinței din data de 18.07.2017, valoarea de piață a proiectului imobiliar Cedonia a fost estimată la 9.219.000 lei”, potrivit documentului.
CITEȘTE ȘI IIC: Oficial, ASF nu ne-a informat de respingerea dosarului de preluare a Carpatica AsigUn alt factor care a condus la intrarea în faliment a fost interpretarea eronată a clauzelor contractului de reasigurare cu Hannover RE, încheiat de Carpatica Asig în decembrie 2012 pentru perioada iulie 2012 – decembrie 2015, fapt ce a condus la o imagine patrimonială și a unor performanțe financiare îmbunătățite, dar nereale.
“Conform constatărilor Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiară, Carpatica Asig nu a calculat conform prevederilor contractului de reasigurare primele brute cedate, daunele cedate și implicit comisionul de cedare. Impactul înregistrărilor eronate a rezervelor tehnice cedate în reasigurare, primelor cedate, a daunelor în sarcina reasiguratorului precum și a comisionului de cedare în asigurare pentru contractul multianual cotă-parte încheiat cu Hannover RE în marja de solvabilitate disponibilă raportată de societate pentru anii 2012 și 2013 este 109.125.945 lei, potrivit raportului Direcție de Supraveghere și Stabilitate Financiară din 13.03.2014. Înregistrarea incorectă a operațiunilor efectuate în temeiul contractului cu Hannover RE a afectat situațiile financiare ale Carpatica Asig în sensul reflectării unei imagini patrimoniale și a unor performanțe financiare îmbunătățite”, se arată în document.
CITEȘTE ȘI Șeful Allianz-Țiriac: Nu ne îngrijorează că am pierdut poziția de lider, ci că City Insurance are cotă pe RCA cât Carpatica Asig și Astra la momentul retragerii licențeiInterpretarea eronată a clauzelor contractului de reasigurare cu Hannover RE a reprezentat una din sursele pentru subestimarea rezervelor tehnice și, implicit, la subadecvarea rezervelor de daună.
"Totodată, în urma controlului efectuat de ASF în anul 2016 având printre obiective verificarea respectării prevederilor legale în vigoare cu privire la constituirea și evidențierea rezervelor de daune avizate la 31.12.2015, s-au constatat nereguli în evidența dosarelor de daună și faptul că rezervele de daună erau subadecvate cu peste 10 milioane de euro. Subestimarea rezervelor tehnice a avut ca efect subscrierea polițelor de asigurare fără ca societatea să aibă posibilitatea de a-și onora toate obligațiile asumate prin contractele de asigurare, precum și prezentarea unor indicatori financiari îmbunătățiți comparativ cu starea de fapt a societății, situație care a îngreunat sesizarea dificultăților financiare cu care se confrunta societatea”, se mai spune în document.
În pofida unui portofoliu în creștere, Carpatica Asig s-a confruntat cu lipsa unui sistem informatic integrat, fapt ce nu a permis furnizarea în timp util a informațiilor esențiale către managementul societății și a condus la erori în preluarea datelor și la dificultăți de ordin managerial, manifestate prin imposibilitatea de a lua măsurile adecvate în timp util.
CITEȘTE ȘI Negrițoiu, ASF: Carpatica Asig merge bine, administratorul nostru își face treaba. Avem și un investitor, pe care îl analizămUn alt factor declanșator al falimentului asigurătorului a fost neîndeplinirea indicatorilor asumați prin planul de redresare, care prevedea reducerea ratei combinate a daunei sub 98%, reducerea cheltuielilor de achiziție, reducerea cheltuielilor de administrare, menținerea sub control a cheltuielilor cu daunele, obținerea unui împrumut subordonat de 20 milioane de euro, aportul de capital social în numerar din partea acționarului majoritar în sumă de 13,5 milioane de lei, atragerea unui investitor strategic pentru capitalizarea societății.
“Carpatica Asig a înregistrat abateri negative față de toți indicatorii previzionați prin planul de redresare. Totodată, operațiunile de atragere a unui investitor strategic și respectiv de obținere a unui împrumut subordonat, care ar fi putut să ducă la îmbunătățirea indicatorilor de lichiditate ai societății, nu s-au mai concretizat”, se menționează în raport.
Potrivit datelor prezentate de lichidator, Carpatica Asig s-a confruntat cu un deficit de capital de 301,9 milioane de lei în 2012, care a crescut la 480,7 milioane de lei doi ani mai târziu și a atins 707 milioane de lei la finele lunii iulie 2016, când ASF a retras licența de funcționare a companiei și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul Legii 503/2004 (republicată) și a Legii 85/2014.
"Subadecvarea rezervelor de daună ale societății a dus la obținerea unor indicatori financiari mai favorabili decât cei înregistrați în realitate, ceea ce a permis Carpatica Asig continuarea activității de subscriere de polițe de asigurări, cu toate că aceasta nu avea posibilitatea onorării obligațiilor asumate prin contractele de asigurare. Continuarea activității a generat venituri din vânzarea polițelor care au întârziat încetarea de plăți. Carpatica Asig înregistra o situație nefavorabilă încă din anul 2012 (deficitul de numerar înregistrat este de 301.916.382 lei, coeficientul de lichiditate a fost de 0,28 și gradul de acoperire a rezervelor tehnice din activul societății era de doar 42%). Cu toate acestea societatea a continuat activitatea de subscriere de polițe de asigurare, veniturile din primele brute subscrise înregistrate în perioada 2013 – 2016 fiind de 2,11 miliarde de lei. Continuarea activității, îndeosebi mărirea expunerii pe portofoliul RCA, a asigurat venituri pe termen scurt însă a împovărat suplimentar societatea. Astfel, s-a dispus continuarea activității cu toate că societatea Carpatica Asig nu putea acoperi cererile de despăgubire formulate în temeiul contractelor de asigurare. Pentru aceste fapte sunt culpabile organele de conducere ale societății din perioada 2012 – 2016”, potrivit constatărilor.
CITEȘTE ȘI Mai mult RCA, fără diversificare, înseamnă faliment?La finele lunii martie, peste 500 de persoane fizice (foști salariați și asigurați) și juridice (brokeri, asigurători ș.a.) s-au înscris la masa credală cu suma totală de 723,05 milioane de lei (creanțe solicitate). Creanțele admise pure și simple însumează 167,13 milioane de lei, iar cele admise sub condiție suspensivă atins 476,15 milioane de lei, potrivit tabelul preliminar al creanțelor Carpatica Asig.
Fondul de Garantare a Asiguraților s-a înscris cu creanțe în sumă totală de 427,92 milioane de lei.
La finele lunii februarie 2018, Carpatica Asig avea in conturi suma de 139,82 milioane de lei, din care peste 138 milioane de lei în două depozite constituite la Banca Transilvania.
Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu – 5,96%, alături de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.
În anul retragerii licenței, conform cifrelor ASF, compania ocupa locul 10 în ierarhia de profil, cu subscrieri din prime de 451,77 milioane de lei, de la 583,74 milioane de lei în 2015 (locul 7).
În intervalul 2011 - 2016, Carpatica Asig a raportat în fiecare an pierderi care, cumulate, au atins 322,5 milioane de lei, din care 204,4 milioane de lei în 2015.