Un participant la sistemul de pensii private a reușit să strângă în contul personal de pensie privată obligatorie (Pilonul 2), lansat în urmă cu 12 ani, suma de 1,276 milioane de lei, relevă date analizate de Profit.ro. La polul opus, un alt participant a adunat în cont doar 1 leu.
O posibilă explicație în primul caz privind suma acumulată în cont ar fi că persoana lucrează în domeniul atragerii de fonduri europene și a încasat comisionul de succes pentru obținerea finanțării de la Uniunea Europeană. O altă variantă ar putea fi că un fost funcționar român la Parlamentul European și-a transferat sumele acumulate într-o schemă de pensii europeană în Pilonul 2 local.
Poate fi luată în calcul și varianta unui participant cu un salariu foarte mare și, implicit, o contribuție lunară pe măsură, la care se adaugă creșterea valorii unei unități de fond în ultimii 12 ani, de la 10 lei, în luna mai 2008, la 24 - 27 lei în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Distribuția valorii conturilor participanților arată o concentrare mare, 63% din active fiind deținute de doar 20% din participanți. Cel mai mare cont are o valoare de 1.275.528 lei, în timp ce cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, peste 20% din participanți dețin active sub valoarea de 1.000 lei", se arată în documentul analizat de Profit.ro.
De la începutul anului până în luna septembrie 2020, sumele brute virate către fondurile de pensii administrate privat au atins 6,68 miliarde lei, cu 6% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
În luna septembrie 2020 au fost virate contribuții brute în cuantum de 747 milioane lei, în creștere comparativ cu luna septembrie 2019 (702 milioane lei).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune moraleContribuția medie per participant a fost de circa 190 lei în luna septembrie 2020, cu 6% mai mare comparativ cu cea înregistrată în luna septembrie a anului 2019. Aceasta a cunoscut o evoluție pozitivă continuă de la înființarea sistemului de pensii administrate privat până în prezent, se precizează în raport.
Piața fondurilor de pensii administrate privat înregistrează un grad mediu de concentrare, primele trei fonduri - NN, Allianz și Metropolitan - totalizând 70% din active.
Contribuția lunară medie variază puternic în funcție de județ, cele mai mari valori fiind înregistrate în Cluj (272 lei/participant), București (263 lei/participant), Ilfov (222 lei/participant) și Timiș (214 lei/participant).
Cele mai mici contribuții lunare medii se înregistrează în Vrancea (157 lei/participant), Harghita (158 lei/participant) și Covasna (159 lei/participant).
CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi onlineÎn ceea ce privește contribuțiile lunare totale, se păstrează diferența accentuată între regiuni, Capitala înregistrând cele mai mari valori (192 milioane lei), urmat de Cluj (35,3 milioane lei) și Timiș (30 milioane lei).
La polul opus se află sudul țării – Giurgiu, Mehedinți, Ialomița Călărași, Caraș-Severin și Teleorman înregistrând cele mai scăzute valori (între 2,2 și 3,3 milioane lei).
Pe piața de profil sunt prezente șapte fonduri de pensii administrate privat, fiecare în gestiunea unui administrator, activele acestora fiind sub supravegherea a trei bănci din România cu rol de depozitari.
Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 69,82 miliarde lei la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată a anului 2019.
Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 30 septembrie 2020 a fost de 7,58 milioane persoane.
CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euroValoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creștere de 10,86% comparativ cu decembrie 2019.
Plata activului net în caz de pensionare, invaliditate și deces
În perioada ianuarie - septembrie 2020 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 124 milioane lei către 8.831 participanți sau beneficiari.
Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.
În primele trei trimestre ale anului, ca și modalitate de plată a activului personal net, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 80%.
CITEȘTE ȘI 9695 lansează în România primul card de asistență rutieră destinat automobilelor 100% electriceCa urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 87 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de 23 milioane lei. Au fost înregistrare plăți unice în cuantum de 12 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 2 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.
Ca urmare a invalidității, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 1 milion lei aferent plăților unice și 48 mii lei prin plăți eșalonate.
Cele mai mari ponderi în totalul plăților activului personal net în primele nouă luni ale anului 2020 au fost înregistrate de FPAP NN (33%), FPAP AZT Viitorul Tău (26%) și de FPAP Metropolitan Life (13%).
Deschiderea dreptului la pensie reprezintă ponderea cea mai mare în plățile fondurilor de pensii administrate privat.