Companiile nipone Fujifilm și Canon se află pe lista scurtă de ofertanți selectați de Toshiba pentru vânzarea diviziei de dispozitive medicale, o tranzacție estimată la circa 6 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de MarketWatch.
Printre investitorii interesați de această tranzacție se mai află Konica Minolta și fondul de private-equity britanic Permira. Potrivit surselor citate, Toshiba va alege săptămâna viitoare un ofertant pentru negocieri exclusive.
Interesul ridicat pentru această tranzacție, într-o perioadă tulbure pe piețele financiare, evidențiază așteptările pozitive ale companiilor japoneze pe segmentul dispozitivelor pentru uz medical, un domeniu promițător în contextul îmbătrânirii populației.
Toshiba Medical Systems, divizia de dispositive medicale a conglomeratului japonez, a raportat, pentru anul fiscal 2015 (încheiat în martie anul trecut) un profit operational de 20 de miliarde de yeni (160 milioane dolari) și venituri de 410 miliarde de yeni (circa 3,5 miliarde dolari).
Pentru anul fiscal 2016, care se încheie luna aceasta, Toshiba estimează cea mai mare pierdere din istoria de 140 de ani a companiei nipone, de circa 710 miliarde de yeni (5,7 miliarde de dolari), ca urmare a unui scandal în care este implicată.
Compania trece printr-un amplu proces de restructurare, după ce o firmă de audit a descoperit în aprilie că Toshiba a raportat sistematic profituri anuale peste cele realizate de fapt. În ultimii șapte ani, profitul companiei ar fi fost "umflat" cu 155 de miliarde de yeni (1,2 miliarde de dolari), după ce persoanele din conducere ar fi stabilit obiective financiare foarte greu de atins de către angajați.
Președintele Toshiba la acel moment, Hisao Tanaka, dar și alte persoane cu atribuții de conducere, au demisionat în luna iulie, în urma scandalului în care este implicată compania niponă.
Prin vânzarea diviziei de dispozitive medicale, compania speră să acopere o parte din costurile scandalului în care este implicată.
Autoritățile nipone au propus amendarea companiei cu suma de 7,4 miliarde yeni (59 milioane de dolari), ca urmare a raportărilor false privind profitul din ultimii șapte ani, aceasta fiind cea mai mare sancțiune financiară impusă unei firme din Japonia pentru nereguli contabile.
În perioada octombrie-decembrie, compania a înregistrat o pierdere de 516,7 miliarde de yeni (4,3 miliarde de dolari).
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum