Banca Națională a Elveției va plăti dividende în pofida unor pierderi record de 23 de miliarde de franci în 2015

Banca Națională a Elveției va plăti dividende în pofida unor pierderi record de 23 de miliarde de franci în 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2016

Banca Națională a Elveției (SNB) a anunțat vineri că se așteaptă să raporteze pierderi de 23 de miliarde de franci pentru anul financiar 2015, în principal din cauza fluctuațiilor valutare, dar cu toate acestea intenționează să distribuie dividende în valoare de un miliard de franci către autoritățile federale și cantoanele elvețiene, informează Reuters.

SNB a precizat că anul trecut a înregistrat pierderi de aproximativ 20 de miliarde de franci în urma scăderii valorii rezervelor sale valutare, la care s-au adăugat pierderi de patru miliarde de dolari de pe urma reducerii prețului aurului, dar că a câștigat un miliard de franci de pe urma aprecierii rezervelor sale de franci.

Urmărește-ne și pe Google News

La începutul lui 2015, Banca Națională a Elveției a luat prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Imediat după această decizie francul s-a apreciat cu 40%, iar moneda euro a atins un minim record de 0,8500 franci. Ca urmare a aprecierii francului în raport cu moneda euro, Banca Națională a Elveției (SNB) a înregistrat pierderi record de 50,1 miliarde de franci în primul semestru din 2015 în condițiile în care moneda euro are o pondere importantă în rezervele valutare de aproximativ 634 miliarde de franci ale SNB.

În pofida pierderilor anuale, Banca Națională a Elveției a subliniat că rezervele sale solide îi permit să distribuie un dividend de 15 franci pe acțiune precum și un miliard de franci către către autoritățile federale și cantoanele elvețiene.

Convocarea AGA SIF Transilvania pentru schimbarea conducerii a fost revocată CITEȘTE ȘI Convocarea AGA SIF Transilvania pentru schimbarea conducerii a fost revocată

La fel ca și majoritatea băncilor centrale, Banca Națională a Elveției are drept sarcină principală asigurarea stabilității prețurilor și nu este obligată să facă profit. Însă legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2014, Banca Națională a Elveției a înregistrat un profit net record de 38,3 miliarde de franci și a distribuit acționarilor săi dividende în valoare de două miliarde de franci. În anul anterior, cantoanele și Guvernul elvețian nu au primit dividende de la BNS, pentru prima dată după 1907, deoarece Banca Națională a înregistrat în 2013 pierderi de 9,1 miliarde de franci. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
franci elvetieni
banca nationala a elvetiei