Furnizorul de hardware și soluții IT Expert One Research, controlat de Gabriel Găitănaru și în insolvență din februarie 2018, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei, de la 105,7 milioane de lei în anul precedent. Firma a închis anul pe minus, cu un rezultat negativ de 3,97 milioane de lei, după ce, în intervalul 2008 – 2016, a înregistrat profit în fiecare an.
Intrarea în încetare de plăți a Expert One Research este argumentată, într-un document înaintat judecătorilor, prin concurența mai multor factori, precum ineficienta utilizare a resurselor existente (dificultățile întâmpinate în privința recuperării creanțelor, dar și întârzierile înregistrate până la momentul încasării acestor creanțe), care a condus la acumularea de datorii către instituțiile statului și către terți, a căror neplată la timp a atras după sine calcularea de majorări și penalități.
De asemenea, insolvența companiei a fost generată de lipsa unor eforturi pozitive în redresarea societății, ceea ce rezultă din faptul că la apariția primelor semne de declin, acestea au fost desconsiderate, neluându-se din timp măsurile corective necesare, precum și managementul defectuos concretizat în angajarea unor datorii necorelate cu posibilitățile de plată la termen.
“Pe fondul analizei activității curente, desfășurată de debitoare ulterior deschiderii procedurii de insolvență, administratorul judiciar a constatat ca fiind limitată capacitatea de revitalizare a activității, șansele de reorganizare fiind reduse. În concluzie, administratorul judiciar consideră că, deși debitorul se confruntă cu o situație economică dificilă, lipsa unor contracte ferme care să genereze încasări substanțiale fiind evidentă, acesta ar putea fi supus unui plan de reorganizare cu șanse rezervate de reușită numai prin eșalonarea/ajustarea masei credale în conformitate cu capacitatea sa reală de plată”, se arată în document.
Datoriile sub 1 an ale Expert One Research însumează 63,5 milioane de lei, în timp ce creanțele de recuperate se ridică la 38,9 milioane de lei.
În toamna anului 2016, Ministerul Fondurilor Europene a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) acuzând licitații trucate și rapoarte de implementare false în două proiecte de e-guvernare, finanțate din fonduri europene, derulate de către Consiliul Județean Suceava (CJ) și având ca furnizori Expert One Research și Siveco România.
Informații vehiculate în presă îl indică pe Gabriel Găitănaru ca fiind un apropiat al fostului deputat Sebastian Ghiță.
Teamnet International, altă firmă despre care se susține în presă că ar fi controlată de Sebastian Ghiță, alături de Expert One Research (subcontractat) au finalizat pentru Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în a doua parte a anului 2017, patru contracte de servicii de conversie cărți funciare într-o bază de date textuală si arhivă digitală, în sumă totală de 39,23 milioane de lei, inclusiv TVA.
Printre creditorii societății se numără IBM Romania și Credit Europe Bank Romania.
CITEȘTE ȘI Insolvență peste medie și venituri în scădere la jumătate din firmele active în comerț cu ridicata de material lemnos, materiale de construcții și echipamente sanitareBanca Transilvania a solicitat și obținut, în luna mai 2017, încuviințarea executării silite a societății pentru 1,4 milioane de lei. Decizia Judecătoriei Sectorului 6 a fost fără cale de atac.
Expert One Research (fostă XOR IT Systems) a fost înființată în 2002, fiind furnizor de soluții și servicii de arhivare electronică, document management, captură de date, dezvoltare software, consultanță IT, workflow, distribuție de scannere profesionale și servicii de scanare.
CITEȘTE ȘI Afacerile Mira Telecom, în insolvență, s-au prăbușit și au generat pierderi, pentru prima oară în ultimii 9 ani. Compania a avut peste 270 contracte publicePotrivit termene.ro, afacerile companiei au scăzut anul trecut la 107,6 milioane de lei, de la 192,9 milioane de lei în 2015 și un vârf de 246,9 milioane de lei în 2014.
Profitul net a crescut însă la 7,8 milioane de lei, de la 2,5 milioane de lei în 2015.
Ultima perioadă a consemnat mai multe firme din IT intrate în insolvență, precum Asesoft International, Romsys, Teamnet.