Acordul privind Parteneriatul Transpacific (Trans Pacific Partnership, TPP), care reunește 12 țări reprezentând 40% din economia mondială, va fi semnat oficial pe 4 februarie în Noua Zeelandă, a anunțat, joi, ministrul neozeelandez al Comerțului, citat de AFP.
TPP urmează să permită crearea celei mai vaste zone de liber schimb din lume, care va include Statele Unite și Japonia, dar nu și China.
Negocierile au fost lansate în 2008 și s-au încheiat, după o sesiune maraton de cinci zile, în octombrie la Atlanta (SUA).
Ministrul neozeelandez al Comerțului, Todd McClay, a anunțat, joi, că documentul va fi semnat pe 4 februarie la Auckland, moment care "va marca încheierea procesului de negociere".
"După semnare, cele 12 țări vor putea demara procesul de ratificare. Pentru aceasta vor avea la dispoziție doi ani, înainte ca acordul să intre în vigoare", a adăugat ministrul.
TPP reunește Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, Statele Unite și Vietnam.
Fiecare țară trebuie să ratifice textul fără să îi aducă vreo modificare, o constrângere ce s-ar putea dovedi dificilă pentru unele dintre acestea. Numeroase voci critică efectele negative ale acordului asupra drepturilor lucrătorilor, mediului sau accesului la medicamente.
Foarte vast, acordul urmărește să stabilească regulile comerțului și investițiilor internaționale în secolul XXI și să determine China să își adapteze propriile reguli în materie de comerț, investiții și drept comercial la cele stabilite prin TPP.
Documentul prevede o deschidere semnificativă a pieței produselor agricole pentru Canada, Statele Unite și Japonia, în ceea ce privește zahărul, orezul, brânza sau carnea de vită.
De asemenea, se referă la domenii ca schimbul de date și proprietatea intelectuală, neacoperite de precedentele acorduri multilaterale.
Sursa: Agerpres