O frondă în cadrul majorității în Senatul american amenința, înaintea deschiderii dezbaterilor, să conducă la un eșec al reformei sistemului de sănătate promisă de șapte ani de republicani și susținută de președintele Donald Trump, în contextul în care un raport arată că 49 de milioane de oameni vor ieși din sistem în 2026, relatează AFP.
Senatori ultraconservatori și unii dintre colegii lor moderați - din motive diferite - au anunțat că se opun textului redactat de lideri republicani, despre care un raport publicat luni estimează că va lăsa 49 de milioane de persoane în afara sistemului asigurărilor de sănătate în 2026, reprezentând 18% din totalul persoanelor în vârstă de până la 65 de ani, față de 10% în prezent, scrie News.ro.
În cazul în care majoritatea insistă să supună textul votului senatorilor săptămâna aceasta, ea riscă să primească o lovitură usturătoare, în pofida faptului că este vorba despre o promisiune-far a lui Donald Trump, al cărui bilanț legislativ este, până în prezent, foarte subțire.
Textul ar abroga elemente centrale ale legii democrate din 2010, o piatră de temelie a președinției Obama, și anume obligația universală de a se asigura și o serie de reglementări vizând să asigure un nivel minimum de asigurare în întreaga țară.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Licitația pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, de peste 180 milioane euro, are termenul expirat. Autoritățile vor iar un contract offset, care a generat scandal în Guvernul NăstaseEl ar reduce puternic creditele federale alocate sănătății, în special destinate asigurării medicale a celor mai săraci și celor cu dizabilități - Medicaid -, care asigură un american din cinci.
Consecința, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), este că Statele Unite vor avea cu 22 de milioane de asigurați mai puțin la orizontul lui 2026 față de statu-quoul Obamacare, ale cărei progrese ar fi în mare parte șterse.
Acest pas înapoi este considerat inacceptabil de moderați.
Una dintre purtătoarele lor de cuvânt, Susan Collins, a anunțat luni că va vota împotriva proiectului de lege. Ea va vota și împotriva deschiderii dezbaterilor, într-un vot procedural care urmează să aibă loc marți sau miercuri.
Statul ei, Maine, a beneficiat de extinderea Medicaid în timpul lui Barack Obama, iar ea și-a justificat opoziția prin scopul de a apăra ”americanii cei mai vulnerabili” mai ales în zone rurale unde accesul la îngrijiri este mai dificil.
CVADRATURA CERCULUI
De cealaltă parte, ultraconservatorul Rand Paul cataloghează planul republican drept o "Obamacare light", departe de abrogarea totală la care visează el și alți trei colegi. Asta deoarece numeroase ajutoare financiare, în pofida faptului că vor fi reduse, vor fi prelungite.
”Este un text prost”, a repetat senatorul din Kentucky, conchizând că ”mai bine nu se votează nimic decât să se voteze o lege proastă”.
Întreaga minoritate democrată este împotrivă, iar republicanii trebuie să-și limiteze voturile împotrivă în propria tabără la cel mult două din 52, în Senatul cu 100 de mandate.
Însă, la ultima numărătoare, cel puțin cinci republicani au luat poziție împotriva proiectului.
Donald Trump a vorbit în acest weekend cu mai mulți dintre ei, însă pare că nu s-a înregistrat vreun progres.
Susținătorii reformei insistă asupra faptului că, abrogând anumite reglementări, prețul asigurării va scădea în timp, în cazul unor persoane, de exemplu al oamenilor relativ sănătoși, de la oraș, mai tineri, care vor avea posobilitatea să-și facă asigurări mai flexibile.
Însă, într-o primă fază, primele de asigurare vor crește în mod mecanic, odată cu plecarea de pe piață a pacienților sănătoși, care nu vor mai fi obligați să se asigure.
O creștere a prețurilor va fi ”total inacceptabilă”, a apreciat senatorul Ted Cruz, care se gândește la alegerile legislative din noiembrie 2018.
Casa Albă a denunțat, în ceea ce o privește, metodologia CBO, citând foste previziuni care au fost demințite mai târziu de realitate.
Ajungerea la un compromis revine la cvadratura cercului. Orice amendament care i-ar mulțumi pe moderați i-ar face să plece pe conservatori și invers.
Un veteran în Senat, republicanul Lindsey Graham aprecia luni că diferendele ”filosofice” sunt fără îndoială ireconciliabile și spunea că nu este deloc optimist.
”În cazul celor care ezită, raportul CBO nu le este de vreun folos”, spune el. ”va fi dificil să se strângă 50 de voturi”.
În Statele Unite, aproape jumătate dintre oameni sunt asigurați de angajator.
Asigurări publice au cei în vârstă de peste 65 de ani (Medicare) și cei mai vulnerabili (Medicaid).
Restul de aproape 50 de milioane de persoane trebuie să se asigure singure în sectorul privat (antreprenori, salariați în IMM, cu jumătate de normă, artizani). Obamacare îi ajuta să o facă.