Persoanele în vârstă sunt cei mai investitori în fondurile administrate de Erste Asset Management, liderul pieței locale, spune directorul de vânzări Mihnea Bărbulescu. Peste 40% dintre investitori au peste 59 de ani și dețin peste o treime din activele fondului. Tinerii de până în 30 de ani aproape că nici nu contează în portofoliul firmei.
“Averea vine cu vârsta”, spune Bărbulescu, lucru confirmat și de portofoliul de clienți ai societății, dominat de persoanele în vârstă.
Clienții de sub 30 de ani au 175 de milioane de lei în fonduri, pe când clienții în vârstă, 59-74 de ani, au plasamente de 2,2 miliarde de lei, iar cei de peste 74 de ani au investiții de peste 600 de milioane de lei, dintr-un total al fondurilor administrate de aproape 8 miliarde de lei.
Numeric, sunt puțin peste 4.700 de tineri cu plasamente în fondurile administrate de Erste. Din rândul celor cu vârste între 30 și 45 de ani, Erste are aproximativ 22.100 de clienți. De la 45 de ani în sus vine restul de clienți până la totalul de 130.000. Remarcabil este că 56.000 au peste 59 de ani.
“Mare parte a clienților preferă economisirea în lei și în produse conservatoare”, spune Bărbulescu, lucru valabil nu numai pentru clienții Erste, ci și la nivelul pieței, care a ajuns la peste 300.000 de clienți, cu investiții de peste 20 de miliarde de lei.
Produsele conservatoare sunt fondurile cu plasamente în titluri de stat, bonduri corporative, depozite bancare. Tinerii, care ar trebui, în general, să arate o aversiune mai mică la risc, se țin și ei departe de fondurile cu plasamente în acțiuni, deși acestea au înregistrat cele mai mari randamente în ultimii ani.
Astfel, dacă fondul de obligațiuni în lei a adus un randament de 37,4% în ultimii cinci ani, fondul de acțiuni a produs un câștig de 55,6% în aceeași perioadă.
“Structura de clientelă se suprapune peste cea a BCR. Sunt conservatori și în vârstă. Sunt pe structura de populație a României, în privința studiilor”, spune directorul de vânzări al Erste Asset Management. Doar 18% au un cont de email. De altfel, investitorii iau primul contact cu fondurile de investiții prin intermediul sucursalelor bancare.
„Transferul de încredere se face de la noi către client prin intermediul rețelei bancare. Grupul bancar garantează seriozitatea business-ului. Toate firmele mari au o bancă puternică în spate”, adaugă el.
După Erste, urmează în topul averii activelor societățile de administrare ale Raiffeisen Bank, cu 6,8 de miliarde de lei, BRD, cu 3 miliarde de lei și Banca Transilvania, cu 2,5 miliarde de lei. Certinvest, societate neafiliată unui grup bancar, are în administrare active de 220 de milioane de lei.
Bucureștenii domină portofoliul, cu investiții de 2,5 miliarde de lei.
“Banii sunt în marile orașe”, explică Bărbulescu distribuția geografică a investițiilor. Dacă brașovenii au active de peste 280 de milioane de lei, teleormănenii au sub 37 de milioane de lei.
Peste 90% din clienți sunt persoane fizice, însă Bărbulescu spune că încearcă și atragerea companiilor în fondurile de investiții. El dă exemplul companiilor de stat listate la bursă, care au în depozite bancare sume uriașe, care produc randamente minime.
“Companiile de stat stau cu lichidități uriașe in conturi bancare. Electrica are jumătate din capitalizare în conturi curente de peste 2 ani de zile”, arată Bărbulescu.