Românii au împrumutat deja statul cu o sumă uriașă în acest an. Populația poate asigura în 2025 peste 20% din nevoia de împrumuturi, un nivel record

Bănci   
Românii au împrumutat deja statul cu o sumă uriașă în acest an. Populația poate asigura în 2025 peste 20% din nevoia de împrumuturi, un nivel record

Împrumuturile de la populație, prin programele Tezaur și Fidelis, au fost promovate constant de Ministerul Finanțelor ca o variantă de a acoperi o parte din datoriile statului, plătind dobânzi către proprii cetățeni, considerați totodată o bază de creditori mai stabilă comparativ cu marii investitori.

Ținta Finanțelor pentru anul acesta, potrivit datelor Profit.ro, este să atragă 45 miliarde de lei prin Fidelis și Tezaur, obiectiv care, în lumina ultimelor date, pare mai ușor de atins și chiar de depășit.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele 45 miliarde de lei reprezintă 19,4% din întreg planul de împrumut al statului în acest an. Pentru comparație, anul trecut, populația a asigurat 13% din cât a împrumutat statul.

UPDATE Ministerul Finanțelor a transmis ulterior articolului Profit.ro că până la data de 11 aprilie, împrumuturile de la populație au ajuns la 17,4 miliarde lei, sumă ce include și emisiunea Fidelis III din 2025, desfășurată între 4 - 11 aprilie, în valoare de 1,34 miliarde lei.

După ce anul trecut, prin ambele programe de titluri de stat destinate populației, Fidelis și Tezaur, statul a reușit să atragă 32,7 miliarde lei, un record, începutul din acest an este unul mai accelerat, cu premise ca suma la care se va ajunge în decembrie să depășească cu mult recordul din 2024.

Guvernul s-a apropiat cu împrumuturile de 100 miliarde lei. A împrumutat cu peste 16 miliarde lei mai mult decât în primul trimestru de anul trecut CITEȘTE ȘI Guvernul s-a apropiat cu împrumuturile de 100 miliarde lei. A împrumutat cu peste 16 miliarde lei mai mult decât în primul trimestru de anul trecut

Astfel, în primul trimestru din acest an, Guvernul a împrumutat de la populație 16 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma este una foarte ridicată, dacă o comparăm cu 5 miliarde atrase prin ambele programe, Fidelis și Tezaur, în primele trei luni din 2024.

În ianuarie-martie 2025, Ministerul Finanțelor a împrumutat 16 miliarde de lei de la populație. Ținta pentru tot anul este de 232 miliarde lei, sumă suficientă pentru a acoperi deficitul bugetar de 7% și necesarul de rostogolire a datoriei vechi care ajunge la scadență.

În primele trei luni din 2024, împrumuturile de la populație au fost de 5 miliarde de lei, iar împrumuturile totale ale statului (populație, investitori mari, instituții internaționale, etc) s-au ridicat la 252 miliarde de lei.

Pe întreg anul 2024, statul s-a finanțat de la populație cu 32,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 13% din suma totală de 252 miliarde lei.

ULTIMA ORĂ BNR menține neschimbate dobânzile și vede riscuri comerciale în creștere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR menține neschimbate dobânzile și vede riscuri comerciale în creștere

Ministerul Finanțelor se împrumută direct de la populație prin programele Fidelis și Tezaur. În prezent, programul Fidelis oferă la vânzare titluri de stat populației prin intermediul Bursei de Valori București, în timp ce programul Tezaur dă posibilitatea achiziției de titluri prin intermediul unităților Trezoreriei și celor ale Poștei Române, precum și, mai nou, prin Ghieșul.ro.

Premise bune pentru Tezaur și Fidelis în 2025

Sumele împrumutate au fost de 9,4 miliarde lei prin Tezaur și 6,5 miliarde lei prin Fidelis.

Aceste sume au fost atrase în contextul în care Fidelis a trecut anul acesta la o frecvență lunară începând abia cu luna februarie. Cum în ianuarie nu a fost emisiune Fidelis, datele primului trimestru au acest dezavantaj.

La ultima ediție Fidelis, oferta de titluri de stat dematerializate pentru populație a adunat peste 16.000 de ordine cu o valoare agregată în echivalent 266 milioane euro, în scădere totuși pentru a doua ediție consecutiv.

Totodată, programul Tezaur beneficiază deja de subscrierile prin portalul Ghișeul.ro, o facilitate care ar putea aduce noi investitori și noi fonduri. Prima emisiune Tezaur cu opțiune de subscriere prin Ghișeul.ro a debutat în martie, dar s-a încheiat în primele zile din aprilie. Ghișeul.ro deschide subscrierile în cadrul Tezaur și către românii din diaspora.

La aceste elemente se adaugă și faptul că investițiile în titluri de stat aduc dobânzi mai mari decât cele de la bănci și sunt neimpozabile.

ING: Tarifele lui Trump cresc prețurile cu 5.400 de dolari pentru fiecare familie americană GRAFICE CITEȘTE ȘI ING: Tarifele lui Trump cresc prețurile cu 5.400 de dolari pentru fiecare familie americană GRAFICE

Necesar de împrumut de 232 miliarde lei în acest an

În anul 2025 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 232 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management.

Volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor este estimat la un nivel similar necesarului brut de finanțare, cu aprox 8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2024 (252 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7% din PIB (aproximativ 135 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2025, în sumă de cca 97 miliarde lei.

Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 45% din surse interne și 55% din surse externe.

În 2024, Guvernul a împrumutat 252 miliarde de lei, programul de împrumuturi fiind suplimentat în mai multe rânduri în cursul anului, ca urmare a majorării țintei de deficit bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
ministerul finantelor