Banca Transilvania, o acțiune cât restul pieței

Banca Transilvania, o acțiune cât restul pieței
scris 12 nov 2015

Tranzacțiile în valoare de 22,85 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania au reprezentat cu puțin peste jumătate din rulajul de astăzi al pieței reglementate de la BVB.

Într-o ședință de tranzacționare puțin interesantă din punctul de vedere al oscilațiilor de preț, interesul investitorilor de la Bursa de Valori București a fost astăzi aproape cu desăvârșire acaparat de transferurile realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV). Acestea s-au ridicat la 22,85 milioane lei, ceea ce a însemnat mai mult de jumătate din rulajul pe segmentul regular, cotația închizând la nivelul de 2,64 lei/acțiune, în ușoară urcare (0,19%) față de sesiunea anterioară.

Urmărește-ne și pe Google News

"Sunt schimburi mari de ceva vreme pe Banca Transilvania, ale cărei acțiuni sunt în zona maximelor ultimilor ani", a declarat pentru Profit.ro Gabriel Aldea, director adjunct la SSIF Intercapital Invest. El spune că o susținere importantă vine dinspre programul de răscumpărări inițiat de bancă, însă remarcă și volumele sporite pe BRD Groupe Societe Generale (BRD). Astăzi titlurile respective au fost pe locul trei în clasamentul tranzacțiilor, cu o valoare a schimburilor de 4,39 milioane lei, într-o zi de creștere cu 0,83%, la 12,2 lei/acțiune. Singurele transferuri speciale de astăzi, depășind cu puțin 2 milioane lei, au fost realizate tot pe cei doi emitenți bancari. "Este clar că sectorul acesta a fost cel mai favorizat în ultima perioadă", spune Aldea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Nici Fondul Proprietatea nu ține pasul cu acțiunile bancare

Cât de eclipsate au fost celelalte titluri? Următorul emitent din topul tranzacțiilor, Fondul Proprietatea (FP), ale cărui transferuri au depășit cu puțin 7 milioane lei, a avut volume la mai puțin de o treime față de cele pe acțiunea Băncii Transilvania. Brokerul de la Intercapital remarcă faptul că, având un declin de 0,84% până la prețul de 0,825 lei/acțiune, simbolul FP a fost singurul cu evoluție negativă din primele cele mai tranzacționate 10 titluri. Acest fapt poate fi pus pe seama deprecierii în prima parte a ședinței a acțiunilor OMV Petrom (SNP) care au o pondere importantă în portofoliul Fondului, dar și pe tendința piețelor externe care a fost una de scădere. Având mai mulți investitori străini cu participații importante decât alți emitenți de la cota BVB, Fondul Proprietatea are o relație mai directă cu ceea ce se întâmplă pe bursele mature.

Recuperare realizată în pofida scăderilor din piețele externe

Deși atât indicii europeni, cât și piața de acțiuni de la New York, la deschidere, erau de culoare roșie, acțiunile de la BVB au avut un alt comportament. "Cumva la noi evoluția a fost contrară în ultima parte a ședinței", punctează Aldea, care pune acest lucru pe seama unor ordine de cumpărare ceva mai consistente pentru emitenții vizibili. "Au fost niște intrări de bani pe acțiunile lichide ce au făcut să se inverseze tendința din prima parte a ședinței", a completat brokerul.

Piața așteaptă trecerea perioadei de raportări financiare

Ca și în zilele precedente, indicii au fost inerți. Deprecierea de 0,23% pe indicele BET-FI a reprezentat cea mai puternică deviație de la referințele de ieri. Celelalte repere au rămas aproape neclintite: indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a pierdut 0,07%, indicele compozit BET Plus a coborât cu numai 0,02%, iar indicele energetic BET-NG a avut un avans neglijabil, de 0,04%. Piața este mai degrabă într-o perioadă de așteptare, iar direcția ar urma să fie găsită abia după încheierea perioadei de raportări financiare, spune Aldea.

Ce au făcut titlurile energetice

Acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,34% pe un rulaj de 3,57 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) și Transelectrica (TEL) au staționat pe nivelurile de referință ale ședinței anterioare pe schimburi în valoare de 1,58 milioane lei și, respectiv, 1,21 milioane lei. Ca și titlurile Electrica, cele ale OMV Petrom s-au aflat în teritoriu negativ în cea mai mare parte a zilei (chiar și cu depreciere de peste 4%), însă până la final au revenit pentru un avans de 0,8%, cu valoare de închidere de 0,3155 lei/acțiune, pe transferuri depășind cu puțin un milion de lei.

Transportatorul de petrol prin conducte Conpet Ploiești (COTE) a câștigat 5,63% astăzi la nivelul capitalizării bursiere pe tranzacții cu puțin peste 450.000 de lei, un avans ceva mai susținut de volume având titlurile Transgaz (TGN), respectiv +2,28%, până la prețul de 269 lei/acțiune, în condițiile unui rulaj de aproape 780.000 lei. Gabriel Aldea remarcă această apreciere în ziua publicării rezultatelor financiare la nouă luni, care sunt în creștere față de primele trei trimestre ale anului precedent, dar în frânare față de performanța semestrială în condițiile unui tranzit intern mai redus de gaze naturale, având în vedere temperaturile mai ridicate pentru această perioadă.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
intercapital invest
gabriel aldea
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
transgaz