Banca elvețiană Julius Baer a acceptat să plătească aproape 80 de milioane de dolari Statelor Unite pentru a opri astfel urmărirea în justiție în legătură cu scandalul de corupție din cadrul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), relatează AFP.
Banca a recunoscut în fața unui tribunal newyorkez că a participat la spălarea, prin intermediul Statelor Unite, a mai bine de 36 de milioane de dolari destinați unor responsabili FIFA și unor federații ''în cadrul unei stratageme prin care societăți de marketing sportiv mituiau responsabili pentru a obține drepturi de difuzare a meciurilor de fotbal'', a explicat un comunicat al ministerului american al Justiției.
În mai 2015, departamentul american de Justiție a pus sub acuzare 14 persoane, dintre care 9 înalți oficiali ai FIFA, în cadrul unei vaste anchete care a dus la arestări spectaculoase în zorii zilei, la un hotel de lux din Zurich, scrie Agerpres.
Scandalul a zguduit organizația care se ocupă de destinele fotbalului mondial și a dus la îndepărtarea președintelui său, elvețianul Sepp Blatter.
Julius Baer făcea parte din băncile ale căror nume au fost citate pe lista instituțiilor financiare utilizate pentru transferuri bancare urgente, tranzacții care au intrat sub lupa autorităților americane.
Un fost bancher de la Julius Baer, Jorge Luis Arzuaga, a pledat vinovat în 2017, fiind acuzat de deschiderea de conturi pentru societăți-paravan și că ar fi facilitat vărsarea unor sume de bani (mită) pentru responsabili ai Federației argentiniene de fotbal.
Banca și angajații săi ''au facilitat mita, iar serviciul de conformitate a închis ochii la semnalele flagrante de alertă legate de spălarea de bani'', a afirmat procurorul newyokez Mark Lesko.
Potrivit ministerului american de Justiție, banca ''știa că acele conturi care aparțineau clienților lui Arzuaga erau asociate cu fotbalul internațional, iar acest fapt era considerat că prezintă riscuri ridicate de corupție''.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Declarația privind beneficiarul real a fost amânată până la 1 octombrieUnul dintre conducătorii băncii ''a ordonat, totuși, ca deschiderea acestor conturi să se facă în mod accelerat în speranța că acești clienți vor furniza afaceri lucrative'', a mai indicat ministerul în comunicat.
Autoritățile au acceptat să renunțe la acuzații în schimbul unei amenzi de 43,32 de milioane de dolari și a vărsării sumei de 36,37 de milioane de dolari, echivalentă cu mita care a tranzitat conturile băncii elvețiene, precum și al angajamentului de a respecta termenii acordului timp de trei ani.
Soluționarea procedurilor demarate de Statele Unite ''marchează o nouă etapă în eforturile continue ale Julius Baer de a pune capăt procedurilor regulamentare și legale aflate încă în curs, în cooperare cu autoritățile implicate'', a comentat banca într-un comunicat.