Prima lună de toamnă programează câteva evenimente culturale mult așteptate de către public.
Marca Gigi Căciuleanu
Pe 5 septembrie, de la ora 20:00, are loc la Teatrul Mic premiera celei mai recente creații a lui Gigi Căciuleanu intitulată "Un minut de dans sau UF!!!" Este piesa care marchează revenirea sa ca interpret, cu 50 de ani în urmă Gigi Căciuleanu debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic în coregrafia lui Mimi Răducanu. "Montarea piesei coregrafice este aproape terminată, nu lipsește decât un minut de dans înainte de partea finală", care va fi reinterpretat de coregraf și de partenerii săi de scenă, Irina Ștefan și Răzvan Stoian la fiecare spectacol. Muzica pe teme de Mozart este reinterpretata de Paul Ilea cu "drăgăstoasă ireverență".
Sibiul avangardist
În această lună începe stagiunea 2015-2016 la teatrul Radu Stanca din Sibiu, iar cortina se ridică cu "Variațiunile Goldberg", în regia lui Charles Muller, care se va juca pe 8 și 9 septembrie de la ora 19:00. Pe 19 și 20 septembrie va fi pusă în scenă piesa "Nathan Înțeleptul", în regia lui Armin Petras, în traducere a lui Lucian Blaga. Spectatorii vor putea urmări "Faust", în regia lui Silviu Purcărete, pe 25 și 26 septembrie. Ilie Gheorghe și Marian Râlea vor juca pe scena teatrului sibian în "Noaptea Bufonilor", în regia lui Alexa visarion.
"Puricele" lui Horațiu Mălăele
Celebra piesă "Puricele în ureche" scrisă de Georges Feydeau va fi pusă în scenă de Horațiu Mălăele la Teatrul de Comedie într-o manieră proprie. Premiera spectacolului "Puricele" va avea loc pe 20 septembrie de la ora 19:00 și are distribuție de excepție, printre care se află Ștefan Bănică Jr. și Emilia Popescu. Horațiu Mălăele se află la a două montare a acestei piese în care comicul de situație și personajele pestrițe devin cheia succesului unui spectacol de marcă, împreună cu interpretarea cu mult umor și inteligență a actorilor și viziunea regizorală cu totul aparte.
"Carousel"
Stagiunea trecută Teatrul Bulandra a tras cortina cu o producție de excepție cu care va și începe stagiunea: "Carousel" în adaptarea liberă a lui Andrei Șerban și Daniela Dima, după piesa "Liliom" a lui Ferenc Molnar și filmul lui Fritz Lang. Un musical care se ridica la nivelul celor de pe Broadway și care începe încă din foaier, cu o distribuție talentată: Vlad Ivanov, Alexandra Fasola, Ana Ularu, Ana Covalciuc, Silviana Negruțiu, Cătălin Babliuc, Radu Iacoban, Rodica Lazăr, Maria Obretin, Mirela Gorea, Simona Pop și Andrada Corlat. Costumele sunt semnate Lia Mantoc și creionează perfect personajele. "E un super poem această piesă, e ceva care m-a întregit parcă și m-a transportat într-o dimensiune pe care o văd numai în meditații", afirmă jurnalista Maria Timuc.
"Marea Iubire a lui Sebastian"
"Acest spectacol îmi oferă prilejul să joc pentru un public pe care mi l-am dorit demult și de care nu am des parte", mărturisește actrița Rodica Mandache despre spectacolul "Marea iubire a lui Sebastian". Textul a fost scris de Rodica Mandache împreună cu fiică sa, regizoarea Diana Mihailopol, și are la bază fragmente din însemnările lui Leny Caler, celebra actriță și cântăreață de muzică ușoară, jurnalul lui Mihai Sebastian și piesa "Jocul de-a vacanță". Remarcabil este cuplul armonios pe care actrița îl formează cu Marius Manole. Nucleul piesei este compus din povestea de dragoste dintre scriitor și actriță, cu dialogurile de o sensibilitate copleșitoare. Următoarele reprezentații au loc la Cafe Godot pe 5 septembrie de la ora 19:00 și 12 septembrie de la ora 22:00.
Festivalul NETA
Festivalul Internațional de Teatru NETA este un proiect ambițios organizat și găzduit de Teatrul Național București și reunește 13 producții teatrale din 10 țări. Dintre spectacolele aflate sub moto-ul "Teatrul - erou al timpului prezent" ce se vor desfășura în cele opt zile de festival, de neratat este pe 3 septembrie, ora 18:00 "Noaptea lui Helver", regie semnată Alekandr Bargman, iar distribuția este compusă din Oxana Bazilevich și Denis Pianov. "Noaptea lui Helver" este spectacolul din festival care până acum a primit cele mai multe premii. Cu un spirit profund rusesc, emoționează și marchează prin subiect și jocul actorilor.
"Romeo și Julieta" și "A douăsprezecea noapte"
Victor Ioan Frunză, unul dintre cei mai importanți șapte regizori ai prezentului, pregătește două premiere shakespeariene în luna septembrie la Teatrul Metropolis "Romeo și Julieta" și "A douăsprezecea noapte". Ambele spectacole au o distribuie tânără și foarte apreciată în teatrul românesc, mulți sunt actori cu care regizorul a mai colaborat. O altă piesă shakespeariană montată de Victor Ioan Frunză se află deja în repertoriul teatrului Metropolis și se bucură de succes din partea publicului, anume "Visul unei nopți de vară". "Pentru mine teatrul este un tărâm al iluziei și nu al înșelării", declară regizorul.
"De vânzare"
La puțin peste 30 de ani, Gianina Cărbunariu prin spectacolele sale, ridică probleme esențiale despre dezvoltarea statului. "De vânzare" are ca subiect central acapararea de terenuri de către marile corporații, guvernul fiind la mijloc în drama țăranilor români care se transformă din agricultori în șomeri. Echipa de actori ai acestei piese a mers pe teren și a cunoscut dramele acestor oameni, iar interpretarea a fost una de sărbătoare care a adus Teatrului Odeon premiul UNITER pentru "cel mai bun spectacol" al anului 2015. Din distribuție fac parte: Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei, Marius Damian, Antoaneta Zaharia.
"Copiii care nu se văd"
Expoziția de desen și pictură "Copiii care nu se văd" a lui Daniel Brici, pe care o puteți admira până pe 15 septembrie la Nasui Collection & Gallery, aduce în prim plan subiecte sociale despre copii din familii defavorizate. Este un strigăt prin artă al unui artist tânăr care nu rămâne nepăsător la problemele sociale ale statului în care trăiește și care încearcă să facă vizibile cazuri sociale trecute cu vederea. Din punct de vedere artistic, expoziția semnalează prezența esteticului și în locurile mai puțin iubite de zei. Artistul Daniel Brici a expus lucrări în Olanda, Danemarca și Elveția și a fost distins cu numeroase premii.
The Bach Files
În cadrul festivalului "George Enescu" de anul acesta, desfășurat în București va avea loc o premieră extraordinară: "Dosarele Bach". Spectacolul poartă semnătura ineditului regizor Alexandru Darie și are o structură coregrafica specială (coregraf Arcadie Rusu), dar și muzicală (muzică Adrian Enescu pe teme de J.S. Bach), muzică live Zoli Toth Project. Un spectacol dictat în exclusivitate de muzică, un film teatral, un "film noir" mai exact, suspendat în timp, ce vorbește despre frumusețe, viață și iubire, "când trist, când explodând de bucurie" prin echipa de actori talentați și tineri: Antoaneta Cojocaru, Adrian Ciobanu, Brian West, Alin State, Raphaela Lei. Reprezentațiile au loc pe 2 și 3 septembrie de la ora 20:00 la Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu.
Susținut de Consiergo.