Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat miercuri proiectul de lege inițiat de Guvern pentru prelungirea termenului de valabilitate al pașapoartelor. Propunerea Executivului era de prelungire a termenului de la 5 la 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de 25 de ani, dar proiectul a fost modificat de parlamentari astfel încât valabilitatea de 10 ani să fie aplicată începând cu vârsta de 18 ani.
În forma inițială, adoptată de Guvern, proiectul de lege stabilea că valabilitatea paşapoartelor simple electronice este de 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani.
Deputații, care au adoptat acum prin vot final proiectul, au modificat însă propunerea Guvernului, stabilind că valabilitatea pașaportului va fi de 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani.
Tododată, aleșii au introdus în proiect prevederea că valabilitatea pașaportului va fi de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă”Vârsta de 18 ani este o prevedere uzuală în multe state ale Uniunii Europene”, și-au argumentat decizia aleșii.
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil 3 ani, așa cum a propus Guvernul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lanț de restaurante - retras discret din România după 10 ani
Executivul și-a motivat decizia prelungirii termenului de valabilitate în cazul pașapoartelor prin aglomerația de la ghișee, în special din timpul verii, când un număr mare de cetățeni preferă să solicite un pașaport simplu temporar.
Guvernul limitează prin această lege situațiile în care poate fi solicitat în regim de urgență un pașaport temporar.
”În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic”, este argumentul guvernanților.
CITEȘTE ȘI Decizie finală: ”Manualul unic” din școli va avea 3 variante, dar toate vor fi tipărite de editura de statPotrivit acestora, pașaportul temporar va fi eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența.
Printre situațiile pentru care va putea fi solicitat un pașaport simplu temporar se numără motive de sănătate sau cazul în care un minor urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale.
Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.
Proiectul de lege va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis.