Marile burse europene au încheiat tranzacțiile de miercuri în scădere, iar indicele german DAX a coborât cu 2%, în timp ce randamentele obligațiunilor au crescut, în urma datelor privind intensificarea inflației din Marea Britanie la un nou record al ultimilor 40 de ani și a unei creșteri economice sub așteptări în zona euro în trimestrul al doilea, transmite Reuters.
Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 0,9%, consemnînd cel mai mare declin procentual zilnic din peste o lună. Indicele a întrerupt și o serie de creșteri din ultimele cinci zile, scrie News.ro.
În Marea Britanie, inflația prețurilor de consum a accelerat la 10,1% în iulie, fiind cea mai ridicată după februarie 1982.
”Piața vede experiența britanică drept un semnal a ceea ce va veni în UE”, a declarat Stuart Cole, economis șef pentru macroeconomie la firma Equiti Capital.
Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut în urma datelor referitoare la inflația din Marea Britanie, în timp ce investitorii s-au concentrat și pe creșterea economică sub așteptări în triemstrul al doilea, deși încă puternică, și pe creșterea angajărilor.
Bursele europene și-au revenit de la minimele din iunie, dar au avut probleme în august, din cauza temerilor legate de recesiune, inflația ridicată și nivelul scăzut al râului Rhin din Germania. Râul este principala rută comercială a Germaniei și 20 de nave sunt blocate în trafic, după defectarea unei nave.
Indicele german DAX a scăzut cu 2%.
”Problemele de pe Rhin amplifică problemele din industria germană”, a declarat Andrew Kenningham economis șef pentru Europa la Capital economics. El a notat că, chiar dacă este o problemă mică fașp de criza gazelor sau deficitul de semiconductori, dacă va persista până în decembrie ar putea afecta creșterea economică și agrava inflația.
Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 0,27%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,97%.
Acțiunile companiei germane de utilități Uniper au scăzut cu 12,1%, după ce a raportat o pierdere netă de 12,3 miliarde de euro pentru primul semestru, din cauza livrărilor scăzute de gaze rusești.
Titlurile Sanofi au coborât cu 5,7%. Compania farmaceutică franceză a anunțat că a întrerupt activitățile legate de v, un tratament considerat odată că ar avea un potențial comercial ridicat ca tratament pentru cancerul mamar, după eșecul înregistrat într-un al doilea studiu clinic.
Carlsberg a anunțat că vânzările sale de bere nu au fost afectate de creșterea costului vieții, iar acțiunile sale au urcat cu 2,9% în urma informației.