VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu

scris 13 iun 2022

Și-au asumat riscuri atunci când cei mai mulți aleg prudența, au mizat pe un segment în declin de care toată lumea se ferea la vremea respectivă și și-au pus toate abilitățile profesionale la bătaie pentru a construi una dintre cele mai mari companii de dezvoltări imobiliare mixte de pe piața locală. 

Iar la mai bine de un deceniu distanță de la înființare, One United Properties, fondată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a ajuns la afaceri de 1,1 miliarde de lei și un profit net de 500 de milioane de lei, fiind printre cele mai valoroase companii antreprenoriale românești și unul dintre cele mai puternice branduri din țară. 

Deși firma a fost înființată în anul 2009, chiar în plină criză, Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu își făcuseră deja un obicei din investițiile imobiliare, în special în terenuri, încă de pe vremea când lucrau ca bancheri în cadrul Alpha Bank (unde s-au și cunoscut), ca mai apoi să facă trecerea în echipa Bancpost. Iar între timp cei doi antreprenori au fondat și Capital Partners, o firmă de consultanță pentru investment banking, pe care au vândut-o în 2016 către Banca Transilvania. „Eu sunt cu Andrei în parteneriat cam din anul 2000. Am început cu puțini bani. Eu aveam cam 2.000 de dolari capital de început. După aceea, am înființat în 2005 Capital Partners, o firmă de consultanță pentru fuziuni și achiziții de companii, finanțări, achiziții semnificative de imobiliare. Începând cu anul 2009, după criza provocată de falimentul Lehman Brothers, business-ul a scăzut constant și am decis în 2016 să-l vindem către Banca Transilvania. Astăzi se cheamă BT Capital Partners și e unul dintre brokerii cei mai importanți de pe BVB”, a spus Victor Căpitanu în emisiunea Poveștile Bursei, difuzată la PROFIT NEWS TV. 

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România: Florina Homeghiu, Head of Legal Nordis Group: Oamenii sunt mult mai atenți la documentația din spatele achiziției unei proprietăți imobiliare. S-au educat în sensul acesta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România: Florina Homeghiu, Head of Legal Nordis Group: Oamenii sunt mult mai atenți la documentația din spatele achiziției unei proprietăți imobiliare. S-au educat în sensul acesta
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Înființarea One United i-a costat pe Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu câte un milion de euro de fiecare, dar și foarte mult curaj. 

„Am început businesss-ul One United când piața rezidențială era în scădere anuală, după faliment, chiar dacă toată lumea ne sfătuia să nu investim în rezidențial, noi am decis să o facem. Am văzut că este o oportunitate semnificativă de creștere pe termen mediu și lung. Sectorul imobiliar este unul foarte mare, unde poți scala destul de mult dacă ai capital,  este relativ nedezvoltat în România, iar oportunitatea de creștere este semnificativă. Și atunci, noi am vrut să fructificăm acea oportunitate de creștere prin One United”, rememorează Victor Căpitanu, adăugând că inclusiv în perioade de criză pot fi luate decizii corecte și profitabile pe termen mediu și lung dacă antreprenorii își păstrează calmul, analizează "la rece" situația și își fac bine calculele. 

„Ține de disciplină, să-ți cunoști foarte bine business-ul și să știi să-ți faci foarte bine calculele”, precizează acesta. 

Succesul One United se datorează și faptului că cei doi fondatori s-au axat pe o nișă care, la momentul înființării companiei, nu exista. Mai exact, apartamente făcute foarte bine la prețuri corecte. 

„Am început să construim pentru că era oportunitate în piață, am construit foarte responsabil. Dar, în realitate, acest simț al responsabilității mai generale a venit în momentul când am început să dezvoltăm mai pe înălțime”, mai spune Victor Căpitanu, precizând și că decizia de a construi clădiri înalte a fost un moment cheie în dobândirea succesului de care se bucură în prezent One United.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

One Herăstrău Park este primul proiect „înalt” din portofoliul companiei, format din două turnuri a câte 12 etaje fiecare. 

„Mergând pe înălțime și oferind vederi excepționale proprietarilor, putem să ne diferențiem față de alți jucători din piață”, completează el. 

De asemenea, important pentru evoluția unei companii este și împărțirea atribuțiilor între fondatori, spune Andrei Diaconescu. 

„Noi am decis încă de la început să avem o separare foarte clară de atribuții. Eu mă ocup de achiziția terenurilor, autorizare, design, implementare, livrarea către clienti și finanțarea bancară a proiectelor noastre, iar Victor se ocupă de vânzări și de investitori”, punctează Diaconescu, care a finalizat dreptul internațional în Grecia. 

Când s-a întors în România, a fost nevoit să se angajeze la bancă, dat fiind faptul că, la vremea aceea, nu existau job-uri în domeniul în care a finalizat studiile. 

„Am început să învăț finanțe, analiză de credit, era un domeniu complet nou. Făcând foarte multe cereri de credit m-am apropiat oarecum de domeniul ăsta de real estate. Acum mai bine de 20 de ani, piața de terenuri era încă la început și cu sumele mici de bani pe care le aveam atunci am început să investesc în terenuri împreună cu Victor. Practic, noi am decis să investim în real estate când absolut toată lumea vindea pe nimic tot și s-a dovedit că am luat o decizie bună”, își amintește Andrei Diaconescu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Lascăr, co-fondator Stay Fit Gym, al doilea lanț de săli de fitness din România: Pregătim 10-12 centre anul acesta, ne uităm la orașe cu peste 100.000 locuitori. Cine urmează CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Lascăr, co-fondator Stay Fit Gym, al doilea lanț de săli de fitness din România: Pregătim 10-12 centre anul acesta, ne uităm la orașe cu peste 100.000 locuitori. Cine urmează

Rigurozitatea învățată în facultatea de drept i-a fost extrem de utilă în imobiliare și în afaceri, dar și disciplina și abilitatea de a face calcule, dobândite lucrând în sistemul financiar, l-au ajutat în cariera sa de antreprenor.  

„Când ești mic nu te gândești că urmează să ajungi om de afaceri, mai ales când nu provii dintr-o familie cu background antreprenorial. Dar încă de mic tatăl meu îmi spunea că există în mine ceva care s-ar putea să mă ducă în direcția asta. Visul meu de exemplu era să fiu diplomat. O lecție care s-ar putea să fie utilă pentru tineri este că din afară lucrurile pot să se vadă mai bine și e important să avem încredere în cei apropiați”, continuă el.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

O altă lecție învățată pe „propria piele” este și necesitatea de a se pregăti de o potențială criză în fiecare zi. 

„Noi am trăit chestia asta în 2009, când ne-a lovit foarte tare. Aveam impresia că suntem foarte deștepți la momentul respectiv și aveam investiții destul de mari. A venit criza și ele au fost afectate sever și atunci am înțeles extraordinar de bine ce înseamnă să fii agresiv-defensiv, adică să te miști cât de repede poți, dar păstrându-ți disciplina și o poziție ofensivă în caz de criză”, subliniază acesta.

Decizii de succes 

Business-ul One United a început însă să prindă avânt în momentul în care fondatorii au decis să adauge și dezvoltările de birouri la cele rezidențiale și să se concentreze pe proiecte mixte.  

„Asta a fost cam în anul 2016, când am cumpărat platforma Automatica, unde am dezvoltat One Floreasca City. Practic, decizia de a intra în dezvoltări mixte și de a face și clădiri de birouri a fost o decizie foarte importantă pentru companie, critică chiar”, afirmă Victor Căpitanu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Lucian Diaconu, Sales Development Manager Universal Robots: Beneficiile utilizării unui robot industrial sunt vizibile foarte repede, iar recuperarea investiției este rapidă. Sunt flexibili și reduc costurile CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Lucian Diaconu, Sales Development Manager Universal Robots: Beneficiile utilizării unui robot industrial sunt vizibile foarte repede, iar recuperarea investiției este rapidă. Sunt flexibili și reduc costurile

Totodată și schimbarea segmentului pe care s-au axat inițial a contribuit la creșterea accelerată a companiei. 

„Începând cu apartamente adresate veniturilor mari și foarte mari, ulterior ne-am dat seama că avem potențial de creștere mult mai mare pe venituri medii și medii superioare. Am început să luăm locații în direcția asta și avem astăzi cea mai mare dezvoltare de acest gen, One Cotroceni Park, care e probabil și cel mai mare șantier din București”, precizează Căpitanu.

La rândul lui, Andrei Diaconescu adaugă că o altă decizie de succes pentru One United a fost listarea pe Bursa de Valori București, demers care a avut loc în vara anului trecut, în urma unei oferte publice inițiale (IPO) prin care a atras 252 de milioane de lei. 

„Listarea la bursă înseamnă o și mai mare deschidere față de investitori, o și mai mare transparentizare și totuși și o mai mare responsabilitate față de întreaga comunitate. Listarea vine și cu un flux de bani substanțial care ne dă un mai mare confort în a ne face business-ul. 

Ne permite să facem tranzacții atrăgând investitorii și făcând parteneriate cu proprietarii de terenuri într-un mod mult mai confortabil pentru noi. Dezideratul nostru este să avem o poziție de cash cât mai mare astfel încât, dacă apar oportunități, să putem să fim acolo și să le exploatăm”, afirmă Diaconescu.

PROFIT NEWS TV Alina și Daniel Donici, Fondatori Artesana: Sunt tot mai puțini furnizori de lapte românesc conform. Într-o țară cu mai multe oi decât oameni, pentru noi a fost aproape imposibil să găsim CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alina și Daniel Donici, Fondatori Artesana: Sunt tot mai puțini furnizori de lapte românesc conform. Într-o țară cu mai multe oi decât oameni, pentru noi a fost aproape imposibil să găsim

Victor Căpitanu spune că, după listarea pe bursă, a observat un interes mult mai mare din partea chiriașilor și a clienților, dar și mai multă încredere de la partenerii de afaceri. 

„Portofoliul este la maxim istoric, profitabilitatea companiei este la maxim istoric, One United a produs peste 100 de milioane de euro profit net în 2021. În afară de banii creați de noi an de an prin profitul companiei, am mai ridicat încă peste 100 de milioane de euro cash de la acționarii minoritari ai companiei, care astăzi au cam 40% din One United și care au făcut niște profituri semnificative. 

Eu cred că One United e o companie care are oportunitatea să schimbe fața Bucureștiului și poate și a altor orașe din România și din afară. E o companie din care nu doar faci profit, ci și contribui la dezvoltarea comunităților și orașelor în care trăiești”, adaugă Căpitanu.

One United Properties este a treia cea mai mare companie antreprenorială listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, precum și cel mai mare dezvoltator imobiliar listat pe piața de capital locală.

Un startup crypto lansat de un român, un bulgar și un olandez a primit o finanțare de 2,5 milioane euro CITEȘTE ȘI Un startup crypto lansat de un român, un bulgar și un olandez a primit o finanțare de 2,5 milioane euro

Pentru 2022, compania estimează venituri de 1,52 miliarde de lei și un profit net de 548,7 milioane de lei în 2022, precum și finalizarea următoarelor dezvoltări rezidențiale: One Verdi Park, One Modrogan, One Timpuri Noi și One Floreasca Vista. 

Veniturile din chirii sunt estimate să ajungă la 71,78 milioane de lei în 2022, ca urmare a ocupării integrale a One Tower, recepției One Cotroceni Park Faza 1 și închirierii acestuia, precum și a achiziției pachetului majoritar de acțiuni la Bucur Obor. 

Mai mult, One United estimează finalizarea fazei 2 a One Cotroceni Park înainte de sfârșitul anului

 

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei diaconescu
victor capitanu
one united properties