Datorită ratei ridicate de vaccinare, al patrulea val al pandemiei ar urma să fie relativ slab în Ungaria, permițând o creștere a economiei estimată la 7% anul acesta, iar deficitul bugetar ar urma să se situeze la 7,5% din PIB, a declarat ministrul de Finanțe, Mihaly Varga, la Forumul economic Portfolio, transmite MTI.
Politica fiscală și monetară "trebuie să conlucreze" pentru a readuce inflația la aproximativ 3%, a afirmat oficialul ungar. Acesta a explicat că Executivul de la Budapesta se așteaptă ca prețurile de consum să înceapă să scadă de la începutul anului viitor iar situația "să se normalizeze" până în vara lui 2022, pentru ca ținta de 3% să fie realizată până la finalul lui 2022, scrie Agerpres.
Ținta privind inflația trebuie realizată gradual pentru a se evita "un nou val de recesiune", a apreciat Varga.
Acesta a adăugat că Guvernul este decis să înceapă reducerea datoriei publice, care a urcat la 80% din PIB în urma măsurilor de protejare a economiei în contextul efectelor pandemiei.
"Dezbaterile motivate politic" cu UE sunt așteptate "să-și urmeze cursul" până la finalul anului, clarificând accesul Ungariei la fondul de redresare. Anticipând negocieri îndelungate, Guvernul a luat un împrumut de 4,5 miliarde de euro de pe piață în septembrie, astfel încât programele de investiții nu au suferit întârzieri, a declarat ministrul de Finanțe.
Economia ungară ar urma să revină pe traiectoria de creștere pe care era în 2019 "deși cu o structură ușor diferită". Mediul economic extern se va deteriora probabil, în urma măsurilor așteptate de la Rezerva Federală a SUA (Fed) și BCE, precum și a prețurilor ridicate la energie și transporturi, printre alți factori, a apreciat oficialul ungar.