ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici
scris 24 feb 2022

Ora 02.44 Civili din Ucraina petrec noaptea în stațiile de metrou, din capitala Kiev și în Harkiv.

Ora 02.33 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că există informații credibile conform cărora personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „ținut ostatic” de forțele ruse.

Urmărește-ne și pe Google News

”Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora personalul instalațiilor de la Cernobîl este ținut ostatic în prezent de către soldații ruși.Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și foarte îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor.”, a spus aceasta.

Ora 02.30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că grupuri inamice de sabotori au intrat deja în Kiev și că el este ținta numărul 1.

 "Potrivit informațiilor noastre, inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, iar pe cei din familia mea în ținta numărul 2. Vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe șeful statului. Avem informații că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”, a declarat el, adăugând că se află la sediul Guvernului, alături de alții.

”Indiferent câte conversații am avut cu liderii străini, am auzit puține lucruri. Primul este că suntem sprijiniți. Sunt recunoscător fiecărui stat care ne ajută concret, nu numai cu vorbe.Dar este și un al doilea lucru - am fost lăsați singuri să ne apărăm țara.Cine este pregătit să lupte alături de noi? Sincer, nu văd”, a continuat Zelenski.

Ora 02.26 Fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov, ironizează lipsa de fermitate a liderilor europeni, care evită să adopte sancțiunile dure promise după ce Rusia a invadat Ucraina.

”Majoritatea liderilor UE, chiar și cei din Est care înțeleg pericolul pe care îl reprezintă Putin, sunt o generație îndepărtată de confruntare și conflict. Sunt vegetarieni într-un steakhouse, întrebându-se de ce nu există salată în meniu”, a scris Kasparov pe Twitter.

Fost candidat la președinția Rusiei și critic al lui Vladimir Putin, Kasparov trăiește azi în exil în Statele Unite.

Ora 02.24 Mii de maghiari au protestat la Budapesta în fața Ambasadei Rusiei împotriva Kremlinului și lui Viktor Orban. Premierul Orban a criticat în premieră invadarea Ucrainei.

Ora 02.17 13 militari ucraineni au murit încercând să apere Insula Șerpilor, ocupată până la urmă de armata rusă. Ei au refuzat să se predea și au murit în luptă.

Ora 02.15 Șeful MI6 din Marea Britanie, Richard Moore, a postat pe Twitter despre informații despre Ucraina, transmite BBC. „Comunitățile de informații din SUA și Marea Britanie au dezvăluit planurile lui Putin pentru Ucraina. Am expus încercările lui de a face operațiuni sub „steag fals”, atacuri false pentru a-și justifica invazia. Am dezvăluit planurile sale de a asasina lideri și înalți oficiali ucraineni”, a spus Richard Moore, cunoscut și sub numele de „C”, într-un tweet.

Ora 02.11 Statele Unite și Albania au cerut un vot al Consiliului de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluție care condamnă ferm invadarea Ucrainei de către Rusia și care solicită Moscovei să își retragă imediat trupele.

Proiectul, plasat sub Capitolul VII al Cartei Națiunilor Unite (Acțiunea în caz de amenințări împotriva păcii, de încălcări ale păcii și de acte de agresiune) și care permite folosirea forței, este sortit eșecului din cauza dreptului de veto pe care Rusia îl poate exercita în Consiliul de Securitate în calitate de membru permanent.

Pentru Washington însă, utilizarea acestui drept de veto va scoate în evidență izolarea Rusiei pe scena internațională.

Totodată, este prevăzută supunerea la vot a unui text similar în cadrul Adunării Generale a ONU, unde rezoluțiile nu sunt obligatorii și nu poate fi exercitat dreptul de veto.

Potrivit proiectului de text obținut de AFP, Consiliul ar urma să condamne "în cei mai fermi termeni agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", subliniind că aceasta încalcă articolul 2, paragraful 4, din Carta ONU. Acest paragraf prevede că "toți membrii trebuie să se abțină în relațiile lor internaționale de a recurge la amenințare sau la forță împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat".

Proiectul de rezoluție cere Rusiei să "înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei" și să se abțină "de la orice altă amenințare sau utilizare ilegală a forței împotriva oricărui stat membru al ONU". De asemenea, ar obliga Moscova să "își retragă imediat, complet și necondiționat forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional". Ar reafirma, totodată, angajamentul său față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional"

Ora 01.49 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că „grupuri de sabotori” ruși au intrat deja în capitala Kiev și reclamă că statul ucrainean a fost lăsat singur în fața rușilor.

„Am primit informații că grupurile de sabotaj inamice au pătruns în Kiev”, a spus el făcând apel la cetățenii din Kiev să fie atenți și să respecte restricțiile de circulație.

„Astăzi, am întrebat 27 de lideri europeni dacă Ucraina va adera la NATO. Toată lumea se teme, nu răspund. Dar nu ne este frică de nimic. Nu mi-e frică de Rusia. Să nu ne fie frică să vorbim cu Rusia, să vorbim despre garanțiile de securitate pentru statul nostru, despre statutul neutru. Nu suntem acum în NATO, dar ce garanții vom avea? Și ce țări ni le vor oferi?”, a spus Zelenski într-un mesaj video adresat populației.

Ora 01.06 Sunt raportate lupte grele în regiunea Sumi din Ucraina.

Ora 01.00 Nou bilanț în Ucraina - 1337 persoane decedate, 316 răniți.

Ora 00.55 ​​Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să părăsească țara. Această interdicție este valabilă în perioada de aplicare a legii marțiale.

Președintele Volodimir Zelenski a introdus legea marțială în întreaga țară și a anunțat, de asemenea, întreruperea relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Rusia, ca urmare a agresiunii militare împotriva teritoriului ucrainean ordonată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

De asemenea, președintele Ucrainei a semnat decretul de mobilizare generală care vizează o perioadă de 90 de zile.

Ora 00.27 Liderii UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, sancțiuni ce vizează sectoarele energiei, finanțelor și transporturilor, conform unei declarații comune a statelor membre.

Pachetul este mai cuprinzător decât restricțiile anterioare, ca răspuns la agresiunea Rusiei, și include interdicții de export de tehnologie și restricționarea accesului Moscovei pe piețele financiare ale Uniunii Europene. De asemenea, au fost convenite restricții privind călătoriile cu pașapoarte diplomatice și de serviciu.

UE urmează, de asemenea, să pregătească mai multe sancțiuni la adresa Rusiei și a Belarusului, potrivit declarației care solicită o "pregătire rapidă" a mai multor sancțiuni care "vor acoperi și Belarus".

Polonia, Slovenia și Belgia au făcut presiuni puternice pentru cele mai puternice sancțiuni posibile asupra Rusiei înaintea summitului extraordinar al Consiliului European.

Ora 23.33 Președintele francez Emmanuel Macron l-a contactat telefonic pe liderul rus Vladimir Putin, pentru a cere încetarea imediată a ofensivei armatei Rusiei în Ucraina, a anunțat președinția Franței.

“După ce a vorbit cu președintele ucrainean și consultându-l pe acesta, președintele l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a cere încetarea imediată a operațiunilor militare ale Rusiei, amintind că Rusia se expune unor sancțiuni masive”, a precizat Palatul Elysee.

La rândul său, Kremlinul a anunțat că discuția telefonică dintre cei doi lideri a fost una “serioasă și sinceră”. În timpul discuției, prima semnalată între Vladimir Putin și un lider occidental după invadarea Ucrainei de către Rusia, Putin “a oferit o explicație detaliată cu privire la motivele” care au făcut Moscova să înceapă ofensiva, a precizat Kremlinul.

Ora 23.25 Filosoful Mihai Șora, cunoscut pentru implicarea sa civică, distribuie, joi seară, o listă a companiilor cu acționariat rusesc care funcționează pe teritoriul României și își îndeamnă prietenii internauți să boicoteze aceste companii, refuzând să cumpere produsele oferite de acestea.

Ora 23.22 Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost captură de ruși, anunță Serviciul de grăniceri al Ucrainei. Mare parte din platoul continental al Insulei aparține României.

Ora 23.18 Autoritățile din orașul Lvov din vestul Ucrainei au ordonat stingerea luminilor în întregul oraș ca măsură de securitate „preventivă”.

Sancțiunile anunțate de președintele american Joe Biden împotriva Rusiei

Excluderea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, și a 25 din filialele acesteia din sistemul financiar american. Sberbank deține aproape o treime din activele sectorului bancar din Rusia

"Sancțiuni de blocare completă" a VTB Bank, a doua mare bancă din Rusia, și a 20 dintre filialele acesteia

" Sancțiuni de blocare completă " a altor trei mari bănci din Rusia: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC și Novikombank.

Interzicerea unor 13 companii majore de stat din Rusia de a atrage bani pe piața americană. Lista include: Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot, and Russian Railways.

Sancțiuni impuse unor elite și Rusia și familiilor acestora. Lista cuprinde: Sergei Ivanov (și fiul său, Serghei), Andrei Patrușev (și fiul său Nikolai), Igor Secin (și fiul său Ivan), Andrei Pucikov, Iuri Solviev (și două companii imobiliare pe care le deține), Galina Uliutina și Alexandr Vediahin.

Sancțiuni împotriva a 24 de persoane și companii din Belarus Între acestea se află "două bănci mari de stat, nouă companii din sectorul apărării și șapte oficiali și elite care au legături cu regimul, potrivit Casei Albe.

Sancțiuni împotriva armatei ruse

Sancțiuni împotriva anumitori importuri de tehnologie ale Rusiei. 

Ora 23.14 Armata ucraineană a declarat că forțele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev și să creeze în același timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea și regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Ora 23.11 Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Regatul Unit va oferi "sprijin" unui guvern ucrainean în exil dacă un astfel de organism se va constitui și a dezvăluit că l-a avertizat de dimineață pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că este posibil ca atât el, cât și cabinetul său să fie nevoiți să caute "un loc sigur".

Ora 23.09 Ambasada Chinei în Ucraina a anunțat închirierea de aeronave pentru zboruri charter pentru a-i evacua pe cetățenii chinezi ce doresc să părăsească această țară pradă unei invazii ruse, invazie pe care Beijingul nu a condamnat-o.

Ora 22.57 Val de refugiați din Ucraina intră în România (Foto Inquam Photos / Casian Mitu)

Conform estimărilor, circa 100.000 de civili au plecat din Ucraina în ultimele ore.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

Ora 22.36 Numeroase site-uri guvernamentale ruse, inclusiv paginile web ale Kremlinului și Ministerului Apărării, au rămas fără conexiune la internet.

Ora 22.28 SUA adoptă sancțiuni pentru implicarea în invadarea Ucrainei de către Rusia împotriva a 24 de responsabili și entități care au sprijinit atacul Moscovei, a anunțat Departementul Trezoreriei SUA.

Sancțiunile americane vizează două bănci aflate în proprietatea statului - Belinvestbank și Bank Dabrabyt - precum și oficiali belaruși din domeniul apărării și din industriile de securitate și apărare.

De asemenea, este vizat printre alții Aliaksandr Mikalaevici Zaițau, fost oficial guvernamental și un membru al cercului de apropiați ai liderului belarus Aleksandr Lukașenko.

Ora 22.15 Ministrul ucrainean al Sănătății, Oleh Liașko, a declarat că 57 de oameni au fost uciși și 169 au fost răniți după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei.

Ora 22.12 Rusia are „superioritate aeriană completă” în Ucraina și dorește să adune „o forță copleșitoare” în jurul capitalei Kiev, a declarat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

"Apărarea antiaeriană a Ucrainei este acum eliminată și nu mai au nicio forță aeriană care să îi protejeze. Rușii vor căuta în următoarele ore să grupeze o forță copleșitoare în jurul capitalei, iar apărarea cade acum în sarcina forțelor terestre și rezistenței populare", a explicat oficialul.

Trupele ruse vor fi adunate în jurul Kievului „în câteva zile, dacă nu mâine dimineață, în ritmul cu care se avansează”, a spus el. "Nu mai este mult timp. Cred că multe vor depinde de rezistența ucrainenilor".

Ora 22.10 Elveția a decis să nu se alinieze sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova.

"Din rațiuni de neutralitate", Elveția, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, nu a preluat direct sancțiunile adoptate la acea vreme de UE împotriva Rusiei, a amintit președintele elvețian, Ignazio Cassis..

Consiliul Federal (guvernul) al Elveției a emis în schimb "o ordonanță menită să împiedice ocolirea sancțiunilor UE via Elveția", a spus Cassis, la finalul unei reuniuni extraordinare.

De asemenea, Elveția a elaborat o listă de persoane și companii ruse cu care intermediarii financiari nu sunt autorizați să stabilească noi relații de afaceri, iar dacă aceste relații există deja, ele vor necesita autorizare.

Ea a luat de asemenea măsuri pentru a împiedica ocolirea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei pe piața fianciară elvețiană. Astfel, unele operațiuni vor trebui și ele să fie autorizate.

Consiliul Federal a decis să continue această cale de mijloc și după invadarea Ucrainei de către Rusia. Pentru că neutralitate "nu înseamnă indiferență", a subliniat președintele elvețian.

"Sancțiunile UE adoptate ieri (miercuri) trebuie să fie integrate în această ordonanță sub formă de măsuri menite să împiedice ocolirea lor", a continuat președintele elvețian. "Unele măsuri vor fi întărite, în special în domeniul financiar", a adăugat el.

Ora 21.46 Rușii pregătesc un atac în forță, care se vrea decisiv, pentru a ocupa Kiev în următoarele ore.

Ora 21.44 Actorul și regizorul Sean Penn se află pe teritoriul Ucrainei și filmează un documentar despre invazia Rusiei.

Ora 21.37 Canada va sancționa ''58 de persoane și entități ruse'' în răspuns la invazia Ucrainei de către armata rusă, a anunțat premierul canadian Justin Trudeau, invocând ''sancțiuni severe''.

Sancțiunile vor viza în special ''membri ai elitei ruse'', ''mari bănci ruse'' și ''membri ai Consiliului de Securitate rus'', a precizat premierul canadian.

''Suspendăm toate autorizațiile de export pentru Rusia'', a adăugat Justin Trudeau, apreciind că invazia rusă a Ucrainei reprezintă o ''amenințare imensă la adresa securității și păcii în lume''.

Ora 21.36 O zonă rezidențială din portul Mariupol, situat în sudul Ucrainei, a fost lovită de proiectile. Autoritățile locale au afirmat că 26 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce un district din estul orașului Mariupol a fost bombardat și ''o tentativă a trupelor ruse de a avansa'' a fost zădărnicită.

Locuitorii de la marginea de est a orașului Mariupol se află la numai 10 kilometri de zona controlată de separatiștii proruși.

Ora 21.35 Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a intrat și cu forțe terestre în Ucraina.

Ora 21.33 Trei avioane Eurofighter ale Forțelor aeriene germane ajung la Mihail Kogălniceanu pentru a contribui la supravegherea spațiului aerian al României.

Ora 21.30 Ucraina cere UE să-i furnizeze armament defensiv în al 25-lea ceas.

Ora 21.17 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat introducerea stării de urgență pentru 60 de zile.

Ora 20.45 Președintele american Joe Biden a anunțat că Rusiei nu îi va mai fi permis să facă faceri în dolari, euro, lire și yeni, fiind oprită și posibilitatea de a se mai finanța pe piețe ca și de a se dota cu echipamente high tech.

Importurile de tehnologie ale Rusiei vor fi tăiate la jumătate. Companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe piețe globale.

Vor fi blocate alte patru bănci majore, cu active de peste un trilion dolari, printre care VTB, a doua mare bancă rusească, și interzise alte persoane, oligarhi ruși.

"Dacă Rusia atacă companiile noastre cibernetic, suntem gata să răspundem. Lucrăm de multe luni la asta. Putin va fi un paria pe arena internațională. Rusia va plăti scump, ne vom asigura de asta", a avertizat Biden.

Întrebat însă de ce Rusia nu este eliminată și din sistemul de plăți SWIFT, astfel încât Moscova să fie scoasă efectiv din toate sistemele de plăți, Biden a evitat un răspuns clar, sugerând că nu toți partenerii din Europa sunt de acord cu o astfel de măsură.

SWIFT, principala rețea internațională de plăți din lume, permite băncilor comerciale să își optimizeze costurile printr-un singur canal de comunicare, un singur standard și soluții pentru derularea instrucțiunilor de plată, facilitând practic transferul banilor din bancă în bancă.

Rusia și-a înființat propriul sistem de schimburi bancare, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT, într-o mișcare conform care, potrivit oficialilor, ar trebui să atenueze parțial lovitura în cazul în care Rusia ar fi deconectată de la SWIFT.

SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerțului internațional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacții.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.

În fiecare an, mii de miliarde de dolari sunt transferate folosind sistemul.

DE CE AR FI O INTERDICȚIE SWIFT ATÂT DE GRAVĂ?

Dacă SWIFT ar exclude băncile rusești, ar restricționa accesul țării la piețele financiare din întreaga lume. Ar fi mai dificil pentru companiile și persoanele fizice din Rusia să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile din Rusia ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.

CUM AR AFECTA ALTE ȚĂRI DE O INTERDICȚIE SWIFT ASUPRA RUSIEI?

Dacă băncile rusești ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă și mai scumpă.

Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Țările de Jos și Germania sunt al doilea și al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deși Rusia nu este printre primele 10 piețe de export pentru nicio țară.

Cumpărătorilor străini de mărfuri rusești le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.

Dar când vine vorba de petrol și gaze rusești, cumpărătorilor străini ar putea găsi mai greu alți furnizori, Rusia fiind principalul furnizor al UE de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene.

Excluderea Rusiei din SWIFT este puțin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.

Ora 20.42 Cehia și Letonia au anunțat că nu mai eliberează vize cetățenilor ruși. În același timp, Praga își retrage aprobarea pentru funcționarea consulatelor rusești în două orașe cehe, Karlovy Vary și Brno.

Autoritatea de Radiodifuziune din Letonia a anunțat o interdicție de difuzare de trei până la cinci ani pentru trei canale de televiziune ruse, declarând că reprezintă o „amenințare la adresa securității naționale”.

Tot în Polonia, secretarul de stat și delegatul guvernului pentru securitate cibernetică, Janusz Cieszynski, a anunțat că și Consiliul Național al Audiovizualului a decis să scoată canalele rusești, inclusiv Russia Today, din registrul radiodifuzorilor autorizați.

Unul dintre principalii operatori de cablu din Polonia, Orange, a anunțat, la rândul său, tăierea tuturor canalelor rusești.

Ora 20.40 Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), singurul organism internațional prezent în Ucraina, a ordonat evacuarea de urgență a misiunii sale de monitorizare din această țară, din cauza luptelor în curs de desfășurare.

Ora 20.38 Regatul Unit a impus o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la invadarea Ucrainei. Premierul Boris Johnson a interzis companiei aeriene Aeroflot să aterizeze în țara sa și a impus sancțiuni care vizează sectorul bancar, cinci oameni de afaceri și exporturile de tehnologie.

Compania aeriană Aeroflot, membră a alianței internaționale SkyTeam cu Air France-KLM, nu va mai putea deservi Regatul Unit.

Pe lângă cele cinci bănci deja sancționate marți, gigantul bancar public rus VTB este vizat și își vede activele înghețate pe pământul britanic. În general, noile măsuri „ne vor permite să excludem complet băncile rusești din sectorul financiar britanic, care este, desigur, cel mai mare din Europa”, a spus Boris Johnson.

De asemenea, vor împiedica companiile publice și private să strângă fonduri în Marea Britanie și vor limita sumele pe care rușii le pot deține în conturile bancare din Marea Britanie.

În total, vor fi vizate 100 de noi entități, precum conglomeratul Rostec (apărare, aerospațial, tehnologii etc.), plus cinci oameni și femei de afaceri, Kirill Chamalov ( sectorul petrochimic), descris de presă drept fostul ginere al lui Vladimir Putin, Yuri Slyusar (sectorul aeronautic), Piotr Fradkov (sector bancar), Denis Bortnikov (sector bancar) și Elena Guéorguieva (sector bancar).

Ora 20.36 Scala din Milano i-a cerut dirijorului rus Valeri Gherghiev, aproapiat al lui Putin, să-și clarifice poziția față de Ucraina.

Giuseppe Sala, care este și președinte al Consiliului de administrație de la Scala, a anunțat joi, într-o dezbatere publică la Milano, că în absența unui răspuns „vom găsi poate un alt maestru” pentru viitoarele reprezentații ale operei. 

Ora 20.32 Ministerul german al Apărării a activat "măsuri de alertă națională" în urma atacului rus din Ucraina.

"Bundeswehr-ul este pregătit și își intensifică pregătirea. Acest lucru înseamnă și că, dacă va fi necesar, populația poate observa deplasări mai frecvente ale forțelor armate în spații publice, în zilele următoare", a anunțat ministerul la Berlin.

Ora 20.20 Premierul Indiei, Narendra Modi, a discutat la telefon cu președintele rus Vladimir Putin și a îndemnat la "încetarea imediată a violenței".

Narendra Modi a "reiterat vechea sa convingere că diferendele dintre Rusia și NATO nu pot fi rezolvate decât printr-un dialog cinstit și sincer", "a cerut încetarea imediată o violenței și a îndemnat la eforturi concertate ale tuturor părților pentru a reveni pe calea negocierilor și dialogului diplomatice".

Ora 19.54 Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse, a anunțat Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidențial al Ucrainei.

"Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea rușilor", a spus el. "Aceasta este una dintre cele mai serioase amenințări din Europa de astăzi", a adăugat acesta.

„După o bătălie crâncenă, am pierdut controlul asupra centralei de la Cernobîl”, a conchis oficialul ucrainean.

Ora 19.43 Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat împotriva unei încercări a lui Vladimir Putin de a „șterge” Ucraina „de pe hartă” atacând întreaga țară militar.

„Este o încercare de a muta violent granițele în Europa sau chiar de a șterge o țară întreagă de pe harta lumii”, a spus cancelarul într-un discurs televizat.

„Ne confruntăm cu începutul unui război cum nu a existat de mai bine de 75 de ani în Europa”, a adăugat el.

Ora 19.41 Trei refugiați din Ucraina care au trecut frontiera și au ajuns în zona muntoasă din apropierea localităților Petrova-Ruscova, județul Maramureș, au fost recuperați de salvamontiști.

Cei trei, doi bărbați și o femeie, au sunat la 112 pentru a cere ajutor după ce au ajuns într-o zonă cu zăpadă foarte mare și nu se mai puteau deplasa, ei fiind găsiți cu ajutorul localizării făcute de STS.

Ora 19.34 Regiunea Herson, parțial cucerită de trupele ruse; Zelenski către UE : Dacă nu ajutați Ucraina, războiul va fi la porțile voastre.

El a menționat că i-a cerut președintelui francez Emmanuel Macron crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv deconectarea acesteia de la sistemul SWIFT de tranzacții financiare, și alte măsuri care să poată ''opri agresorul''.

Ora 19.09 Liderii Ucrainei cer statelor membre ale Uniunii Europene să-i furnizeze armament defensiv.

Ora 19.05 Liderii G7 îl condamnă pe Vladimir Putin pentru că a atacat Ucraina: „S-a plasat de partea greșită a istoriei.”

La întâlnire au participat președintele JoeBiden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau,  președintele Franței Emmanuel Macron,  premierul italian Mario Draghi, premierul Japoniei Kishida Fumio, premierul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ora 18.56 Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România: La momentul de față, atacurile sunt masive; victimele sunt de ordinul sutelor.

Ora 18.54 Forțele ruse au cucerit un aeroport militar situat în apropiere de Kiev, a recunoscut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a promis că aeroportul va fi recucerit.

Ora 18.53 Câteva zeci de persoane participă, în fața Ambasadei Ucrainei la București, la o manifestație în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, solicitând oprirea agresiunii.

Ora 18.50 Zeci de persoane care manifestau la Moscova și Sankt Petersburg față de invazia rusească în Ucraina au fost reținute de poliție.

Autoritățile ruse au avertizat anterior că vor reprima toate manifestațiile „neautorizate” organizate în țară împotriva războiului din Ucraina.

Ora 18.47 Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii mediului de afaceri din Rusia, explicându-le că a atacat Ucraina "pentru apărare" și susținând că nu vrea să schimbe ordinea mondială.

Ora 18.46 Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a afirmat că statul ucrainean nu are, în prezent, suficient echipament militar pentru a se apăra.

„În acest moment, avem destui oameni, dar nu avem suficient echipament”, a spus Prystaiko, întrebat dacă forțele ucrainene de pe teren sunt capabile să respingă atacul Rusiei.

Unele zone sunt greu de apărat, a mărturisit oficialul ucrainean, deoarece Rusia blochează accesul în Marea Neagră și Marea Azov.

Capacitățile Ucrainei de a aduce întăriri și provizii sunt limitate din această cauză, a subliniat el. Mai mult decât atât, proviziile umanitare vor fi necesare „destul de curând, destul de critic”, fiindcă rușii „țintesc infrastructura critică”, a mai adăugat Prystaiko.

Ora 18.44 O ''nouă cortină de fier'' separă de acum Rusia de ''lumea civilizată'', a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse înaintează pe teritoriul țării sale, avertizând că pot urma și alte țări europene.

''Ceea ce am auzit astăzi nu sunt doar explozii de rachete, lupte și zgomotul avioanelor. Acesta este sunetul unei noi cortine de fier, care a coborât și care desparte Rusia de lumea civilizată'', a subliniat Zelenski.

''Misiunea noastră națională este să ne asigurăm că această cortină nu cade pe teritoriul nostru'', a precizat președintele ucrainean.

Ora 18.40 Oficiali americani responsabili de apărarea spațiului au avertizat joi operatorii de sateliți comerciali și militari să fie în gardă cu privire la posibile atacuri ale Rusiei asupra sistemelor care oferă servicii în regiune.

Ora 18.37 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a avut discuții cu directorii direcțiilor de sănătate publică și cu prefecții județelor din zona de graniță a Ucrainei, dar și în județele care se învecinează cu această regiune, pentru a găsi o soluție de testare a unui eventual val de refugiați, de vaccinare, dacă este cazul și de acordare a asistenței medicale.

„Trebuie să inițiem și demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină și de completarea acelui formular electronic”, a adăugat ministrul.

Ora 18.35 Federațiile de fotbal din Polonia, Suedia și Cehia au emis un comunicat prin care anunță că nu vor ca meciurile din play-off-ul pentru Cupa Mondială din Qatar să se dispute pe teritoriul Rusiei.

Ora 18.29 Rusia a promis o replică "severă" la sancțiunile europene impuse împotriva ei, dând asigurări că acestea "nu vor împiedica" ajutorul acordat de Moscova separatiștilor în războiul împotriva Ucrainei.

Ora 18.17 Insula Șerpilor (zona Ucrainei) a fost ținta unui asalt al Marinei Ruse, care are amplasate două nave de război în zonă, dar Garda ucraineană de coastă a respins atacul, susține Ministrul de Interne de la Kiev.

Ora 18.14 Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra cadrului noului pachet de sancțiuni contra Rusiei, care vor viza sectoarele energetic, financiar și transporturi.

Noul set de sancțiuni ar urma să fie adoptat de liderii țărilor membre, care se reunesc joi seară la Bruxelles, după ce în zorii aceleiași zile Rusia a lansat o operațiune militară amplă împotriva Ucrainei.

''Vă puteți aștepta la multe cu privire la interzicerea exporturilor, sectorul financiar, transporturi, energie... nimic nu este exclus'', a explicat un diplomat european.

Ora 18.11 Forțele armate Ucrainene anunță că au reușit să distrugă câteva zeci de blindate și tancuri rusești care au invadat Ucraina joi după-amiaza.

Riposta ucraineană ar fi avut loc cu lansatoare de rachete Javelin și NLAW, primite din SUA și Marea Britanie.

Ora 18.09 Forțele militare ale Ucrainei au scos la luptă dronele „Bayraktar” de producție turcească. Acestea au distrus mai multe unități de tehnică militără și forțe umane ale Federației Ruse la Haricov.

Ora 18.07 Statele Unite au desfășurat avioane de luptă F-35 în Estonia și Lituania și au prelungit șederea trupelor existente în regiune, a declarat ministerul lituanian al Apărării.

Ora 18.03 "Astăzi, Ucraina nu luptă doar pentru libertatea sa. Astăzi, Ucraina luptă în numele întregii Europe, pentru libertatea întregii Europe", a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Ora 18.00 Sunt în desfășurare lupte în apropierea depozitului cu deșeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean.

''Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naționale care protejează depozitul opun o rezistență îndârjită'', a transmis Anton Gherașcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

La scurt timp apoi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldații ucraineni ''își sacrifică viețile'' pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.

Ora 17.57 Kiev impune interdicție de circulație pe timp de noapte.

Ora 17.50 Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este "minimă", a afirmat șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu.

Ora 17.48 Autoritățile ucrainene au confirmat că 7 persoane au fost ucise și alte 17 rănite într-un atac cu rachete lansat asupra unei zone militare, la nord-est de capitala Kiev.

Orașul Brovary deține o bază a forțelor speciale ucrainene.

Bombardamentul a fost unul dintre numeroasele atacuri lansate de Rusia în apropiere de Kiev.

Ora 17.47 Liderii coaliției de guvernare Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian au semnat o declarație comunică prin care PSD, PNL, UDMR și grupul parlamentar al Minorităților Naționale condamnă ferm invadarea și agresiunea armată de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei.

Ora 17.46 Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că va cere în Parlament introducerea stării de urgență în republică pentru o perioadă de 60 de zile, la recomandarea Comisiei Situații Excepționale (CSE).

Ora 17.44 Navă turceaască, lovită în apropiere de Odessa. Nu au fost înregistrate victime.

Ora 17.35 Rușii încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl.

Ora 17.34 Locuitori din capitala Republicii Moldova au luat cu asalt magazinele, panicați de situația din Ucraina.

Ora 17.31 Clubul german de fotbal de divizia a doua Schalke 04 a decis să elimine de pe tricouri numele și sigla furnizorului rus de gaze Gazprom, principalul său sponsor.

Ora 17.30 Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a declarat,, după o discuție cu Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Paun Rohovei, că este pregătit un transport de medicamente consistent pentru Ucraina.

Ciolacu a anunțat că a convenit cu toți președinții care formează coaliția, Kelemen Hunor, Florin Cîțu și cu Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităților, să semneze o declarație comună, iar Parlamentul va avea un plen comun în care va adopta o Declarație clară în ceea ce privește agresiunea Federației Ruse la adresa Ucrainei.

Despre instituirea stării de urgență, el a afirmat că nu vede ca, în acest moment, pe situația din Ucraina, să se decreteze starea de urgență.

Ora 17.29 Letonia va înceta să elibereze vize pentru cetățenii ruși a anunțat ministrul leton al Afacerilor Externe, Edgars Rinkevics.

Această țară baltică a decis de asemenea să-și recheme ambasadorul de la Moscova la Riga pentru consultări.

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media din Letonia a decis și suspendarea emisia a trei canale rusești, întrucât conținutul lor ar constitui o amenințare la adresa securității naționale a acestei țări baltice.

Ora 17.27 Efectele închiderii spațiului aerian în Republica Moldova: Pe aeroportul din Iași au aterizat deja trei avioane. Cei 530 de pasageri vor fi duși cu autocarele la Chișinău.

Ora 17.24 Ofensiva militară rusă în Ucraina continuă pe mai multe direcții; 18 morți într-o cazarmă bombardată la Odesa.

Ora 17.21 Premierul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică despre situația din Ucraina cu omologul său, premierul ucrainean Denys Shmyhal. Șeful Executivului a transmis că România își ajută vecinii și sprijină independența și suveranitatea Ucrainei.

”Solidaritate și sprijin împotriva agresiunii militare ilegale a Rusiei. Ne ajutăm vecinii care au nevoie și sprijinim independența și suveranitatea Ucrainei”, a scris Ciucă în mesaj.

Ora 17.18 O reuniune de urgență a comitetului executiv al Uniunii europene de fotbal (UEFA) va decide vineri ca orașului rus Sankt Petersburg să-i fie retrasă organizarea finalei Ligii Campionilor, programată pe 28 mai.

Ora 17.10 Autoritățile capitalei ucrainene au emis o avertizare de atac aerian. Toți locuitorii Kievului sunt sfătuiți să caute adăposturi subterane.

Sirenele se aud în tot orașul, informează CNN.

Ora 17.07 sraelul este pregătit să accepte mii de refugiați evrei din Ucraina, a declarat ministrul israelian al Imigrației, Pnina Tamano-Shata.

Ambasadele israeliene au trimis reprezentanți la principalele puncte de frontieră din Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Ea a adăugat că țara sa este gata să furnizeze Ucrainei "asistență umanitară imediată".

Ora 17.04 Lupte sunt în curs pentru control asupra unui aeroport militar din Gostomel, lângă Kiev.

Ora 17.00 Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că este posibil ca joi sau vineri să poarte o discuție cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu privire la posibila desfășurare a sistemelor de apărare Iskander și S-400 pe teritoriul Belarusului.

„ [Joi sau vineri] vom discuta cu președintele Rusiei despre cum să întărim zona de vest a țării”, a declarat Lukașenko.

„Astăzi ne-am consultat cu armata și considerăm că ar fi de dorit să poziționăm Iskander [sisteme de rachete] acolo și să plasăm undeva un batalion sau două cu S-400, astfel încât să putem monitoriza situația de aici, până la Berlin.” a continuat liderul belarus, Lukașenko.

„Acum, cel mai puternic factor de apărare ar fi echipamentul: Iskanders și S-400 Triumphs. Ne putem descurca fără ele, dar ar fi util să le avem”, a adăugat Lukașenko.

Ora 16.56 Germania este pregătită să extindă și să prelungească sprijinul său în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană în România și de asemenea să dea curs altor solicitări din partea Alianței Nord-Atlantice, a anunțat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

''Am dat un ordin de a prelungi și extinde angajamentul nostru în cadrul misiunii de poliție aeriană în România'', a declarat Lambrecht după o reuniune cu membrii comisiei de apărare din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german).

Ora 16.52 Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Am avut o convorbire telefonică cu președintele Zelenski pentru a-l asigura de sprijinul total și de solidaritatea României în fața agresiunii militare iresponsabile a Rusiei, cât și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ne coordonăm cu partenerii noștri pentru a spijini rapid Ucraina în privința asistenței umanitare", a transmis Iohannis.

Ora 16.50 Războiul "nu este o soluție", a pledat ministrul iranian al Afacerilor Externe, imputând însă încă o dată conflictul dintre Rusia și Ucraina "provocărilor" NATO.

Ora 16.45 China "înțelege preocupările" Rusiei în materie de securitate, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, într-o convorbire la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Șeful diplomației chineze a subliniat că țara sa "a respectat întotdeauna suveranitatea și integritatea teritoriale ale tuturor statelor".

"În același timp, am constatat și că problema ucraineană ține de o istorie specială și complexă. Înțelegem preocupările rezonabile ale Rusiei în materie de securitate", a adăugat oficialul chinez.

Beijingul nu dorește să se opună frontal Rusiei, cu care împărtășește ostilitatea față de SUA, dar nici nu vrea să pară că susține o invazie în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez Hua Chunying a declarat anterior că țara sa "urmărește îndeaproape ultimele evoluții" și face "apel la toate părțile să dea dovadă de reținere pentru ca situația să nu scape de sub control"

Ora 16.42 Autoritățile ruse au avertizat că vor reprima orice manifestație "neautorizată" împotriva războiului din Ucraina.

Ministerul de interne de la Moscova, Parchetul și Comitetul de Anchetă i-au prevenit pe ruși să nu protesteze. Comitetul a subliniat că participanții la adunări pe tema "situației tensionate în domeniul politicii externe" sau la ciocniri vor fi urmăriți penal.

Ora 16.36 Armata rusă a anunțat că a distrus 74 de instalații militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina.

Ora 16.34 Suedia și Finlanda au anunțat că nu intenționează să adere la NATO, în pofida șocului provocat de atacul Rusiei asupra Ucrainei.

"Într-o astfel de situație, este crucial ca linia Suediei în politica de securitate să rămână neschimbată", a arătat lidera social-democrată, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson. "Suedia este în afara alianțelor de foarte mult timp. Acest lucru a fost util pentru interesele Suediei", a adăugat ea.

Spre deosebire de Suedia, Finlanda a adoptat o așa-numită "opțiune NATO", care înseamnă că "dacă securitatea țării cere asta, Finlanda are posibilitatea să solicite aderarea", a reamintit șefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin. Ea a subliniat că dezbaterea privind aderarea la NATO, deja intensă în ultimele săptămâni, "va fi din ce în ce mai susținută în Finlanda. Este totuși necesar un consens parlamentar puternic".

Ora 16.20 Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, domnul Paun Rohovei a declarat, la Parlamentul din București, după întâlnirea cu președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, că Ucraina este sub un atac masiv din partea Federației Ruse, și practic, începând de dimineață, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură. Oficialul ucrainean a mai arătat că au fost doborâte șase avioane de luptă rusești și mai multe elicoptere și că Kievul este bine apărat. Despre victime, acesta a arătat că sunt sute, în rândul civililor, dar și în rândul armatei ruse, și au fost luați și prizonieri ruși.

”Am avut o întrevedere cu conducerea Parlamentului României, am făcut o informare cu privire la situație. În țara mea este o situație gravă, ca urmare a încălcării drastice a dreptului internațional, a regulilor civilizate. Ucraina este sub un atac masiv din partea Federației Ruse. Practic, începând de dimineață, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură ale Ucrainei, începând cu aeroportul și terminând cu depozite de combustibil și comandament militar, în toată țara, începând cu orașul Harkov, terminând cu Odesa”, a spus Paun Rohovei.

Atașatul cu afaceri al Ucrainei în România a arătat că, ”în etapa actuală, s-au intensificat atacurile terestre și ceea ce a fost mai surprinzător pentru noi, nu mare surpriză, dar, de pe teritoriul Belarusului, cu tancuri, cu blindate și alte mașini militare”.

”Armana ucraineană a fost pregătită și este pregătită pentru astfel de scenariu, a riposatat și ripostează mai departe. După ultimele date, la orele 13.00, pe care le-am primit, au fost doborâte 6 avioane de luptă rusești, un număr mare de elicoptere, de tancuri și blindate. Au fost luați inclusiv prizonieri, soldați ruși, Atacurile sunt foarte masive”, a afirmat acesta.

Reprezentantul ucrainean a mai spus că nu este posibil ca ”un om care și-a ieșit din minți, să nu poată fi oprit de o comunitate internațională”, referindu-se la președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, arătând că sancțiunile, ”dacă vor fi drastice, și prompte, cu siguranță vor avea efect”. Întrebat ce se întâmplă zilele următoare, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei a spus că Kievul nu este încă înconjurat, este foarte bine apărat.

”Ce e drept, foarte multă lume, e un aflux mare, dar nu cel care a fost anunțat. Lumea e calmă și există un avânt de patriotism în rândul populației. Ar trebuie să intri în creierii lui Putin să știi la ce ne așteptăm. Ne așteptăm la lucruri grave, armata ucraineană este pregătită pentru a da o ripostă puternică”, a mai comentat el.

Despre victime, atașatul a afirmat că ”sunt de ordinea sutelor de oameni, din teritoriile care nu au fost niciodată separatiste, civili”. ”În rândul militarilor nu vă pot spune acum o cifră exactă, dar sunt victime și din partea rușilor. Se îndreaptă pe tot frontul de 2.000 de km pe care îl avem spre orașele mari. Practic, e o încercuire, încearcă să se ducă masiv spre orașele mari. S-au făcut încercări de a ajunge la Mariupol, ei au nevoie de acea ieșire terestră spre Crimeea, s-au făcut încercări de a ataca Odesa. Li s-a dat o ripostă foarte puternică”, a mai declarat Rohovei.

Cu privire la numărul refugiaților care ar putea veni în România, atașatul a spus că ”nu e cel care se estima”.

”Știu că partea română a pregătit pentru 500.000 de oameni, au început să se creeze cozi la granița cu România, dar nu e un aflux atât de mare. Aduc mulțumiri părții române pentru ajutor”, a spus acesta.

Ora 16.17 președintele francez, Emmanuel Macro,n a declarat că, la reuniunile ce se vor desfășura în orele următoare în cadrul G7, UE și NATO, vor fi aprobate sancțiuni de mare anvergură împotriva Rusiei.

Într-un discurs pe ton grav, la care a adăugat drapelul Ucrainei alături de cel al Franței și al UE, Macron a susținut că Europa a făcut ''tot posibilul'' pentru a evita războiul, dar acum este pregătită să ''răspundă fără slăbiciuni, cu sânge rece, hotărâre și unitate''.

Răspunsul occidental față de ''atacul masiv'' al Rusiei contra Ucrainei se va desfășura ''pe plan militar, economic și în domeniul energiei'', a adăugat președintele francez, fără a detalia.

Ora 16.15 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancțiuni financiare pe care Uniunea Europeană le va impune Moscovei după atacul asupra Ucrainei ''vor suprima creșterea economică a Rusiei''.

''Aceste sancțiuni vor suprima creșterea economică a Rusiei, vor crește costurile îndatorării, vor crește inflația, vor intensifica ieșirea capitalurilor și vor eroda gradual baza sa industrială'', consideră președinta executivului comunitar.

Ora 16.12 Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță" de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Ora 16.05 Președintele Lituaniei declară stare de urgență.

Ora 15.58 Președintele francez, Emmanuel Macron, amenință, într-un discurs solemn către națiune, Rusia, după ce a invadat Ucraina, că ”sancțiunile se vor ridica la înălțimea agresiunii”.

”Nu vom da dovadă de slăbiciune”, a insistat el, pe ”planurile militar, economic și energetic”.

”Evenimentele din această noapte”, pe care Macron le-a catalogat drept un ”atac militar masiv” care ”încalcă Charta ONU”, marchează, în opinia sa, ”o cotitură în istoria Europei și țării noastre”.

Ele sunt ”cea mai gravă atingere adusă păcii și stabilității în Europa noastră de decenii”, denunță el.

”Încălcându-și cuvântul dat (...), președintele (Vladimir) Putin nu a atacat doar Ucraina, ci a decis să calce în picioare suveranitatea Ucrainei, el a decis să aducă cea mai gravă atingere păcii și stablității în Europa noastră, de decenii”, a denunțat Macron.

Ora 15.54 Ungaria condamnă atacul rus în Ucraina, dar va rămâne în afara conflictului, oferind doar ajutor umanitar.

Ora 15.50 Specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrag atenția asupra faptului că, în aceste zile, hackerii exploatează la maximum conflictul militar dintre Rusia și Ucraina prin transmiterea de mesaje false prin care utilizatorii sunt îndemnați să facă donații pentru cauza Ucrainei.

Ora 15.39 Lupte grele între armata rusă și cea ucraineană la aeroportul Hostomel, aflat la circa 30 kilometri de Kiev, confirmate de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliac.

El spune că scopul Rusiei este să răstoarne actuala conducere a Ucrainei.

Ora 15.16 Banca Națională a Ucrainei a deschis un cont special de strângere de fonduri în sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ora 15.10 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a decretat mobilizarea generală a trupelor ucrainene.

Ora 14.56 „Nu voi părăsi Kievul, nu sunt un laș”, a declarat Mircea Lucescu, antrenor al echipei de fotbal Dinamo Kiev.

„Sper ca acest război, început de idioți, să fie oprit cât mai repede. Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia în Donețk, în 2014. Nu pot să fac așa ceva. În niciun caz…

Păi aș da un exemplu negativ pentru toată lumea… de frică, de panică, de neseriozitate… cum să fac așa ceva? Să sperăm că n-o să fie nimic și s-or potoli oamenii ăștia mari și fără minte… să le vină mintea la cap”, spune Lucescu pentru Fanatik.

Ora 14.53 Optsprezece persoane au fost ucise în ”atacuri militare” într-un sat din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, anunță autoritățile regonale.

Ora 14.44 Forțe ruse au pătruns în regiunea Kiev, dinspre Belarus, în vederea unui atac cu rachete de tip Grad vizând ținte militare.

O jurnalistă AFP a constat că mai multe elicoptere neidentificate zburau în grup, la altitudine joasă, la periferia Kievului.

La rândul său, Ucraina a scos tancurile pe străzile din Kiev.

Ora 14.42 Jucătorii brazilieni de fotbal din campionatul ucrainean s-au reunit la un hotel și cer ajutor să părăsească țara invadată de Rusia.

Ei au făcut un apel la autoritățile braziliene să-i scoată din țară. Într-un videoclip postat pe Instagram, aceștia cer ajutor pentru a părăsi Ucraina împreună cu familiile lor.

"Situația este disperată. Vă rog să distribuiți acest videoclip pentru a ajunge la guvern. Granițele sunt închise, băncile, nu există combustibil, nu va fi mâncare, nici bani. Suntem adunați în așteptarea unui plan pentru a părăsi Ucraina”, a declarat Junior Moraes, vedetă a echipei Șahtior Donețk, care are și naționalitate ucraineană și care jucat la Gloria Bistrița.

Cei mai mulți brazilieni sunt la Șahtior Donețk, 12, în lotul antrenat de Roberto de Zerbi. Dinamo Kiev, echipa antrenată de MIrcea Lucescu, are doar unul, pe Vitinho.

Ora 14.40 Șeful armatei germane, general-locotenent Alfons Mais, a criticat în termeni neobișnuit de duri ceea ce el a numit ca fiind anii de neglijare a pregătirii operaționale a Bundeswehr.

"Nu aș fi crezut, în al 41-lea an al meu de serviciu în vreme de pace, că voi avea experiența unui alt război. Și Bundeswehr, armata pe care am privilegiul să o conduc, stă mai mult sau mai puțin descoperită", spune generalul.

"Opțiunile pe care le putem oferi politicienilor pentru a sprijini Alianța sunt extrem de limitate", a afirmat acesta.

"Am văzut-o cu toții venind (agresiunea Rusiei, n.red.) și am fost incapabili ca, prin argumentele noastre, să tragem concluzii din anexarea Crimeei și să le punem în aplicare. Nu e un sentiment plăcut", a adăugat militarul.

Deși teritoriul NATO nu a fost deocamdată amenințat în mod direct de Rusia, aliații din est simt că presiunea escaladează rapid, a mai spus șeful Bundeswehr.

"Când, dacă nu acum, a venit timpul să ne îndepărtăm structural și material de misiunea în Afganistan și să ne repoziționăm, în caz contrar nu vom fi capabili să ne îndeplinim cu vreo perspectivă de succes mandatul constituțional și obligațiile Alianței noastre", a mai arătat generalul german. 

Ora 14.34 Președintele ceh Milos Zeman, care în trecut a promovat relații călduroase cu Moscova, a afirmat că atacul Rusiei contra Ucrainei reprezintă "o infracțiune împotriva păcii" și a cerut impunerea de sancțiuni dure, inclusiv restricționarea accesului la SWIFT (sistemul de plăți bancare internaționale), transmite Reuters.

"Este timpul să concepem sancțiuni mult mai dure decât cele planificate inițial, să luăm în considerare, înainte de toate, o sancțiune în zona SWIFT", a declarat Zeman.

Acesta a adăugat: "Este necesar să izolăm un nebun, nu doar să ne apărăm împotriva lui cu vorbe, ci și cu măsuri concrete".

Rusia este supusă unor sancțiuni economice și financiare încă din 2014, când Occidentul a dorit să pedepsească Moscova pentru anexarea Peninsulei Crimeea și rolul său în conflictul militar din Ucraina. Aceste restricții au determinat băncile și companiile rusești să își reducă dependența de piețele globale de obligațiuni, în timp ce Rusia s-a concentrat pe refacerea rezervelor valutare și dezvoltarea propriilor sale sisteme financiare, ca alternativă la SWIFT, Visa sau MasterCard.

Ora 14.30 O ofensivă amplă a fost demarată de ruși la aeroportul Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de Kiev. 

Ora 14.27 Toate sancțiunile vor fi ridicate față de cetățenii ucraineni care în prezent sunt supuși unor măsuri restrictive, dar care sunt pregătiți să apere țara în rândurile Forțelor de Apărare Teritorială, a anunțat președintele Volodymyr Zelenskyi.

Acesta a spus că Banca Națională și sistemul bancar dispun de toate resursele necesare, dar a fost introdusă o limită de retragere a numerarului de 100.000 UAH (Hrivna - moneda națională a Ucrainei), echivalentul a circa 3.000 de euro.

Ora 14.25 Armata rusă a programat exerciții în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova.

Districtul militar vestic a făcut acest anunț în timp ce forțele ruse atacă Ucraina pe uscat și din aer.

Ora 14.20 Ambasadorul Rusiei a fost convocat la sediul Ministerului român de Externe.

Ora 14.18 Europa se va confrunta cu o situație nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina, este mesajul secretarului general NATO, Jens Stoltenberg

"Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi", a declarat acesta.

Ora 14.17 Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populația ucraineană să părăsească în masă țara aflată în război. Mii de oameni panicați de începerea conflictului militar stau la codă, la frontiera dintre Ucraina și România, în zona localității Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinație finală diferite orașe din România sau alte țări europene.

De asemenea, sute de mașini cu numere de Ucraina așteaptă la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea - Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autoritățile ucrainene au permis ieșirea din țară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaților este permisă părăsirea țării doar pentru cei care au rezidență pe teritoriul altui stat. În acest context, la porțile metalice ale punctului de frontieră așteptau numeroase femei cu copii în brațe sau cu copii în cărucioare.

Mulți dintre refugiați au reușit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

Ora 14.14 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comparat invazia rusă din Ucraina cu acțiunile Germaniei naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Rusia a atacat Ucraina într-un mod laș și suicidar, așa cum a făcut și Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a declarat președintele ucrainean.

El a făcut de asemenea apel la ruși "să iasă în stradă pentru a protesta împotriva acestui război".

Ora 13.58 Valery Zaluzhnyi, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat că doi soldați ruși au fost luați prizonieri de către armata ucraineană.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

Ora 13.53 NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa.

Astfel, comandantul-șef al NATO va primi mai multe puteri și va putea, de exemplu, să ceară și să decidă desfășurarea de trupe.

Ora 13.50 TAROM suspendă operarea zborurilor spre și dinspre Chișinău, începând de astăzi.

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian.

Ora 13.48 Kremlinul a transmis că operațiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie, în funcție de "rezultatele" sale și de "pertinența" sa, considerând că cetățenii ruși susțin această ofensivă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că Moscova are ca obiectiv să impună un "statut neutru" Ucrainei, demilitarizarea acesteia și eliminarea "naziștilor" care, în opinia sa, se află în această țară.

Peskov a declarat de asemenea că este imposibil ca Rusia să fie închisă în spatele unei cortine de fier.

El a adăugat că Kremlinul "a prevăzut" că piețele ruse vor suferi de pe urma unei "reacții emoționale" după ofensiva asupra Ucrainei, dând asigurări că este o perioadă "trecătoare".

"Pentru ca această perioadă emoțională să fie cât mai scurtă posibil, au fost luate toate măsurile necesare", a declarat Peskov. 

Ora 13.41 Ministerul român al Apărării acuză un incident cu Rusia în Marea Neagră: O navă militară aflată în apropierea Zonei Economice Exclusive a Românieideviază sau oprește nave comerciale.

"Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române rezultă că o navă militară rusă, care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene".

Ora 13.36 Rusia vrea să se asigure că viitorul guvern al Ucrainei, care va fi instaurat în fruntea țării, după atacul militar, va fi prieten cu Moscova, spune Viaceslav Nikonov, președintele Comisiei de Afaceri Externe a Dumei.

”Noi vom insista ca Guvernul care va ajunge la putere să militeze pentru relații constructive cu țara noastră”, a declarat Nikonov. ”Va fi făcut orice este necesar pentru asta. Influența Statelor Unite la Kiev, influență care a provocat atitudinea anti-rusă de acum, în această țară, va înceta”, a precizat acesta.

Ora 13.32 A fost convocat un summit extraordinar NATO pentru vineri.

Ora 13.18 NATO anunță că a decis să întărească suplimentar apărarea statelor din Est.

Ora 13.14 Ministerul Apărării din Ucraina anunță: Am oprit atacul armatei ruse în Mariupol, Cernihiv și Șceaste.

Ora 13.11 Rusia a trimis în urma armatei un crematoriu mobil, fapt calificat de secretarul britanic al Apărării drept „înfricoșător”.

Ora 13.08 Aproape 2.000 de refugiați ucraineni au traversat frontiera spre Republica Moldova.

Ora 13.02 Londra l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie pentru explicații privind invadarea Ucrainei.

Ora 13.00 Cel puțin 40 de militari și aproximativ 10 civili au fost uciși, în primele ore la invaziei ruse a Ucrainei, declară presei Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aceste pierderi ucrainene au fost cauzate în atacuri aeriene și cu rachete.

Ora 12.57 Totemul cu denumirea Parcului Tolbuhin din Sectorul 2 al Capitalei a fost îndepărtat, a anunțat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Fiodor Ivanovici Tolbuhin a fost un mareșal rus al Armatei Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

Ora 12.43 Imagini cu tancuri peste mașini și vehicule militare în flăcări.

Ora 12.37 Premierul britanic Boris Johnson cere o reuniune de urgență a șefilor de stat și guvern ai țărilor NATO pe tema invaziei ruse în Ucraina.

„Este o catastrofă pentru continentul nostru. Voi vorbi și cu liderii G7 si voi cere o reuniune de urgență a liderilor NATO cât mai curând posibil”, a spus acesta.

Ora 12.31 Primarul Ionuț Pucheanu a anunțat că municipiul Galați este pregătit să primească eventualii refugiați ucraineni.

"Suntem alături de vecinii și prietenii noștri ucraineni, care învață și lucrează la Galați, alături de întregul popor ucrainean, în aceste vremuri tulburi. Suntem gata să întindem o mână de ajutor celor care fug acum din casa și din țara lor și avem speranța că acest conflict nemeritat se va sfârși cât mai curând", a transmis primarul Ionuț Pucheanu.

Potrivit acestuia, eventualii refugiați din Ucraina ar putea fi cazați, în municipiul Galați, atât în blocurile primăriei sau unități sportive, folosite, în 2020 - 2021, drept spații de carantină pentru persoanele cu COVID, cât și în mai multe săli de sport școlare.

Totodată, dacă va fi cazul, autoritățile gălățene sunt pregătite să amenajeze tabere mobile pe stadioanele Primăriei Galați și ale Universității Dunărea de Jos.

Cât privește adăposturile antiaeriene din municipiul Galați, toate cele 154 de spații, din care 145 publice și 9 private, sunt funcționale.

Ora 12.24 Președintele Klaus Iohannis transmite că niciun român nu are motive să se teamă, având garanția securității NATO.

România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, este mesajul președintelui.

Ora 12.17 Un bloc de locuințe a fost bombardat. 

Un băiat a fost ucis în urma bombardării unui bloc de locuințe din Harkov, relatează Reuters, citând serviciul de ambulanță local.

Ora 12.08 Republica Moldova și-a închis spațiul aerian.

Ora 11.50 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, anunță că a avut o convorbire telefonică cu premierul Ucrainei, Denis Șmihal, subliniind că situația generată de atacul "nechibzuit și neprovocat" al Federației Ruse este una "extrem de gravă".

"Tocmai am vorbit cu premierul Ucrainei, Denis Șmihal, în urma atacului nechibzuit și neprovocat al Federației Ruse. Situația este extrem de gravă, Federația Rusă atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili. Cerem Rusiei să oprească imediat activitățile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", spune Geoană.

Ora 11.36 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.

Ora 11.17 Ministrul ucrainean al părării face apel la voluntari: Oricine poate ține în mână o armă ni se poate alătura!

Poliția va începe să distribuie arme veteranilor și voluntarilor.

Miercuri, președintele Volodimir Zelenski a semnat decretele de mobilizare a rezerviștilor cu vârste între 18 și 60 de ani, pentru o perioadă de cel mult un an. El declara atunci că încă nu se pune problema mobilizării generale.

Ora 11.04 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că va cere Parlamentului să declare stare de urgență. ”Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional”, a transmis președintele, cerând cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă.

”În această dimineață, Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context, am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență”, a declarat Maia Sandu, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. 

Aceasta a precizat că a fost convocată Comisia Situații Excepționale, pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crizei și provocărilor umanitare.

”Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi comunicate suplimentar publicului. Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate”, a mai precizat președintele Republicii Maldova.  

Maia Sandu a precizat că mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău.

”Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit, instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați”, a mai declarat Maia Sandu. 

Președintele Republicii Moldova a precizat că este monitorizată atent evoluția situației din țară și din regiune. 

”Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine și cu alți parteneri externi. În acest context, rugămintea mea către cetățeni este să fim cu toții înțelegători și pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți. Fac un apel către autoritățile administrației publice locale să fie disponibile și la datorie, și să conlucreze cu autoritățile centrale, la nevoie”, a mai declarat președintele. 

”Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă, funcționează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare siguranța oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.  

Ora 11.02 Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a condamnat atacul militar rus împotriva Ucrainei.

"Vom lua rapid măsurile necesare pentru a răspunde la situația actuală", a adăugat oficialul.

Marija Pejcinovic Buric a mai spus că atacul este o încălcare flagrantă a statutului Consiliului Europei și a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Ora 10.56 Președintele ucrainean, Volodimir Zelensk,i a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruși care au invadat Ucraina, a transmis comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni.

"Comandantul suprem al forțelor armate (președintele Volodimir Zelenski - n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi", a precizat generalul.

El a mai dat asigurări că armata ucraineană "contracarează cu demnitate" atacurile inamice.

Ora 10.50 Ministerul Apărării rus a transmis că loviturile aeriene asupra Ucrainei nu vizează orașe și nu reprezintă nicio amenințare pentru civili.

Ora 10.47 China a transmis că urmărește îndeaproape situația din Ucraina după intervenția militară a Rusiei și a făcut apel la evitarea unei escaladări, abținându-se totuși să condamne Moscova.

"Cerem tuturor părților să dea dovadă de reținere pentru a evita ca situația să scape de sub control", a declarat în fața presei o purtătoare de cuvânt a diplomației chineze, Hua Chunying, fără a condamna însă Rusia.

Ea a respins în același timp descrierea unui jurnalist străin conform căreia acțiunile Rusiei din Ucraina sunt o invazie.

Hua Chunying a declarat de asemenea că toate țările ar trebui să colaboreze pentru a proteja securitatea energetică globală, răspunzând unei întrebări din partea presei dacă China va folosit rezervele de energie ca reacția la atacul Rusiei din Ucraina, care a dus la creșterea prețului la petrol.

Ora 10.21 Și Guvernul polonez a anunțat că a cerut NATO să activeze Articolul 4 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, care prevede consultări în caz de amennțarea securtății uneia dintre părți.

”Ambasadorul (polonez la NATO, de) la Bruxelles a depus această cerere la secretarul general al NATO (Jens Stoltenberg), împreună cu un grup de aliați”, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Müller.

Ora 10.19 Forțe terestre ruse au intrat în Ucraina, din Crimeea anexată, anunță grăniceri ucraineni.

”Vehicule militare ruse, inclusiv blindate, au încălcat frontiera în regiunile Cernihiv (nord, la frontiera cu Belarus), Sumi (nord-est, la frontiera cu Rusia), Lugansk și Harkov (est, la frontiera cu Rusia)”, pe podul dintre penunsulă și Ucraina continentală, anunță grănicerii, vorbind despre vehcule marcate cu litera ”Z”.

Ora 10.11 Wizz Air suspendă toate operațiunile de zbor către și dinspre Ucraina.

Ora 10.02 Declarația de Război la adresa Ucrainei prezentată de președintele rus Vladimir Putin:

"Circumstanțele ne cer să acționăm decisiv și imediat. Republica Poporului Donabs ne-a cerut ajutorul. În această privință, în acord cu articolul 51, secțiunea 7 din Carta Națiunilor Unite, cu sancțiunea Consiliului Federației și în acord cu tratatele de prietenie ratificate de Adunarea Federală și în baza acordurilor de asistență mutuală cu republicile Donețk și Luhansk, am decis să conduc o operațiune militară specială.

Scopul acesteia este de a proteja oamenii care au fost supuși timp de opt ani abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev, iar pentru aceasta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva populației pașnice, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse.

Dragi compatrioți, sunt sigur că soldații și ofițerii forțelor armate ale Rusiei devotați țării lor își vor îndeplini cu profesionalism și curaj datoria. Nu am nicio îndoială că autoritățile de toate nivelurile vor acționa coordonat și eficient"

DECLRAȚIA LUI PUTIN

"URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva.

Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe. Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS, este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că, în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legată de viață și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie.

Am luat decizia pentru o operațiune militară. Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni. Dragi tovarăși, Părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați ordinele Kievului. Vă cer să depuneți armele și să plecați acasă. Toți cei care vor face asta vor fi lăsați să plece.

Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși să se implice - Trebuie să știți că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe cu care nu v-ați mai confruntat. Sper că am fost auzit.

Dragi ruși, națiunea se ține pe cultură, experiență și capacitatea de a aduna toate forțele pentru a merge înainte. Noi știm că adevărata putere este în adevăr, care este de partea noastră. Sunt convins ca ofițerii ruși își vor îndeplini cu dăruire datoria. Știu că lumea economică și politică este de partea noastră. Asta înseamnă că obiectivele propuse vor fi atinse. Cred în susținerea dumneavoastră. În puterea pe care ne-o dă dragostea pentru patrie."

Ora 10.00 Zeci de mașini așteaptă la coadă să intre dinspre Ucraina în Republica Moldova, la punctul de trecere Palanca.

Ora 09.56 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut Misiunii României la NATO să dispună, împreună cu alți aliați, activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington.

Articolul 4 din Tratatul de la Washington stabilește un mecanism de consultare între Aliați, cu privire la impactul situației actuale asupra securității Aliaților.

Ora 09.53 Zborurile au fost anulate pe aeroporturi ale unor orașe mari din sudul Rusiei, respectiv la Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci, Anapa, Gelendjik, Elista, Stavropol, Bolgorod, Briansk, Orel, Kursk și Voronej, toate situate în apropiere de Ucraina sau de Marea Neagră.

Zborurle au fost anulate, de asemenea, la Simferopol, capitala Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Aceste restricții urmează să rămână în vigoare până la 2 martie.

Ora 9.51 Finlanda și Suedia, țări care nu sunt membre ale NATO, au condamnat operațiunea militară rusă din Ucraina, denunțând-o în mod separat drept "un atac asupra ordinii de securitate europene".

Criza din Ucraina și amenințarea rusă au relansat dezbaterea din cele două țări despre o aderare la Alianța Nord-Atlantică, chiar dacă guvernele social-democrate aflate la putere în cele două state au închis pentru moment ușa unei candidaturi.

La Helsinki a fost convocată o reuniune de urgență a președintelui Sauli Niinisto și premierului Sanna Marin.

"Acțiunile Rusiei vizează Ucraina, dar sunt în același timp și un atac asupra întregii ordini de securitate europene", a transmis președintele finlandez, interlocutor obișnuit al președintelui rus Vladimir Putin.

Suedia "condamnă în termenii cei mai fermi invazia rusă în desfășurare din Ucraina. Acțiunile Rusiei sunt de asemenea un atac asupra ordinii de securitate europene", a afirmat la rândul său premierul suedez, Magdalena Andersson.

Danemarca și Norvegia, care sunt membre ale NATO, au condamnat de asemenea ferm ofensiva rusă.

Ora 09.46 NATO și Uniunea Europeană sunt unite în fața 'încălcării grave a dreptului internațional' de către Moscova, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

"Aceasta este adevărat în mod special, desigur, pentru aliații noștri de pe flancul estic al Alianței, care se pot baza pe întregul nostru sprijin", a transmis oficilul.

Pe de altă parte, ministrul german a afirmat că nu este niciodată prea târziu pentru un dialog cu Rusia.

Lambrecht i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să retragă imediat trupele din Ucraina, avertizând Rusia că trebuie să se pregătească pentru sancțiuni dure, fără precedent.

Ora 09.43 Aeroportul din orașul ucrainean Ivano-Frankivsk, la circa 200 de kilometri de granița cu România, a fost bombardat.

Ora 09.42 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel adresat președintelui rus Vladimr Putin, cerându-o să-și recheme trupele și să oprească imediat atacul lansat împotriva Ucrainei.

”Domnule președinte Putin, în numele umanității, chemați-vă trupele în Rusia!”, a traansmis șeful ONU.

”Este cel mai trist moment al mandatului meu de secretar general al ONU”, a declarat acesta.

”În numele umanității, să nu permitem declanșarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai grav război de la începutul secolului”, a insistat Antonio Guterres.

Potrivit lui Antonio Guterres, acest conflict ar putea avea consecințe ”devastatoare pentru Ucraina, pentru Rusia” și imprevizibile pentru economia mondială, afectată deja puternic de pandemia covid-19.

În cazul în care acest conflict ”conduce la un război generalizat, este dificil să prevedem cât de dramatic va fi ca număr de oameni care vor muri, ca număr de oameni care vor fi deplasați, ca număr de oameni care-și vor pierde speranța în viitor”, a subliniat secretarul general al ONU.

Ora 9.37 Franța condamnă decizia Rusiei de a declanșa un război împotriva Ucrainei, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron.

El a făcut apel la Moscova să pună imediat capăt operațiunilor sale militare.

"Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și acționează cu partenerii și aliații săi pentru a opri războiul", a precizat Macron.

Ora 09.30 Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

”Principalele responsabilități sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice”, precizează Guvernul.

Din acest grup de lucru fac parte miniștrii Apărării, Vasile Dîncu, Externelor, Bogdan Aurescu, Finanțelor, Adrian Câciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sănătății, Alexandru Rafila, Muncii, Marius Budăi, Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Ora 09.25 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că țara sa atacă ”junta aflată la putere la Kiev”.

”Noi nu suntem agresivi cu poporul ucrainean, ci cu junta care este la putere la Kiev”, a declarat el în Consiliul de Securitate al ONU.

Ora 09.23 Acesta este cel mai negru moment al Europei de la cel de-al doilea Război Mondial, a reacționat premierul belgian, Alexander De Croo.

"Această agresiune a Rusiei este nenecesară și neprovocată. Inimile și gândurile noastre sunt alături de poporul Ucrainei", a adăugat șeful Executivului belgian.

Ora 09.21 Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a afirmat că războiul este cel mai rău scenariu.

"Misiunea acum, ca întotdeauna, este să garantăm securitatea poporului ungar", a transmis acesta.

"Ambasada noastră la Kiev funcționează și este pregătită să-i ajute pe ungurii care se află acum în Ucraina", a adăugat oficialul.

Ora 09.19 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut o reacție imediată și cele mai dure sancțiuni față de agresiunea Rusiei în Ucraina.

"Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei", a transmis Morawiecki.

"Europa și lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin. Consiliul European de astăzi ar trebuie să aprobe cele mai dure sancțiuni posibile. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie real", a continuat premierul polonez.

Ora 09.17 Lumea trebuie să creeze o "coaliție anti-Putin" pentru a "constrânge Rusia la pace", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Suntem pe cale de a construi o coaliție anti-Putin", a declarat Zelenski la finalul unor convorbiri telefonice cu liderii SUA, Germaniei și Marii Britanii. "Lumea trebuie să constrângă Rusia la pace", a adăugat acesta.

Ora 09.15 Ministerul Apărării informează că, având în vedere situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

Ora 09.08 Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT.

Ora 09.03 Imagini cu fragmente dintr-o rachetă de croazieră ce s-ar fi prăbușit pe un bulevard din Kiev.

Ora 08.59 Secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au discutat la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre răspunsul coordonat al Alianței la invazia Ucrainei de către Rusia, a anunțat Departamentul de Stat.

Ei au discutat de asemenea pașii suplimentari pentru a asigura securitatea flancului estic al NATO și Blinken a subliniat că angajamentul SUA față de principiul de apărare colectivă Articolul 5 al NATO este "de fier".

Ora 08.52 Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său belarus, aliatul său Aleksandr Lukașenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operațiune militară în Ucraina, anunță președinția belarusă.

”Către ora (locală) 5.00 (6.00, ora României), o conversație la telefon a avut loc între președinții belarus și rus”, anunță președinția balarusă.

”În cursul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe colegul său belarus cu privire la situația de la frontiera cuUcaina și în Donbas”, precizează președinția belarusă.

Ora 08.47 Un avion militar ucrainean a fost interceptat și escortat până la Baza 95 aeriană Bacău.

”Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național. Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc.  Aronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05”, anunță Ministerul romn al Apărării..

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații

În ceea ce privește situația de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.

Ora 08.44 Armata ucraineană susține că a doborât în estul țării cinci avioane și un elicopter ale armatei ruse.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susține că forțele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei și au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene.

Ora 08.38 Ucraina a fost atacată de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia și Belarus, au anunțat autoritățile de graniță ucrainene.

"Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia și Belarus", se arată în mesaj, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul "artileriei".

Autoritățile de graniță ucrainene au mai anunțat că un atac a fost declanșat și dinspre peninsula Crimeea.

Atacurile împotriva unităților de protecție a granițelor și a punctelor de control sunt în derulare, fiind folosite artilerie, alte echipamente grele și arme mici, în regiunile ucrainene Lugansk, Sumî, Harkov, Cernigov și Jîtomîr.

Ora 08.32 Primarul din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a îndemnat cetățenii să stea acasă, spunând că sunt semnalate explozii în toată țara.

"Vă rugăm să nu vă părăsiți casele astăzi. Din cauza situației complicate, școlile, grădinițele și alte instituții nu funcționează astăzi. În același timp, transportul public funcționează ca de obicei. Vă voi ține la curent cu ceea ce se întâmplă", a transmis primarul Igor Terekhov

Ora 08.20 Ambasadorii celor 30 de țări membre ale NATO se reunesc de urgență la Bruxelles.

Ora 08.17 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut concetățenilor săi "să nu se panicheze" în fața ofensivei rusești care le afectează țara, promițându-le victorie și anunțându-le - între altele - introducerea legii marțiale.

"Fără panică, suntem pregătiți pentru orice, vom învinge!", a spus Volodimir Zelenski.

La scurt timp, sirenele de alertă pentru bombardamente au răsunat la Kiev, capitala ucraineană.

Ora 08.10 Trupe și vehicule militare au fost filmate trecând din Belarus în Ucraina, relatează CNN.

CNN a asistat, prin intermediul unei transmisiuni video, la momentul în care trupe și o coloană de vehicule militare intrau în Ucraina printr-un punct de frontieră cu Belarus.

Imaginile erau de la punctul de frontieră Senkivka, Ucraina - Veselovka, Belarus.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

Ora 07.55 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis că este "îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina" și că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii pași.

Președintele rus Vladimir Putin "a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei", spune Johnson.

"Marea Britanie și aliații noștri vor răspunde în mod hotărât", a adăugat el.

La rândul său, șefa diplomației britanice, Liz Truss, a condamnat atacul asupra Ucrainei și a promis un răspuns al comunității internaționale la acest "act teribil de agresiune".

"Condamn ferm acest atac înspăimântător și neprovocat pe care l-a lansat Putin asupra poporului ucrainean", a scris ea pe Twitter.

"Suntem alături de Ucraina și vom lucra cu partenerii noștri internaționali pentru a răspunde la acest act teribil de agresiune", a adăugat ministrul britanic de Externe.

Ora 07.53 Președintele american Joe Biden a anunțat că a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și afirmă că SUA și aliații săi vor impune sancțiuni severe.

Zelensky "mi-a cerut să le solicit liderilor lumii să vorbească clar împotriva agresiunii flagrante a președintelui Putin și să fie alături de poporul Ucrainei”, adaugă Biden.

Președintele SUA spune că se va întâlni cu liderii G7 joi, iar SUA și aliații "vor impune sancțiuni severe Rusiei".

"Vom continua să oferim sprijin și asistență Ucrainei și poporului ucrainean", spune el.

Ora 07.51 Bursa moscovită MOEX a anunțat că a suspendat tranzacționarea pe toate piețele pe care le operează

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT VIDEO Rusia a început războiul în Ucraina. VIDEO Zelenski: Am fost lăsați singuri! Inamicul m-a transformat în ținta numărul 1, familia mea e ținta numărul 2 .Kasparov ironizează liderii europeni. Angajați Cernobîl luați ostatici

Ora 07.50 Președintele Senatului, liderul PNL, Florin Cîțu, condamnă agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

"Condamn ferm agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Această agresiune a Rusiei va fi întâmpinată cu cea mai puternică și imediată reacție din partea comunității internaționale, provocând consecințe masive și cele mai severe costuri", a transmis Cîțu.

Ora 07.48 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că operațiunea militară rusă lansată în Ucraina este "o încălcare flagrantă" a dreptului internațional, vorbind despre o zi "îngrozitoare pentru Ucraina" și "o zi neagră pentru Europa".

"Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al președintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina și cu locuitorii săi", a transmis oficialul german.

"Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina și o zi neagră pentru Europa", a adăugat Scholz.

El a mai precizat că Berlinul se va consulta cu partenerii săi din G7, NATO și UE.

Ora 07.45 Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul "nejustificat" asupra Ucrainei, a declarat șefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen.

"În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbații și copiii nevinovați care se confruntă cu acest atac neprovocat și le este frică pentru viața lor", a scris Ursula von der Leyen.

Ora 07.34 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia țării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse "provocări" din partea Kievului și la situația populației din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, și a insistat că Rusia nu caută "să ocupe" țara vecină.

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei "operațiuni speciale" este de "a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev" și de "a demilitariza" Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, președintele rus Vladimir Putin anunța într-un discurs începerea intervenției militare.

Diplomatul, care a tradus pentru restul participanților o parte din discursul lui Putin, a insistat că "ocuparea Ucrainei nu intră în planurile" Rusiei și a dat asigurări că intervenția își are justificare în Carta Națiunilor Unite, cu toate că însuși secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmase contrariul.

În discursul său, Nebenzia a dat vina în repetate rânduri pentru situație pe guvernul ucrainean, pe care l-a acuzat că și-a intensificat "provocările" în estul țării, unde Moscova a recunoscut independența autoproclamată a celor două "republici" separatiste, Donețk și Lugansk. Pentru Rusia este fundamental să-și protejeze populația în aceste zone, a subliniat Nebenzia, care a acuzat SUA și țările europene că ignoră situația și se ghidează doar după interesele lor geostrategice.

Agenția dpa a remarcat că, prin vocea lui Nebenzia, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acțiune militară în Donbas. "Rădăcina crizei de astăzi în privința Ucrainei o reprezintă tocmai acțiunile Ucrainei, care ani la rând și-a încălcat obligațiile în conformitate cu pachetul de măsuri de la Minsk" (acordurile de la Minsk - n.r.), a insistat Nebenzia.

Nebenzia a mai spus că Rusia vizează "junta aflată la putere la Kiev". "Nu suntem agresivi față de poporul ucrainean, ci față de junta la putere la Kiev", a spus el la încheierea discursului său în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliția, care a vorbit imediat după Nebenzia, a transmis Consiliului de Securitate al ONU că Putin a declarat "război țării mele". "Când am ajuns aici, acum o oră și ceva, intenționam să-l rog pe ambasadorul rus să-mi confirme oficial că trupele rusești nu vor începe să tragă asupra ucrainenilor astăzi și să continue cu ofensiva. A devenit inutil acum 48 de minute, deoarece acum circa 48 de minute președintele dumneavoastră a declarat război Ucrainei", a declarat înaltul diplomat ucrainean. 

Ora 07.32 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene și poliției de frontieră a țării și că explozii au fost auzite în multe orașe.

Ora 07.28 Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirmă că agresiunea rusă nu poate fi în niciun fel justificată sau acceptată, iar Federația Rusă trebuie să suporte acum întreaga forță a sancțiunilor internaționale.

"Vladimir Putin a început în această noapte un război nelegitim și crud. Este o agresiune monstruoasă asupra unei țări pașnice. Atașamentul României față de principiile democratice și față de idealul de libertate ne obligă să fim solidari cu Ucraina în aceste momente extrem de dificile", a transmis liderul USR.

Ora 07.26 Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană și forțele aeriene cu arme de înaltă precizie și nu atacă orașele ucrainene, transmite Ministerul Apărării de la Moscova.

Ora 07.14 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat introducerea legii marțiale în toate teritoriile țării.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii țării și a gărzilor de frontieră.

"Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge", a afirmat șeful statului ucrainean.

Ora 07.02 Președintele Camerei Deputaților, liderul social-democraților Marcel Ciolacu, condamnă atacul Federației Ruse la adresa Ucrainei și afirmă că acesta reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internațională și un risc pentru pacea din Europa.

"Condamnăm cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federația Rusă și ne exprimăm solidaritatea cu toți cetățenii din statul vecin.
Această încălcare a dreptului internațional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internațională și un risc pentru pacea de pe continentul nostru. România este pregătită să ofere asistență umanitară și să gestioneze această criză împreună cu aliații noștri din NATO și Uniunea Europeană. Am discutat cu reprezentanții Guvernului României pentru a ne asigura că cetățenii români și cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar", spune Ciolacu.

07.01 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că România este alături de Ucraina și că aliații vor decide "cele mai potrivite măsuri pentru securitatea și siguranța comunității euroatlantice".

"România este alături de Ucraina. Încălcarea gravă a dreptului internațional de către Rusia va avea un preț mare. Alături de aliații și partenerii noștri, vom decide cele mai potrivite măsuri pentru securitatea și siguranța comunității euroatlantice", spune Aurescu.

Ora 07.00 CNN prezintă o listă de șapte orașe și zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la afța locului și a martorilor oculari.

Kiev - Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcția aeroportului internațional din oraș. Pe rețelele socile, mai mulți utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.
Harkov -O echipă  CNN a auzit o serie de explozii puternice.
Kramatorsk: Două persoane din oraș, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Donețk au declarat CNN că au auzit cel puțin două explozii masive.
Nipru: Un localnic din acest oraș a declarat CNN că a auzit câteva explozii
Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraș, localizat în sud-estul țării.
Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute
Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puțin o explozie, la distanță

Ora 06.58 Premierul Nicolae Ciucă condamnă decizia Federației Ruse de a invada teritoriul Ucrainei, pe care o consideră "un act ilegal de agresiune" și subliniază solidaritatea cu Guvernul de la Kiev, reiterând totodată că este prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean.

"Prim-ministrul Nicolae Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internațional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securității Europene și celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate. În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei și reiterează susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale statului vecin", se arată într-un comunicat transmis de Guvernul de la București.

Premierul consideră că acțiunea Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional, ci reprezintă și "o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acționează ca garant al păcii și securității în lume, precum și a angajamentelor asumate ca membru al comunității internaționale".

"Recurgerea la forță nu poate fi justificată în nicio altă circumstanță decât cele explicit și limitativ menționate în Carta ONU. România este în contact permanent cu aliații și partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE și al altor formate, precum și la nivel bilateral, și este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacție la această agresiune armată, pentru protejarea securității întregii regiuni. De asemenea, va fi prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean și asigurarea drepturilor și intereselor membrilor comunității române din Ucraina", se mai precizează în comunicatul citat.

Totodată, premierul reiterează faptul că România se bucură de toate garanțiile de securitate și de solidaritate care recurg din calitatea de stat membru NATO.

"Prim-ministrul Nicolae Ciucă adresează tuturor cetățenilor României un apel la calm și subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut. Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica, la nivel interinstituțional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, pe toate palierele - inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migrației necontrolate", susține Guvernul României.

Ora 06.56 Cetățenilor din zoneele atacate li se recomandă să- ia lucrurile de strictă necesitate și să meargă în adăposturile speciale.

Ora 06.55 O operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

Ora 06.54 Ucraina a anunțat închiderea spațiului său aerian pentru aviația civilă.

Ora 06.53 Centrele militare ucrainene de comandă din orașele Kiev și Harkov au fost atacate cu rachete.

Ora 06.52 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat "atacul nesăbuit și neprovocat" al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol "nenumărate" vieți.

''Condamn cu fermitate atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți civile. Încă o dată, în pofida avertismentelor noastre repetate și a eforturilor noastre neobosite de diplomație, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente", a declarat Stoltenberg.

''Aliații NATO se vor reuni pentru a aborda consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente cumplite. NATO va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații'', a adăugat el.

Ora 06.51 Un proiect de rezoluție privind apelul către Adunarea Generală a ONU privind excluderea Rusiei din organizație a fost înregistrat în Rada Supremă a Ucrainei.

A fost înregistrat și un proiect de rezoluție cu privire la apelul Radei Supreme către OSCE de a expulza Rusia din această organizație.

Ora 06.50 Explozii puternice au fost auzite și în orașul portuar Mariupol, în estul Ucrainei.

Portul este cel mai mare oraș ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori.

Ora 06.48 Focuri de armă au fost auzite în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum și mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile și a evacuat pasagerii și personalul.

Ora 6.45 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a transmis că președintele rus Vladimir Putin tocmai a lansat ”o invazie pe scară largă în Ucraina”.

"Orașe pașnice ucrainene sunt atacate. Este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este momentul pentru a acționa”, spune acesta.

Ora 06.30 Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter la operațiunile militare declanșate de Rusia în Ucraina, afirmând că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este o altă încălcare gravă a legislației internaționale, a suveranității și integrității. Președintele solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, anunță asistență consulară pentru românii din Ucraina și dă asigurări că niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă.

 ”Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale”, a transmis Administrație Prezidențială.

Potrivit sursei citate, România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

Conform lui Iohannis, în mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european și euroatlantic de dezescaladare a situației, Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii și securității mondiale, a ales calea folosirii forței armate, în contradicție manifestă cu dispozițiile Cartei ONU.

Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență.

România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns.

Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

”Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar. Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară. Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă. Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”, se arată în comunicat.

Ora 06.12 Președintele SUA Joe Biden a condamnat ”atacul neprovocat și nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei.

”Rugăciunile întregii lumi sunt alături de poporul Ucrainei în această noapte, când este victima unui atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare rusești. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți și suferință umană.  Rusia este unica responsabilă pentru moartea și distrugerile provocate de acest atac, iar Statele Unite și partenerii vor răspunde într-un mod unitar șți deciziv”, a declarat președintele SUA.

Biden a adfăugat că monitorizează situația și va discuta cu ceilalți lideri din G7 în această dimineață. El va anunța ”consecințele viitoare” decise de SUA și aliați în cazul Rusiei.

Ora 5.46 Președintele rus Vldimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în regiunea ucraineană Donbas. Potrivit CNN, explozii puternice au putut fi însă auzite în apropierea capitalei Kiev și în Harkov.

Într-o intervenție la televiziunea de stat, Putin a anunțat acțiunile militare din Donbas, cerând forțelor militare ucrainene să depună armele și să plece acasă, potrivit agențiilor de stat RIA-Novosti și TASS.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

El a avertizat că toată responsabilitatea pentru o eventuală vărsare de sânge va reveni conștiinței Guvernului Ucrainean, declarându-se covins că trupele rusești își vor face datoria.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Liderul de la Kremlin a susținut că obiectivul Rusiei nu este să ocupe Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
razboi