Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia și Balcani după săptămâni de vreme toridă

Incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia și Balcani după săptămâni de vreme toridă
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Incendii de vegetație alimentate de vântul puternic au făcut ravagii în unele părți din Grecia și din Balcani, mistuind păduri și case și forțând evacuarea unui oraș stațiune din Albania, relatează Reuters.

Potrivit oamenilor de știință, în regiune s-au înregistrat în ultima lună temperaturi peste medie și condiții de secetă, circumstanțe ideale pentru incendii.

Urmărește-ne și pe Google News
David Popovici va primi o mașină electrică de la Țiriac după succesul olimpic CITEȘTE ȘI David Popovici va primi o mașină electrică de la Țiriac după succesul olimpic
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Flăcările au cuprins pinii din jurul unui complex hotelier din orașul de coastă albanez Shengjin, unde autoritățile au evacuat locuitorii, scrie News.ro.

În Macedonia de Nord, un incendiu în apropierea graniței cu Grecia a ars cinci case și a dus la evacuări, au declarat oficialii locali. Rezidenții au povestit presei locale că serviciile de electricitate și telefonie au fost întrerupte.

Luni, un incendiu mai la nord a ars alte zeci de clădiri și a ucis un om, au declarat autoritățile.

"Avem multe incendii. Mii de hectare au luat foc. Jumătate din țară este în flăcări", a declarat pentru Reuters Goran Stojanovski, un oficial din cadrul departamentului de gestionare a crizelor din Macedonia de Nord, precizând că vântul puternic împiedică pompierii.

În Croația, un incendiu a ars aproximativ 450 de hectare de pădure de pini în jurul orașului de coastă Sibenik, a declarat un oficial local al pompierilor.

Între timp, peste 200 de pompieri susținuți de elicoptere și avioane cu apă au reușit să stăpânească un incendiu de vegetație pe a doua insulă ca mărime din Grecia, Evia, după ce autoritățile au ordonat evacuarea a două sate.

Marea Britanie lansează un plan \ CITEȘTE ȘI Marea Britanie lansează un plan "radical" pentru construcția de locuințe

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia are de-a face cu "o vară foarte dificilă" din punct de vedere al condițiilor climatice. "Ne așteaptă încă o lună foarte dificilă, august, și, evident, trebuie să fim cu toții în stare de alertă maximă", a declarat el în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Incendiile de vegetație din Grecia au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii ani, în timpul verilor din ce în ce mai calde și mai uscate, pe care oamenii de știință le leagă de schimbările climatice. Anul trecut, au izbucnit peste 8.000 de incendii, arată datele pompierilor.

Începând cu luna mai, sute de incendii de vegetație au izbucnit în întreaga țară, care s-a confruntat cu cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată și cel mai lung val de caniculă.

viewscnt
Afla mai multe despre
incendii
grecia