Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarus pentru construirea unui reactor nuclear

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarus pentru construirea unui reactor nuclear
scris 29 mai 2024

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarusul, țară aliată cu Rusia și supusă sancțiunilor europene, pentru a contribui la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Ungaria, a anunțat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, aflat la Minsk, relatează Reuters.

Reactorul PAK 2 din Ungaria este în construcție din 2014, iar societatea rusă Rosatom este responsabilă cu proiectarea și lucrările. Compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare la Paks, în centrul Ungariei, la 100 de km de Budapesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Adriean Videanu, achitat definitiv într-un dosar deschis de DIICOT acum 12 ani. Decizia este definitivă CITEȘTE ȘI Adriean Videanu, achitat definitiv într-un dosar deschis de DIICOT acum 12 ani. Decizia este definitivă

"De o mare importanță este acordul semnat astăzi aici privind cooperarea în domeniul energiei nucleare, care ne permite să folosim experiența acumulată de Belarus aici în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară", a declarat Szijjarto, fără a oferi mai multe detalii despre acordul semnat.

Proiectul de 12,5 miliarde de euro a înregistrat întârzieri mari, chiar dacă energia nucleară nu este acoperită de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, impuse din cauza războiului din Ucraina. Ungaria, care își obține cea mai mare parte a energiei din Rusia, s-a opus extinderii sancțiunilor pentru a include acest sector, scrie News.ro.

"Bruxelles-ul a dat un răspuns stupid la război și ar trebui să recunoască în sfârșit că sancțiunile nu funcționează. Prin urmare, poziția noastră este clară: mai puține sancțiuni, mai multă cooperare! În prezent, intensificăm cooperarea economică cu Belarus în domeniile care nu sunt afectate de sancțiuni”, a scris Szijjarto pe Facebook.
Ministrul Szijjarto a criticat, de asemenea, o propunere a unora dintre omologii europeni și din NATO de a trimite soldați în Ucraina pentru a antrena forțele din interiorul țării. "Sunt dezgustat de declarațiile care spun că țările UE, NATO trimit soldați în Ucraina", a declarat el.

Miniștrii apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marți ideea antrenării forțelor ucrainene în interiorul țării, dar nu au ajuns la o poziție comună pe această temă sensibilă. Blocul celor 27 de națiuni are deja o astfel de misiune pentru trupele ucrainene, dar antrenamentul are loc în țările UE.

Guvernul Ungariei are relații tensionate cu Kievul și a menținut legături mai bune cu Moscova decât alte state UE de la invazia Rusiei de acum doi ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactor nuclear
ungaria
belarus