Guvernul ucrainean estimează la peste 500 de miliarde de euro pierderile cauzate de războiul rus, o contracție a economiei cu 55% și o scădere cu 90% a bugetului. Ucraina anunță că ”va cere agresorului o compensație financiară”

Guvernul ucrainean estimează la peste 500 de miliarde de euro pierderile cauzate de războiul rus, o contracție a economiei cu 55% și o scădere cu 90% a bugetului. Ucraina anunță că ”va cere agresorului o compensație financiară”
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2022

Guvernul ucrainean estimează la peste 500 de miliarde de euro cuanumul pierderilor economice cauzate de războiul cu Rusia, cele mai importante la nivelul infrastructurii, a anunțat într-o postare pe Facebook ministrul ucrainean al Economiei Iulia Sviridenko, relatează AFP.

Ministrul estimează la ”564,9 miliarde de dolari (515,8 miliarde de euro) ”impactul direct al distrugerilor” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. REACȚIA președintelui rus CITEȘTE ȘI Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Vladimir Putin. REACȚIA președintelui rus
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acestora li se adaugă ”efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate de o ”explozie” a șomajului, o scădere puternică a consumului gospodăriilor șio scădere a veniturilor statului.

La nivelul infrastructurii se înregistrează cele mai importante pierderi, subliniază ministrul.

”Aproape 8.000 de kilometri de drumuri au fost avariate sau distruse”, dar și ”zeci de gări și de aeroporturi”, precizează ea, estimând aceste pierderi la 108,5 miliarde de euro.

Zece milioane de metri pătrați de locunțe și 200.000 de mașini au fost distruse în ultima lună, precizează ministrul.

Iulia Sviridenko, de asemenea vicepremier, estimează o scădere a PIB-ului Ucrainei în 2022 la 102 miliarde de euro - reprezentând o contractare cu peste 55% a economiei ucrainene față de 2021.

Bugetul de stat riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit Ministerului Economiei - reprezntând o scădere de aproape 90% față de bugetul anual prevăzut.

”Cifrele se schimbă zilnic și, din nefericire, cresc”, deplânge Iulia Sviridenko în postarea pe Facebook.

”Astfel, Ucraina (...) îi va cere agresorului o compensație financiară”, anunță ea, ”fie prin decizii ale justiției sau prin transferul direct către stat al actibelor ruse înghețate (în prezent) în Ucraina”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
razboi
rusia