Constructorul american de elicoptere Bell Helicopter și compania poloneză de stat Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) au semnat o scrisoare de intenție cu scopul de a coopera la producția elicopterului utilitar UH-1Y, acordul fiind adițional celui semnat pentru elicopterul AH-1Z în 2016, a anunțat miercuri compania.
”În baza acestei scrisori de intenție, Polska Grupa Zbrojeniowa și Bell Helicopter vor extinde ariile de cooperare răspunzând nevoilor Poloniei cu elicopterele utilitare UH-1Y. În plus, acest document identifică elicopterul AH-1Z drept element de suport al Programului Kruk, parte a dorinței guvernului polonez de a achiziționa elicoptere de atac, incluse în planul de modernizare a forțelor armate poloneze”, se arată în comunicat, preluat de news.ro.
Potrivit scrisorii de intenție, cele două companii vor purta discuții cu privire la transferul de know-how de la partenerul american către companiile poloneze din industria militară. De asemenea, aceste discuții vor viza și domeniile producției și mentenanței, pe care PGZ le-ar putea realiza în mod autonom, dacă Ministerul Apărării Naționale din Polonia achiziționează elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper și elicoptere utilitare Bell UH-1Y Venom.
CITEȘTE ȘI RAPORT România are cel mai prost sistem de sănătate din 35 de țări europene. Și Albania are servicii medicale mai buneCirca 85% din componentele majore ale elicopterul de atac AH-1Z Viper sunt utilizate și de modelul utilitar UH-1Y Venom, cele două modele având amprente logistice similare, care permit diminuarea costurilor totale privind achiziția, operarea și mentenanța, potrivit companiei.
PGZ este lider al industriei Poloneze și una dintre cele mai importante companii de apărare din Europa. Coordonează 60 de companii (apărare, șantier naval, sectorul noilor tehnologii) și generează venituri anuale de 5 miliarde de zloți polonezi (1,1 miliarde euro).
România ar putea fi prima țară care ar putea produce integral elicoptere de atac Bell Helicopter în următorii 4-5 ani, dacă toate detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luată la nivel guvernamental, în contextul în care discuțiile dintre președintele american Donald Trump și cel român, Klaus Iohannis, sunt esențiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite și România, a declarat, în luna iunie, un vicepreședinte în cadrul Bell Helicopter, Richard Harris, în cadrul unei întâlniri cu ziariștii.
Constructorul american Bell Helicopter, cu venituri totale de 3,2 miliarde dolari anul trecut, a mai avut o tentativă de a construi un elicopter de atac în România, în 1996, modelul AH-1 Cobra, varianta românească de atunci urmând să poarte numele de Dracula.
Recent, Airbus Helicopters a semnat cu compania românească IAR un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, IAR devenind contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere a Ministerului Apărării pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de elicoptere.