Experții în energie și economiștii au cerut Guvernului bulgar să ia în considerare achiziționarea rafinăriei din Bulgaria a grupului rus Lukoil, pe fondul sporirii temerilor privind potențialul viitor proprietar al facilității, informează Novinite.
Guvernul ungar și român s-au angajat să îmbunătățească cooperarea bilaterală, de care ambele părți pot beneficia foarte mult, și există planuri de a crește în continuare numărul punctelor de trecere a frontierei pentru a elimina incertitudinile cauzate de timpii lungi de așteptare – a declarat ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, la București, potrivit Rador Radio România.
O companie de trading de gaze naturale înregistrată în Cipru, fără acționari la vedere, în care activează foști angajați ai gigantului rus de stat Gazprom și care la un moment ajunsese al doilea cel mai mare importator de gaze din România, având și o sucursală la București, a rezervat capacitate de transport pentru luna februarie la punctul de interconectare Strandzha-2 de la granița Turciei cu Bulgaria, unde vin gaze și din conducta Turkstream, ce unește Federația Rusă cu Turcia, capacitatea fiind destinată exportului către Transnistria, scrie publicația rusă Kommersant.
Cel mai mare producător de oțel din Ucraina, ArcelorMittal Kryvyi Rih, și-a majorat anul trecut producția de oțel brut cu aproape 70%, la 1,65 milioane tone metrice, deși producția rămâne sub capacitatea de dinainte de război, a anunțat compania, transmite Reuters.
Traderul de stat prin care Republica Moldova își asigură energia necesară, Energocom, a reușit să facă economii față de prognoza sa inițială pentru luna ianuarie, în parte și ca urmare a semnării contractului bilateral cu OMV Petrom, care a diminuat cantitatea de energie pe care compania de la Chișinău a achiziționat-o de pe piața spot operată de OPCOM.
Decizia unui tribunal din Rusia de a obliga Raiffeisen Bank International (RBI) să plătească pagube de două miliarde de euro pentru eșecul unei tranzacții arată determinarea Moscovei de a riposta Occidentului, companiile fiind cele mai afectate, transmite Reuters.
Robert Fico, aflat la al patrulea mandat de premier al Sloviaciei, a declarat că țara trebuie să se pregătească pentru „toate situațiile de criză posibile” cu care UE s-ar putea confrunta pe termen scurt, sugerând chiar o destrămare a blocului, potrivit Reuters. Ca urmare, opoziția a depus o moțiune de cenzură și îl acuză că pregătește terenul pentru o ieșire din Uniunea Europeană.
Asta după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că planul Federației Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a Transnistriei prin intermediari, respectiv prin finanțare bugetară ″umanitară″ acordată Tiraspolului pentru a cumpăra gaze achiziționate din Uniunea Europeană de către un furnizor și trader basarabean privat, Natural Gaz DC SRL, controlat de un om de afaceri activ și în România, este ilegal și încalcă sancțiunile internaționale.
Șaizeci și șase de persoane au murit, iar alte 51 au fost rănite în incendiul unui hotel, în noaptea de luni spre marți, într-o stațiune de schi, în centrul Turciei, anunță ministrul de Interne Ali Yerlikaya, relatează AFP.
„Nu există momentan pe masă o ofertă mai bună decât gazul rusesc și acesta este motivul pentru care Ungaria nu renunță la el. Însă, în același timp, ne uităm cu speranțe mari la producția de gaze care va începe din perimetrul Neptun Deep din România”, a spus ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferință pe tema gazelor care a avut loc la București. El a susținut că deja companiile din România și Ungaria negociază extinderea colaborării în comerțul cu gaz.