Turismul bulgar nu a atins nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID, în ciuda creșterii vizitelor pe litoralul Mării Negre în acest sezon estival. Reprezentanții industriei menționează ca principale motive sunt situația geopolitică, mai puține zboruri charter către Bulgaria, repararea podului de peste Dunăre și concurența din țările vecine. În ciuda ofertelor atractive de pe coasta nordică a Mării Negre, multe dintre hoteluri au fost pline doar în vârful de sezon, potrivit Rador Radio România.
„Ceea ce este cel mai înfricoșător în acest moment este că am început să ne pierdem și piețele sigure – precum cele cu români și polonezi – pentru că și concurența din jurul nostru este mai puternică și îi atrage”, a declarat hotelierul Stanislav Stoianov pentru Televiziunea Națională Bulgară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Dacă vorbim de încasări – da, sunt cele mai mari, asta se datorează în cea mai mare parte inflației, dar costurile au crescut de asemenea și pentru mediul de afaceri și, prin urmare, domeniul nu este foarte mulțumit de sezon”, a adăugat Stoian Marinov, de la Camera de Turism din Varna.
Nici așteptările industriei pentru un sezon turistic mai lung nu s-au adeverit. În ciuda nevoii unor măsuri urgente, nu se face suficient în această direcție, se plâng hotelierii.
„Stațiunea este goală. Din câte știu, la Balcic e același lucru. Sâmbătă și duminică se vede ceva trafic din orașele și satele din jur, dar în timpul săptămânii este liniște. Acum este momentul ajutoarelor nealocate pentru pensionari, pentru bugetari și cu acele vouchere de vacanță. Dar, din nou, nu s-a făcut nimic”, a adăugat Stanislav Dimitrov, managerul unui hotel din Kranevo.
„Această reparație a podului de peste Dunăre de la Ruse, care a început intens la mijlocul sezonului estival, a dus la o mare renunțare pentru mulți turiști care veneau în partea de nord a litoralului bulgăresc al Mării Negre”, a comentat hotelierul Stanislav Stoianov.
În această vară au ajuns în Bulgaria mai puțini turiști și din cauza numărului redus de locuri în avioanele care ajung în țară.
CITEȘTE ȘI Gata cu mâncarea gratuită în avion? Ce testează o companie aeriană europeană„Pentru lunile mai, iunie și iulie, Bulgaria are cu un milion de înnoptări mai puțin decât în anul 2019. Sunt oameni care vor să se odihnească pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, dar când nu sunt locuri, o capacitate suficientă, ei aleg destinații concurente”, a declarat Stoian Marinov.
„Din faptul că nu există chartere, pierd turiștii din Germania, Europa Centrală, Franța, din toată Europa de Vest”, a mai spus Stanislav Stoianov. Potrivit experților, acum este cel mai bun moment pentru a organiza o campanie de informare puternică, îndreptată spre piețele din Europa de Vest, care să-i convingă pe turiști că Bulgaria este o destinație sigură în ciuda situației geopolitice complexe.