Touroperatorii români și-ar dori ca pe piața de incoming să existe o concurență mai mare și numărul de agenții de turism axate pe aducerea de străini în România să crească de la 50 la 300 în câțiva ani, dar pentru asta e nevoie de acordarea unor stimulente guvernamentale, a declarat omul de afaceri Alin Burcea.
"Noi ne dorim să se dezvolte această latură de incoming. Dacă sunt 2.500 de agenții care duc românii în străinătate, nu cred că sunt 50 care aduc străini aici. Și asta pentru că nu sunt motivați, nu există un stimulent. Și există o propunere de hotărâre de guvern, care ar trebui pusă în practică, respectiv acordarea a 50 de euro agenției pentru un turist care stă minimum 5 zile. Ar trebui să existe niște stimulente, pentru ca în doi-trei ani să avem 300 de agenții care să aducă turiști", a spus Burcea, potrivit Agerpres.
El afirmă că în mediul de afaceri din domeniul turismului există o nemulțumire legată de faptul că nu a fost deocamdată creat un departament sau o direcție în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri responsabil pentru acest sector.
"Industria noastră de turism este relativ nemulțumită, pentru că am putea spune că actuala guvernare a început cu stângul pe partea de turism. După trei săptămâni, deși am văzut că s-a aruncat în spațiul public că turismul va fi departament, nu știm clar dacă va fi departament sau direcție. Și uite că se face o lună și nu avem conducător, cel puțin un secretar de stat. Și nemulțumiri există și pentru că nu apare cuvântul turism în niciun fel de denumire. Este Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și în momentul în care ești la 'și alții', înseamnă că guvernul liberal nu vede turismul ca pe o resursă importantă. Deși este o resursă importantă. Și reiau cifrele pe care le știm toți, 2,7 milioane de turiști străini au fost în România în 2018, iar în Bulgaria, 9 milioane. Nu trebuie să ne uităm la Franța, ne uităm la Bulgaria de lângă noi. Eu cred că era clar că aducerea de turiști străini în România trebuia să fie o prioritate. Și dacă nu ai departament de la bun început, nu a fost băgat pe organigramă, am niște mici îndoieli că în acest an vom face performanță până la alegerile de anul viitor. Noi ne dorim cu toții un secretar de stat care să provină din turism, să nu mai stăm încă trei luni să-i explicăm ce înseamnă vouchere sau tarife de contracte. Ne-am dori să vină cineva care să aibă o oarecare tangență cu turismul pentru ca discuțiile să nu înceapă de la zero", a mai spus Burcea, CEO al Paralela 45.