Băcăniile, renumite în Italia pentru că vând produse locale, au prins avânt și în România. În pandemie, mulți români au preferat magazinele de la colțul străzii care vând marfa țăranilor, care, deși este puțin mai scumpă, este mai sănătoasă. Astfel, a crescut comerțul direct între fermier și client, iar profitul băcăniilor aproape s-a dublat în ultimele luni, relatează Prima TV.
Ovidiu Oltean deține de mai bine de 6 ani o păstrăvărie ecologică la granița dintre judetele Cluj si Bihor. În pandemie a văzut greutățile producători români și a decis, în luna octombrie 2020, să deschidă o băcănie.
Ovidiu Cozea are o fermă de legume lângă Cluj și de ani buni scoate pe piață conserve diverse. Pentru el, băcănia a venit ca o barcă de salvare.
Erno a deschis o băcănie în centrul Clujului și lucrează cu peste 150 de producători locali. Mare parte dintre cei care i-au trecut pragul au rămas clienți fideli.
Și la Iași băcăniile sunt la mare căutare. În pandemie, vânzările fermierilor au scăzut chiar și cu 40%, însă, odată ce și-au expus marfa pe rafturi, aceasta a fost vândută imediat.
Proprietarii unei băcănii din Suceava și-au dat seama că trebuie să-și servească altfel clienții ca să poată supraviețui. Proprietarii spun că vor să-i ajute pe producătorii care își vând cu greu bunătățile.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Odată cu pandemia, patronii de băcanii și-au dat seama că online-ul este vital în aceste vremuri și au început să își dezvolte site-urile și paginile de social media.