Unul din avantajele competitive ale Purcari este chiar sticla

Unul din avantajele competitive ale Purcari este chiar sticla
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris astăzi, 07:26

Într-o industrie a vinului afectată de creșterile explozive ale prețului sticlei, Purcari Wineries a avut, de asemenea, dificultăți. Șocul a fost, însă, mai atenuat decât în cazul altor producători, cu furnizor principal în Republica Moldova. Compania își cumpără sticlele de la doar 100 de kilometri de fabrica de îmbuteliere de la Purcari.

Producătorii de vinuri au reclamat în ultimii ani o presiune foarte mare pe costuri venită din componenta ambalajului de sticlă. Cu un procentaj foarte ridicat al energiei în costul final, sticla a avut o scumpire explozivă în anii creșterii accelerate a prețurilor la gazele naturale 2021-2022. Dacă înainte de 2020 erau fabrici de sticle din Franța care păreau inaccesibile, vânzând foarte scump ceva de calitate, dintr-o dată, nivelarea (în sus) a prețurilor sticlei în Europa a făcut ca acestea să nu mai pară inabordabile.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o piață cu turbulențe care a lovit și compania Purcari Wineries (WINE), listată la Bursa de Valori București. „Pe toți ne-a afectat această explozie a prețului la gaze”, spune CEO-ul Victor Bostan, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. Totuși, fiind un producătoir mare, Purcari a reușit să obțină prețuri mai bune decât cele ale concurenței.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
GRAFICE Banca maib de la Chișinău - vehicul pentru a lua expunere pe o economie în creștere. Argumentele băncii care vrea să vină la București CITEȘTE ȘI GRAFICE Banca maib de la Chișinău - vehicul pentru a lua expunere pe o economie în creștere. Argumentele băncii care vrea să vină la București

Fără gazul rusesc, o serie de industrii intens consumatoare de energie precum industria chimică, cea a îngrășămintelor și cea sticlei au suferit în urma majorării drastice a cotațiilor, în Europa și, în principal, în Germania, cu efecte inflaționiste pentru terțe industrii.

Purcari nu își ia, însă, sticla din UE. Aprovizionarea este în cea mai mare parte de pe piața locală. Compania are o relație specială cu producătorul Vetropac,k ce are facilitatea de producție imediat la sud de Chișinău, de la aproximativ 100 de kilometri de fabricile de îmbuteliere de la Purcari.

Prospecțiuni București și-a înjumătățit profitul net semestrial. Compania reclamă activitatea redusă de contractare în domeniul achizițiilor de date geofizice CITEȘTE ȘI Prospecțiuni București și-a înjumătățit profitul net semestrial. Compania reclamă activitatea redusă de contractare în domeniul achizițiilor de date geofizice

Producătorul de vinuri se aprovizionează de la Vetropack anual cu 20 milioane sticle, echivalent cu 10% din tot ceea ce produce fabricantul de sticlă, multe fiind chiar recipiente personalizate pentru Purcari. Deși este într-o piață de la Est, Vetropack a avut totuși creșteri de costuri și de prețuri care au contribuit la erodarea marjelor per sticlă a Purcari.

„Pentru o perioadă, marja s-a dus”, spune CEO-ul Bostan, completând că ulterior, odată cu temperarea trepidațiilor din piețele de hidrocarburi și cu declinul prețului la gazele naturale, prețul sticlelor revenise la un moment dat, la niveluri care precedau impulsul inflaționist.

Visual Fan, cu clienți majori la divizia solară, își ameliorează profitabilitatea CITEȘTE ȘI Visual Fan, cu clienți majori la divizia solară, își ameliorează profitabilitatea

Purcari chiar a fost acționar minoritar la producătorul de sticle, însă și-a înstrăinat participația în anul 2020. Vetropack Holding, companie cu o vechime de peste 100 de ani din Elveția, a preluat la începutul deceniului Container Glass, din Republica Moldova. Avantajul în negocieri a celor de la Purcari este faptul că, după ce au avut participație în companie, știu foarte multe inclusiv despre structura de cost.

Colaborarea cu Vetropack este bună, este o relație consolidată, dar nu fără încercări reciproce de a atrage mai mult din marja de câștig. „Este luptă”, rezumă raportul bilateral Victor Bostan.

Glissando Garden Center raportează creșteri ale afacerilor și profitului net la S1 CITEȘTE ȘI Glissando Garden Center raportează creșteri ale afacerilor și profitului net la S1

Proximitatea față de fabrica de sticlă de la Chișinău este un avantaj nu numai prin prisma unor costuri mai mici, ci și dacă avem în vedere dificultățile majore ale competitorilor producători din România, țară unde industria sticlei a fost redusă la niveluri nesemnificative față de cele din perioada socialistă.

România are paradoxul unei producții mari de vin, a dezvoltării mărcilor locale, a unei cereri interne robuste, dar fără susținerea unei industrii conexe a sticlelor. Multe importuri ale companiilor românești sunt chiar de la Vetropack din Republica Moldova, în timp ce sticlele livrate din Europa vin la prețuri mari. În UE, s-a ajuns la o deteriorare a raportului între cerere și ofertă atât de mare încât sticla trebuie comandată cu 2 ani înainte, afirma un oenolog de la un producător local în discuții cu Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari wineries
vetropack
bvb
bursa
sticla