Salariile românilor ar putea crește cu 50 până la 70% în următorii zece ani, a declarat la Prima News analistul economic Răzvan Orășanu. El a adăugat, însă, că această creștere nu va fi prea mare, cel puțin în următorii doi ani.
„Marii retaileri europeni dictează nivelul coșului de consum al românilor, care dă nivelul inflației. Ne îndreptăm spre 60% cumpărături din marile magazine, dispărând, astfel, concurența magazinelor locale”, a spus Orășanu. El a subliniat că avem nevoie de cetățeni de alte naționalități care să se înhame la economia românească în anii următori, așa cum s-a întâmplat în alte țări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analistul financiar Cristian Tudorescu a precizat că România a avut o creștere economică destul de bună, iar salariul mediu se apropie de 900 de euro, în timp ce în Ungaria este 1.000 de euro, iar în Polonia. de 1.200 euro.
„Suntem la nivelul trei din coada cu salarii din Uniunea Europeană, în condițiile în care prețurile continuă să crească în România, unde salariul minim ar trebui mărit cu 30%”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.
„Am putea atrage companiile care pleacă din Rusia, dar n-am știut să facem asta la Ministerul de Externe și să facem un cadru care să-i atragă pe investitorii privați. Anul trecut, din 6,3 miliarde de euro primiți din PNRR am reușit să cheltuim doar 169 de milioane de euro. Dacă nu mărim ritmul, s-ar putea să ratăm o șansă istorică de dezvoltare economică”, a spus Negrescu.
Profesorul de economie Radu Nechita spune, însă, că banii europeni nu sunt o soluție și că România ar trebui să se dezvolte din interior în principal, pentru ca banii din PNRR să nu cadă pe un teren gol și să fie inutili.