Aleph Farms, un startup israelian din industria alimentară, a anunțat că a primit aprobarea autorităților de reglementare din Israel să vândă carne de vită din celule ale vacilor în cadrul unui proces care exclude animalele din ecuație, relatează Reuters.
Carnea „cultivată”, mai cunoscută sub denumirea de carne artificială sau sintetică, a atras atenția în ultimii ani în contextul în care unele companii și organizații neguvernamentale o propun drept o alternativă la industria tradițională de creștere a animalelor într-un proces care generează o cantitate semnificativă de emisii de carbon, scrie Hotnews.ro.
Unele organizații afirmă de asemenea că producerea cărnii artificiale este mai etică întrucât nu implică abuzarea animalelor.
Avizul pozitiv dat acum de ministerul israelian al sănătății marchează un moment cheie pentru aducerea produselor din carne de vită artificială în magazinele și supermarketurile din Israel.
„Această piatră de hotar, prima de acest fel din lume, reflectă o evaluare exhaustivă a factorilor cheie, de la toxicologie la alergeni și compoziția nutrițională, siguranța microbiologică și chimică pe parcursul întregului proces de producție”, a declarat Ziva Hamama, directorul departamentului pentru siguranță alimentară din cadrul ministerului israelian al sănătății.
Hamama afirmă de asemenea că în prezent există discuții și cu alte companii care vor să aducă pe piață produse asemănătoare.
Carnea artificială e considerată „kosher” de Israel
Israelul este un lider mondial pe piața cărnii artificiale, alte companii venind cu alternative la produsele tradiționale de pui și pește.
Aleph Farms a strâns în jur de 140 de milioane de dolari în diferite runde de finanțare lansate de la fondarea sa în 2017, lăudându-se cu faptul că actorul american Leonardo DiCaprio face parte din consiliul său de consultanță.
În urmă cu un an compania obținuse unda verde și din partea rabinatului suprem al Israelului, care a stabilit că produsele din carne de vită artificială sunt „kosher”.
CITEȘTE ȘI Veneția a început să vândă biletele care să descurajeze turiștii de o zi. Cât costă și când vor fi obligatorii. Plus fără...megafoaneAleph Farms a mai afirmat că implementează indicațiile finale ale ministerului sănătății privind etichetarea produsului și că așteaptă o inspecție finală a fabricii sale din centrul Israelului unde produce acest tip de carne.
Compania a precizat că speră să poată începe în câteva luni livrările către restaurante și apoi către retaileri.
Aleph Farms afirmă că inginerii săi agronomi colectează mostre de celule de la animale vii, celule care sunt crescute apoi într-un „cultivator” care imită condițiile din interiorul trupului unui animal.
Celulele sunt amestecate de asemenea cu proteine obținute de la soia și grâu, dar produsul final este diferit față de alternativele la carne bazate pe plante care nu au niciun fel de origini animale.