FAO, OMS și OMC avertizează cu privire la riscul unei crize alimentare mondiale din cauza pandemiei covid-19

FAO, OMS și OMC avertizează cu privire la riscul unei crize alimentare mondiale din cauza pandemiei covid-19
scris 1 apr 2020

Conducătorii ai trei organizații multilaterale însărcinate cu alimentația, sănătate și comerțul - FAO, OMS și OMC - avertizează cu privire la riscul unei crize alimentare mondiale, în contextul unor perturbări ale piețelor de mărfuri agricole, lipsa forței de muncă pe câmp, protecția deficitară a salariaților din sectorul agroalimentar de noul coronavirus, relatează AFP.

Unele țări exportatoare de cereale de bază sunt tentate să-și rețină recoltele, de frica unor lipsuri ulterioare sau a scăderii prețurilor, însă alte țări, mai fragile, aflate la celălalt capăt al lanțului alimentar mondial, riscă să se confrunte cu penurii grave, avertizează cele trei organizații, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanșa un val de restricții în exploatare”, care să provoace la rândul ei ”o penurie pe piața mondială”, subliniază chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și brazilianul Roberto Azevedo, conducătorul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

ULTIMA ORĂ ASF amendează City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, cu 100.000 de lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF amendează City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, cu 100.000 de lei

Ei consideră că este ”importantă” asigurarea schimburilor comerciale, ”în vederea evitării unor penurii alimentare” mai ales în țările cele mai sărace.

Poate fi vizată de acest avertisment Rusia - primul exportator mondial de grâu, ai cărei miniști ai Economiei și al Agriculturii au apărat la începutul săptămânii un proiect vizând o limitare a exporturilor ruse de cereale la șapte milioane de tone din aprilie în iunie, au declarat pentru AFP mai multe cabinete de curtaj de pe piața europană a grâului.

Miercuri, în așteptarea aprobării de către Guvern a acestei propuneri, Rusia a hotărât să vândă un milion de tone de grâu provenind din stocurile sale de rezervă pe piața sa internă, cu scopul de a limita creșterea prețurilor pe plan intern, a anunțat miercuri dimineața cabinetul Agritel. Măsura vizează scăderea presiunii.

Experți de la FAO, agenția ONU însăcrinată cu agricultua și alimentația, avertizează că ”restricțiile la export” conduc uneori la foamete în alte colțuri ale globului.

”REVOLTE ALE FOAMETEI”

După criza financiară din 2007, ”câteva țări producătoare de orez, ca India și Vietnamul, au impus restricții la export, deoarece erau îngrijorate de creșterea prețurilor, ceea ce a făcut, în schimb, să crească prețul la nivel mondial și a contribuit la crearea unor revolte ale foametei îna numite țări în curs de dezvoltare”, amintește Abby Abbassian, economistul principal la FAO, contactat telefonic de AFP la Roma.

Cele trei organizații internaționale își exprimă îngrijorarea și cu privire la alți factori care amenință lanțul alimentar mondial.

”Încetinirea circulației muncitorilor din industria agricolă și alimentară” blochează numeroase agriculturi occidentale. Odată cu închiderea frontierelor din cauza noului coronavirus, ele se trezesc toate în acelați timp dependente de mâna de lucru venită din altă parte - latinoamericani în Statele Unite, magrebieni la recoltat de căpșuni în Spania, turiști europeni în Australia, muncitori agricoli din Europa de Est în câmpurile de sparanghel din Germania.

Altă za care provoacă îngrijorări - ”întârzierile la frontieră a containerelor” cu mărfuri, care antrenează o ”risipă de produse perisabile și o creștere a risipei alimentare”.

În cea mai puternică perioadă a crizei în China, nave încărcate cu containere cu lapte praf provenind din Europa nu au putut fi descărcate din cauza mâinii de lucru în porturi, de exemplu.

De asemenea, în timp ce salariați din embelamticul magazin american Whole Foods - proprietatea Amazon - intră în grevă de teamă pentru sănătatea lor, din cauza noului coronavirus, cele trei organizații își exprimă îngrijorarea, totodată, față de nevoia ”protecției” personalului din producția alimentară sau din distribuție.

IKEA a început să producă echipamente de protecție pentru angajații din sectorul medical CITEȘTE ȘI IKEA a început să producă echipamente de protecție pentru angajații din sectorul medical

Grija lor este atât ”micșorarea răspândirii virusului” în acest sector, cât și ”menținerea lanțurilor de aprovizionare alimentară”. În vremea pandemiei, alimentația a devenit prioritară pentru sute de milioane de persoane izolate în lume.

”Atunci când este vorba despre protejarea sănătății și stării de bine a cetățenilor lor, țările trebuie să se asigure că ansamblul măsurilor comerciale nu perturbă lanțul de aprovizionare alimentar”, rezumă șefii FAO, OMS și OMC.

”În perioade ca aceasta cooperarea internațională este esențială”, subliniază ei.

”Trebuie să ne asigurăm că reacția noastră față de pandemia covid-19 nu crează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esențiale și nu exacerbează foametea și malnutriția”, conchid ei.

”Ne aflăm doar la începutul acestei crize”, consideră economistul Abby Abassian, în opinia căruia nu este vorba despre o criză a producției, ci mai ales de o criză a transportului și logisticii.

El consideră că situația din India va fi hotărâtoare în continuare. ”Recoltele încep în câteva săptămâni, fluiditatea piețelor trebuie să fie asigurată”, avertizează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
ciza alimentara