Analiști: Scăderea prețurilor mărfurilor indică probleme în economia mondială

Analiști: Scăderea prețurilor mărfurilor indică probleme în economia mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Prețurile mărfurilor au scăzut în ultima lună, semnalând o slăbiciune a economiei globale, în pofida faptului că piața de valori din SUA a revenit după pierderile provocate de temerile de recesiune, transmite CNBC.

Acțiunile din SUA au recuperat cea mai mare parte a pierderilor, săptămâna trecută, în urma unor vânzări puternice declanșate de datele slabe privind forța de muncă și producția, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Legumele care se vor scumpi cel mai mult din toamnă. Și pâinea ar putea avea un nou preț majorat deși tocmai s-a scumpit CITEȘTE ȘI Legumele care se vor scumpi cel mai mult din toamnă. Și pâinea ar putea avea un nou preț majorat deși tocmai s-a scumpit
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Investitorii au încercat să privească dincolo de temerile de recesiune, unii analiști susținând că fundamentele economice ale SUA rămân pe o bază solidă.

Dar piețele de mărfuri pot spune o poveste diferită despre economia globală.

Fondul Invesco DB pentru metale de bază a scăzut cu mai mult de 7% în ultima lună, în timp ce contractele futures pentru țiței au scăzut cu 14% din 5 iulie până în 5 august.

”În ceea ce privește mărfurile, întreaga clasă de active este sub presiune”, a declarat clienților Rob Ginsberg, director general la Wolfe Research, într-o notă de cercetare de vineri.

”În afara aurului, ți-ar fi greu să găsești un set-up pozitiv. Vedem această scădere amplă a prețurilor mărfurilor ca un alt avertisment cu privire la starea economiei”, a spus Ginsberg.

Cuprul, în special, este văzut ca un semnal despre ceea ce se va întâmpla cu economia, a declarat Bart Melek, șeful strategiei de mărfuri la TD Securities.

ULTIMA ORĂ Acțiunile Alphabet se prăbușesc - După victoria sa istorică, Departamentul de Justiție SUA ar vrea să spargă Google pentru a opri monopolul motorului de căutare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acțiunile Alphabet se prăbușesc - După victoria sa istorică, Departamentul de Justiție SUA ar vrea să spargă Google pentru a opri monopolul motorului de căutare

Prețul cuprului a crescut la începutul acestui an pe așteptările unui super-ciclu în care cererea ar depăși oferta datorită rolului metalului ca element cheie în industriile în creștere, cum ar fi vehiculele electrice, semiconductorii și energia regenerabilă.

Dar contractele futures pentru cupru au scăzut cu 21,4% de la maximul din 2024, de 5,19 dolari pe liră, din 20 mai, pentru a se tranzacționa la 4,089 dolari începând de luni dimineață.

Contractele futures pentru cupru au scăzut cu aproape 12% în ultima lună.

”Avem narațiunea super-ciclului, această lume minunată a vehiculelor cu baterie, care se risipește foarte, foarte repede. Nimeni nu mai vorbește cu adevărat despre asta”, a spus Melek pentru CNBC.

Slăbiciunea Chinei, a doua cea mai mare economie din lume, afectează în special cuprul și petrolul, a spus Melek.

Datele despre producție la nivel global nu au fost, de asemeneapozitive, a spus el.

Este probabil ca cuprul și petrolul să se confrunte cu surplusuri, mai degrabă decât cu piața strânsă la care se așteptau unii analiști, a spus analistul.

”Nu am primit stimulente fiscale extrem de favorabile în China. Au existat multe pariuri acolo, în special pe partea discreționară, că China va oferi un fel de stimulent care le va ridica economia”, a spus Melek.

Deși petrolul a găsit sprijin din cauza tensiunilor geopolitice în curs din Orientul Mijlociu, cererea slabă din China a apăsat piața de luni de zile.

FOTO Google a prezentat seria de smartphone-uri Pixel 9. Cu ce prețuri le aduce în România CITEȘTE ȘI FOTO Google a prezentat seria de smartphone-uri Pixel 9. Cu ce prețuri le aduce în România

OPEC și-a redus luni prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru acest an cu 135.000 de barili pe zi, deoarece așteptările din China s-au diminuat.

”Atât piețele de energie, cât și piețele de metale de bază și cuprul reflectă un mediu economic mai lent, în care este probabil să existe o creștere mai mică a cererii, ceea ce reduce riscul unor condiții de subaprovizionare”, a spus Melek.

În același timp, economia Chinei are probleme, SUA se înclină spre protecționism, impunând tarife împotriva Beijingului pentru orice, de la vehicule electrice, la baterii, la semiconductori și module solare.

Uniunea Europeană a anunțat tarife pentru vehiculele electrice chinezești în iulie, Beijingul depunând vineri o plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

”Asta înseamnă doar că există un flux mai puțin liber de lucruri de acolo spre aici. Dacă impunem tarife, înseamnă prețuri mai mari. Aproape prin definiție, pentru orice nivel de cerere, obțineți mai puțin cu tarife”, a spus Melek.

Tranzacție: Dona preia Divizia VET din cadrul Vetro Solutions și intră pe o nouă nișă CITEȘTE ȘI Tranzacție: Dona preia Divizia VET din cadrul Vetro Solutions și intră pe o nouă nișă

Piața așteaptă miercuri ultima citire a indicelui prețurilor de consum și comentariile reuniunii anuale a bancherilor centrali de la Jackson Hole, Wyoming, săptămâna viitoare.

O reducere a dobânzii de către Rezerva Federală, în septembrie, a fost deja stabilită în mare parte, a spus Melek.

”Nu sunt sigur că piața devine atât de entuziasmată”, a spus Melek despre reducerea așteptată a dobânzii.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
pret