Pierderile suferite de agricultorii români vor fi ”plătite” de consumatori în doar câteva luni. O spun marii fermieri, care estimează că primele scumpiri vor fi simțite la raft în ianuarie-februarie 2021. Aceștia preconizează că prețurile la pâine și carne vor crește în momentul în care marii procesatori vor fi nevoiți, la rândul lor, să achiziționeze materie primă cu sume mult mai mari decât până acum. Este practic, un lanț, determinat de producțiile foarte mici la cereale înregistrate în 2020, seceta fiind cauza.
De exemplu, la Buzău, micii fermieri au fost nevoiți să împartă cantitățile obținute cu proprietarii terenurilor cu care au avut încheiate contracte de arendă, în timp ce marii fermieri, care mai au producții în silozuri, așteaptă cel mai bun moment pentru a vinde cerealele la un preț cât mai mare, arată Agro TV.
”Pe zona Buzăului, cerealele s-au produs în cantități foarte mici. Cei care au mai făcut producții le-au dat în contul contractelor de arendă pe care le-au avut cu proprietarii de terenuri. Firmele mari, probabil, mai au ceva cantități în silozuri și așteaptă să vină momentul când să le vândă la un preț care să le permită să mai recupereze din cheltuieli”, spune Alecu Valeriu, fermier.
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeScumpirile vor fi în lanț și vor porni de la prețul cerealelor. Pe măsură ce procesatorii vor achiziționa grâu și porumb la prețuri mari, vor crește și prețurile produselor finite, cele care ajung pe masa consumatorilor.
”Prețul la cereale a crescut în această perioadă, atât la grâu, cât și la porumb. Dacă facem referire la grâu, prețul crescut se va găsi, într-un final, și în prețul pâinii. La porumb, prețul crescut se va regăsi în prețul cărnii de pasăre, de porc. Deci, toate aceste creșteri se vor regăsi într-un final și la raft. Probabil în prima parte a anului, februarie - martie, când marii procesatori vor trebui să achiziționeze cereale la aceste prețuri crescute”, a explicat Alecu Valeriu, fermier.