Tot mai mulți chiriași de birouri cer proprietarilor preluarea spațiului excedentar în schimbul prelungirii perioadei de închiriere, în contextul în care pandemia a impus munca de acasă. Scăderea cererii pentru astfel de spații și creșterea gradului de neocupare a clădirilor de birouri se preconizează că vor conduce la o reducere a chiriilor în 2021, după o perioadă de 5-6 ani de stagnare, spune, la Profit TV, Claudia Cetățoiu, senior consultant office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL Romania.
„Chiriile au rămas la același nivel de 5-6 ani, în condițiile în care au crescut costul cu materialele de construcție și cu forța de muncă. Mă aștept ca scăderea cererii și creșterea gradului de neocupare să conducă la o ajustare a chiriilor în următorul an. Companiile a căror contracte de închiriere au expirat anul acesta au putut să își micșoreze spațiul, daca au avut nevoie, prin renegociere, pentru a nu ajunge în situația subînchirierilor. Am văzut și mutări, dar companiile cu dată de expirare anul acesta au preferat renegocierea. Sunt și companii care au un spațiu excedentar și care au cerut proprietarilor o diminuare a acestuia. O parte din proprietari au acceptat să preia spațiul înapoi, cu condiția renegocierii contractului și prelungirea perioadei de închiriere pentru suprafața rămasă. Primesc tot mai multe cereri de acest gen“, a spus Claudia Cetățoiu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.00 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
Se conturează două tendințe pentru anul viitor, potrivit brokerului. Pe de o parte vor fi companii care nu își vor modifica suprafața de birouri închiriată, chiar dacă angajații vor lucra 2-3 zile de acasă, iar pe de altă parte sunt companii care se așteaptă să își reducă suprafața cu circa 30%.
„Avem un stoc de 3,9 milioane de metri pătrați de spații de birouri, din care 2,9 milioane de metri pătrați doar în București. La finalul primei jumătăți de an, cererea era cu aproape 60% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, în trimestrul al treilea, cererea a crescut cu 40% față de trimestrul anterior, o dovadă că deciziile încep să prindă contur și că încep să fie asumate riscuri. O parte importantă din cerere este cererea netă, care include companiile care și-au extins suprafața ocupată și cele nou intrate pe piață, restul fiind mutări și renegocieri de contracte. Dacă în București, cererea netă reprezintă cam 30% din cererea totală, în celelalte orașe mari din țară, ea reprezintă 60%. Pentru București este un procent în scădere, pentru că s-au făcut multe extinderi în 2019, când cererea netă reprezenta 50% din cererea totală. De aceea, astăzi ne confruntăm cu o suprafață de 50.000 de metri pătrați subînchiriată în București“, explică reprezentantul JLL.
Până la sfârșitul anului urmează să mai apară în piață încă 180.000 de metri pătrați de spații de birouri, despre care Cetățoiu spune că se vor umple mai greu decât de obicei.
„Cele rămase goale pot fi convertite în spații multifuncționale. Avem un exemplu de convertire a spațiilor de birouri în coliving. Nu îl numesc un trend, dar mă bucur că proprietarii se adaptează foarte repede“, adaugă consultantul.
Ea face referire la omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spații de birouri, care a anunțat că intenționează să amenajeze spații de locuit pe 30% din suprafața uneia dintre clădirile de birouri din cadrul Novo Park din Pipera, proiect inițiat în urmă cu 3 ani și fără legătură cu pandemia, după cum a transmis acesta Profit.ro.
Și One United a anunțat, recent, transformarea în spații de locuit a unui imobil din cadrul One Verdi Park, proiectat inițial ca birouri, după ce hotărâse, în prealabil, să transforme un hotel în apartamente în cadrul proiectului One Floreasca Towers din București, a cărui construcție este programată pentru anul viitor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În privința atractivității la tranzacționare a clădirilor de birouri, Cetățoiu amintește că doar în trimestrul al doilea din acest an au fost realizate tranzacții cu astfel de clădiri în valoare de 270 milioane de euro și se așteaptă ca, până la finalul anului, să se atingă 650-680 milioane de euro, în creștere față de 2019 și pentru că au fost tranzacții amânate. Potrivit ei, randamentele investiționale specifice sectorului de birouri au rămas stabile, la 7%.
Emisiunea Profit Live, moderată de jurnaliștii Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, și Claudiu Vrânceanu, este transmisă atât pe site-ul www.profit.ro, cât și pe postul de televiziune Profit TV și pe pagina de facebook a Profit.ro, de luni până joi, începând cu ora 18.00, fiind o platforma în care lideri din mediul de business vorbesc despre situația actuală.
Postul Profit.ro TV este în grilele RCS, UPC, Telekom și poate fi urmărit și AICI.