Evaluarea corectă a locuinței este foarte importantă, indiferent dacă proprietarul vrea sau nu să vândă imobilul pe care îl deține, din două motive. În primul rând, proprietarul va cere un preț fundamentat și susținut de opinia unui expert (evaluatorul), iar în al doilea rând, deoarece poate negocia mai aproape de realitate prețul unei chirii sau valoarea unei garanții imobiliare.
Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuințe sunt amplasarea, accesibilitatea și lichiditatea zonei, arată un studiu realizat de Wizmo.ro și Kiwi Finance. La acestea se adaugă suprafața imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul, facilitățile zonei, infrastructura și standardul vecinatăților. Alți factori care au un impact deosebit în stabilirea prețului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusă sau modul în care a fost exploatată construcția respectivă.
Partea juridică este, de asemenea, un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziția evaluatorului actele de proprietate și documentația cadastrală. La acestea se adaugă și cartea tehnică a construcției și certificatul energetic.
CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața imobiliară. Iulian Dascălu a vândut 50% din acțiunile grupului Iulius către Atterbury EuropeAspectul locuinței este un alt element extrem de important. Aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiții minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanțial în stabilirea unui preț favorabil.
"Pentru a determina valoarea unei locuințe, un evaluator va ține cont de zonă, amplasament și vecinătăți. O școală sau un hipermarket aflate în vecinătate pot ridica în mod considerabil prețul”, a spus Anca Bidian, CEO KIWI Finance.