Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. One United: Primul nostru exit este preconizat în jurul anului 2022. Lucrurile au timp să revină la punctul în care erau în primul trimestru din 2020

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. One United: Primul nostru exit este preconizat în jurul anului 2022. Lucrurile au timp să revină la punctul în care erau în primul trimestru din 2020
scris 7 aug 2020

Prima clădire de birouri dezvoltată de One United Properties are ca termen preconizat de vânzare anul 2022, a anunțat, la Profit TV, Mihai Păduroiu, CEO al diviziei de birouri a dezvoltatorului imobiliar. Compania a avut discuții preliminare pentru vânzarea turnului de birouri din cadrul proiectului One Verdi Park, cu o valoare estimată la circa 50 milioane de euro, însă imobilul a fost retras de pe piață înainte de izbucnirea pandemiei.

„Datorită calendarului pe care îl avem în dezvoltarea proiectelor noastre, primul nostru exit este preconizat în jurul anului 2022. Suntem departe de acel moment. Lucrurile au timp să revină la punctul în care erau în primul trimestru din 2020“, a spus Păduroiu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Dezvoltarea cea mai avansată din portofoliul de birouri al One United Properties este One Tower, parte a One Floreasca City, o investiție de 50 milioane de euro ce ar trebui definitivată la sfârșitul acestui an. Valoarea de piață a acestui imobil a fost estimată de dezvoltator la 90 milioane de euro. La un an distanță ar trebui livrat pe piață și turnul de birouri din cadrul proiectului One Verdi Park. În cazul acestuia, dezvoltatorul a purtat discuții preliminare cu o companie interesată să își mute aici sediul, la o valoare de vânzare de circa 50 milioane de euro, însă imobilul a fost retras de pe piață.

„Pandemia a pus «pe hold» tranzacțiile care erau în desfășurare. Mai multe tranzacții mari, aproape de finalizare și importante pentru piață, care ar fi confirmat o tendință importantă de comprimare a randamentelor pe sectorul birourilor de clasa A, au fost puse «pe hold» în trimestrul al doilea. Am primit, însă, semnale că lucrurile încep să se reia. Există o întârziere și un proces mai îndelungat de luare a deciziilor, dar, spre deosebire de criza din 2009, lucrurile sunt într-o poziție mult mai bună. Există capital pe piață și sectoare economice care au mers bine și care pot fi vectori de creștere pentru sectoarele mai puțin norocoase. Probabil că anul acesta nu vom vedea tranzacțiile record mult așteptate, dar, cel târziu în primul trimestru din 2021, ele se vor confirma“, a mai adăugat Păduroiu.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Dezvoltatorii imobiliari: Noua Casă nu ajută real cumpărătorii. Ar trebui crescut plafonul pentru TVA de 5%. Se construiește „la gri“ pentru a evita plata TVA CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Dezvoltatorii imobiliari: Noua Casă nu ajută real cumpărătorii. Ar trebui crescut plafonul pentru TVA de 5%. Se construiește „la gri“ pentru a evita plata TVA
Urmărește-ne și pe Google News

El face referire la faptul că, recent, NEPI Rockcastle și AFI Europe au semnat un memorandum de înțelegere, neangajant, în temeiul căruia, în anumite condiții, pot intra într-o nouă înțelegere angajantă privind tranzacționarea portofoliului de birouri, evaluat la peste 300 de milioane de euro, suspendată din cauza crizei create de COVID-19.

O altă tranzacție suspendată din cauza pandemiei a fost cea dintre dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul Sun Plaza, și suedezii de la Skanska, care viza achiziția a două clădiri de birouri din cadrul complexului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureștiului. O tranzacție de referință este cea prin care conglomeratul chinez Fosun a cumpărat Floreasca Park de la GLL Real Estate Partners, recent încheiată la un preț ce depășește 100 milioane euro.

Păduroiu spune că dezvoltatorul pe care îl reprezintă a accelerat lucrările pe șantiere și a făcut și o achiziție în această perioadă, pentru că poziția de antreprenor general pe care o are în proiectele sale i-a oferit un avantaj logistic.

„A fost mai puțin trafic, costurile s-au mai relaxat, forța de muncă a devenit mai disponibilă. Am luat decizia strategică de a accelera lucrările pe șantiere“, a menționat acesta.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Cushman & Wakefield: Curierii vor să se extindă în marile orașe cu depozite noi pentru reducerea timpului de livrare CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Cushman & Wakefield: Curierii vor să se extindă în marile orașe cu depozite noi pentru reducerea timpului de livrare

Recent, One United Properties a strâns capital în valoare de circa 25 milioane de euro prin cedarea a 28% din firmele care dezvoltă componenta de birouri a One Cotroceni Park, proiect care ia locul fostei fabrici Ventilatorul din București. Banii vor fi utilizați în construcția a circa 45.000 de metri pătrați de birouri până în 2021 și a circa 35.000 de metri pătrați până în 2022. Calculele investitorilor arată că, la final, partea de birouri va valora peste 220 milioane de euro, la un randament investițional de 7%.

Calitatea mediului de lucru a devenit una dintre temele predominante pe agenda tuturor companiilor în căutare de spații pentru birouri, spune Păduroiu.

„Până acum, acest subiect nu era foarte sus pe agenda factorilor de decizie, însă, în urma pandemiei, el a urcat pe primele locuri pe agenda proprietarilor, a echipelor de management. Certificarea «green», pe zona de tehnologie, și «well», pe zona de wellness, au devenit mult mai importante. Companii care, până acum, nu acordau atenție acestor factori și care începeau discuțiile cu noi pe zona comercială, legat de chirie și costuri de administrare, acum, primul lucru ne întreabă despre certificări, calitatea materialelor și tehnologia clădirii“, explică managerul.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. CBRE: Durata vizitei în mall s-a scurtat, dar aproape toți vizitatorii cumpără ceva. Acum toți chiriașii și proprietarii stau la masă CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. CBRE: Durata vizitei în mall s-a scurtat, dar aproape toți vizitatorii cumpără ceva. Acum toți chiriașii și proprietarii stau la masă

One United Properties, fondat de antreprenorii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescua, a început să se extindă puternic și pe sectorul de birouri, scop pentru care l-a cooptat alături pe antreprenorul Ionuț Dumitrescu. Compania are în dezvoltare clădiri cu o suprafață cumulată de 150.000 de metri pătrați ce necesită investiții de 220 milioane de euro.

Recent, One United Properties a cumpărat de la Conarg, compania de construcții a lui Valentin Vișoiu, o clădire de birouri recent finalizată în zona Aviației din București, la un preț de 15 milioane de euro.

Ionuț Dumitrescu mai deține, alături de antreprenorul Omer Susli, clădirea de birouri One Victoriei Center din centrul Bucureștiului, cumpărată anul trecut cu 17,5 milioane de euro de la One United, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro, și clădirea de birouri One North Gate din Pipera, care a devenit sediu pentru grupurile One United și Element Industrial (a lui Ionuț Dumitrescu).

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
one united
exit
paduroiu