INTERVIU Simona Anghel, expert mediu Stratos Management. ESG: ce înseamnă, cum se aplică, care sunt beneficiile

INTERVIU Simona Anghel, expert mediu Stratos Management. ESG: ce înseamnă, cum se aplică, care sunt beneficiile
scris 14 dec 2021

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Ce sunt criteriile ESG?

Urmărește-ne și pe Google News

Provocările din domeniul sustenabilității precum incendiile, inundațiile, schimbările demografice, securitatea datelor, ce au cauzat pierderi financiare semnificative pentru toate sectoarele de business, au determinat investitorii să adopte criteriile de mediu, sociale și de guvernanță atunci când evaluează potențialul unei companii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Criteriile ESG (Environmental, Social and Governance) au apărut în anii 1960 și includ aspecte precum managementul deșeurilor, al resurselor naturale, abordările privind discriminarea și gradul de transparență al companiei, aspecte ce ajută investitorii să determine un grad de risc asociat cu activitatea desfășurată.

De ce vorbim despre ESG?

Este evident că schimbările climatice, poluarea, resursele din ce în ce mai limitate pun presiune pentru implementarea de soluții sustenabile. Pe lângă acestea:

a. Investitorii solicită la o scară din ce în ce mai largă informații privind aceste criterii pentru identificarea oportunităților sau riscurilor la care se pot expune atunci când investesc într-o organizație. În contextul schimbărilor climatice și a cerințelor internaționale de a limita poluarea, astfel de criterii de evaluare devin din ce în ce mai importante.

b. Companiile vorbesc din ce în ce mai mult despre ESG în rapoartele lor financiare anuale pentru a accentua sustenabilitatea, folosind chiar rapoarte de sustenabilitate de sine stătătoare. De exemplu JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs au publicat rapoarte anuale care redau pe larg abordarea ESG pe lângă rezultatele de bază.

c. Accidentele de mediu relativ recente sau fraudele în raportările de mediu au făcut ca investitorii să devină mult mai atenți când vine vorba de mediu, în contextul în care au avut de suferit odată cu scăderea acțiunilor companiilor în care au investit, ca urmare a unor astfel de accidente ecologice sau fraude.

INTERVIU Simona Anghel, expert mediu Stratos Management. ESG: ce înseamnă, cum se aplică, care sunt beneficiile

La nivel internațional sunt organisme precum (SASB – Sustainability Accounting Standards Board, GRI – Global Reporting Initiative sau TCFD – Force on Climate-related Financial Disclosures), care lucrează să alcătuiască standarde pentru încorporarea acestor factori în procesul investițional. De asemenea, 450 dintre marii investitori, bănci și asiguratori fac parte din parteneriatul dintre sectorul financiar global și UNEP (United Nations Environment Programme), denumit UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative), constituit pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Acordul de la Paris și Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Despre ce factori vorbim, de fapt, atunci când menționăm ESG?

Când ne gândim la Environmental – Mediu, aceștia sunt câțiva factori luați în considerare:

  • Acțiuni privind schimbările climatice
  • Managementul resurselor
  • Biodiversitate și despăduriri
  • Managementul energiei
  • Amprenta ecologică
  • Managementul deșeurilor
  •  

Din punct de vedere Social:

  • Satisfacția clientului
  • Protecția datelor
  • Dedicarea angajaților
  • Relaționarea cu comunitatea
  • Drepturile omului
  • Condiții de muncă

Iar în ce privește Governance – Conducere:

  • Componența consiliului de administrație
  • Structura comitetului de audit
  • Mita și corupția în companie
  • Transparența în companie
  • Acțiuni de Lobby
  • Contribuții politice

Unde suntem în ceea ce privește ESG în România?

Din fericire s-au făcut deja câțiva pași, dar încă mai sunt multe de implementat. Mediul de afaceri din România ar trebui să țină cont din ce în ce mai mult de factorii ESG și aici sunt câteva motive importante:

a. Investitorii / Băncile vor ține cont din ce în ce mai mult de aceste criterii în decizia lor investițională

b. Tinerii (generația millennials) au așteptări de la companii în această direcție: protecția mediului, impactul social al companiei și bineînțeles cultura organizațională, toate fiind elemente componente ale ESG. Astfel, decizia lor de a lucra/colabora cu o companie sau de a cumpara produsele și serviciile oferite va ține cont și dacă firma este aliniată în direcția valorilor lor.

c. Costurile de finanțare ale companiilor care aplică criteriile ESG în activitatea lor vor fi mai mici dat fiind faptul că investitorii evaluează riscurile având în minte aceste criterii. De aici competitivitatea crește, iar afacerile modeste în ceea ce privește sustenabilitatea vor avea costuri de finanțare mai mari, precum și riscuri financiare mai mari din mai multe puncte de vedere.

d. Apare conceputul de „credite verzi” inițiat de BRD: pentru proiecte care se doresc a fi „verzi” dar și pentru companii care doresc să implementeze criteriile de sustenabilitate din cadrul ESG. Fenomenul devine așadar destul de popular și în România, iar institutiile bancare încep să se uite în interiorul companiilor la „directori de sustenabilitate”, care și-au luat rolul în serios și implementează angajamentele ESG sau de sustenabilitate în cadrul companiei.

INTERVIU Simona Anghel, expert mediu Stratos Management. ESG: ce înseamnă, cum se aplică, care sunt beneficiile

Cum se evaluează criteriile ESG în Romania?

Chiar în această perioadă băncile crează un cadru interinstituțional care să asigure companiilor private mai multe date, criterii care trebuie avute în vedere atunci când se face o strategie pentru care se solicită finanțare. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) are deja un chestionar de 30-35 pagini cu cerințe foarte detaliate.

Ce rol joacă Stratos Management?

Pentru că specificul activității noastre merge atât în direcția implementării cerințelor legislației de mediu dar și a aplicării standardelor internaționale privind sustenabilitatea, aș spune că suntem un partener redutabil în ce privește implementarea multor factori ESG. Consultanții noștri au o înțelegere profundă a domeniului de sustenabilitate și sunt capabili să auditeze, să recomande și să implementeze cerințele necesare pentru a face o companie să îndeplinească criteriile ESG și implicit să devină mai atragătoare atât pentru investitori cât și pentru actualii sau viitorii parteneri de business.

Prin faptul că Stratos coordonează consultanți care dețin acreditări internaționale privind aplicarea standardelor GRI (Global Reporting Initiative) dar și ca membri ai Coaliției pentru Economie Circulară, sau membri „Gold” ai International Sold Waste Association (ISWA) suntem la curent cu cerințele internaționale și nationale în ce privește criteriile ESG, facem schimb de experiență cu companiile de profil partenere și implementăm soluții care respectă reglementările atât naționale cât și internaționale.

Cine este Stratos? Cu ce se ocupă?

Stratos este o companie ce oferă consultanță în domeniul protecției mediului, la nivel național. Cu ajutorul experților noștri în domeniu, ce au acumulat experiență în varii domenii, oferim o gamă largă de servicii de mediu personalizate activității desfășurate de fiecare societate în parte, asigurând astfel respectarea obligațiilor și standardelor de mediu pentru a preveni riscurile asociate acestui domeniu (amezi, poluări accidentale). Mai multe informații găsiți pe site-ul www.stratos.ro

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
simona anghel
stratos management