Guvernul reduce cu o treime numărul școlilor pentru care este cerută autorizație de securitate la incendiu. În schimb, vor trebui avizate toate sălile aglomerate, plus chioșcurile de la metrou

Guvernul reduce cu o treime numărul școlilor pentru care este cerută autorizație de securitate la incendiu. În schimb, vor trebui avizate toate sălile aglomerate, plus chioșcurile de la metrou
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 nov 2017

Executivul vrea să relaxeze legislația în vigoare privind anumite categorii de clădiri pentru care este obligatorie obținerea de avize și autorizații de securitate la incendiu, una dintre măsurile vizate fiind majorarea suprafeței minime de la care clădirile cu destinație de unități de învățământ sunt obligate să obțină astfel de certificări. Pe de altă parte, vor trebui avizate în acest sens toate spațiile încadrate la categoria săli aglomerate, indiferent de suprafață sau destinație, plus spațiile comerciale din incinta metroului și clădirile cu funcțuni mixte de cel puțin 1.000 metri pătrați.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Din totalul de 2.810 clădiri cu destinația învățământ supuse obligației de avizare/autorizare în prezent, urmare a modificărilor propuse, un număr de 899 nu vor mai fi supuse acestei obligații, reprezentând 32% din total", se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, Guvernul intenționează să majoreze aria desfășurată în funcție de care este necesară avizarea/autorizarea la incendiu de la 150 metri pătrați la 600 metri pătrați pentru clădirile cu destinație de învățământ secundar, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spațiile de cazare aferente (cămine), și de la 150 metri pătrați la 175 metri pătrați pentru clădirile cu destinație de educație timpurie și învățământ primar. 

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

De asemenea, va majora de la 150 metri pătrați la 175 metri pătrați suprafața de la care sunt obligate să obțină avize și autorizații de securitate la incendiu clădirile cu destinație de servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a copiilor.

CITEȘTE ȘI Ultimele 4 zile cu 25% discount la conferința cu Garry Kasparov - 28 Noiembrie, JW Marriott Grand Hotel

În cazul azilelor, adăposturilor și centrelor pentru persoane vârstnice, cu dizabilități sau fără adăpost, va fi modificat criteriul de impunere a obligativității de certificare. Dacă în prezent trebuie autorizate clădiri cu această destinație care au suprafață de minimum 150 metri pătrați, Guvernul vrea ca obligația de certificare să fie impusă celor care au cel puțin 50 de locuri, indiferent de suprafață.

Executivul mai are în vedere "majorarea numărului de camere și/sau a locurilor – paturilor pentru clădirile cu destinație turistică pentru cazare de la 8 camere la 10 camere, de la 16 locuri la 50 de paturi, și introducerea unor noi tipuri de cazare care intră în categoria construcțiilor cu destinația primire turistică pentru cazare, respectiv apartamente și camere de închiriat, în condițiile în care, "potrivit prevederilor P 118/3-2015, echiparea cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu se face pentru structurile de primire turistică care au mai mult de 10 camere sau 50 paturi".

Se dorește, de asemenea, limitarea necesității de avizare/autorizare de securitate la incendiu doar la depozitele închise și excluderea platformelor de depozitare de la această obligație, dat fiind că, pentru acestea din urmă, reglementările tehnice de proiectare nu conțin cerințe privind securitate la incendiu.

"În cazul clădirilor cu destinația de învățământ, primire turistică, servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a copiilor, precum și pentru bătrâni, persoane cu dizabilități sau lipsite de adăpost, s-a constatat că activitatea de avizare-autorizare s-ar putea rezuma la construcții care, potrivit criteriilor de suprafață, număr de camere, paturi sau locuri, necesită măsuri constructive exigente din punct de vedere al securității la incendiu și, mai ales, echipare cu instalații de protecție la incendiu. Pe de altă parte, nu trebuie afectat nivelul optim de securitate la incendiu, dat fiind faptul că, în situațiile în care proiectarea și execuția construcțiilor și instalațiilor nu sunt efectuate în mod corespunzător, iar edificiul este realizat fără respectarea reglementărilor tehnice privind securitatea la incendiu, în faza de exploatare acțiunile preventive sunt ineficiente, fapt ce poate conduce la situații în care viața ocupanților și a echipelor de intervenție să fie în pericol. În această privință, în lipsa exercitării rolului de autoritate prin activitățile de avizare și autorizare, se sporește răspunderea celorlalți factori care concură, potrivit legii, la obținerea unor construcții de calitate, cu realizarea cerințelor impuse de lege, inclusiv cea privind securitatea la incendiu", se menționează în document.

Cel mai slab leu în raport cu euro, întoarcere la maximul de depreciere de acum 5 ani, de la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu. În piața valutară, cursul de schimb euro/leu a ajuns în zona de 4,65 lei pentru 1 euro CITEȘTE ȘI Cel mai slab leu în raport cu euro, întoarcere la maximul de depreciere de acum 5 ani, de la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu. În piața valutară, cursul de schimb euro/leu a ajuns în zona de 4,65 lei pentru 1 euro

Guvernul susține că, prin aceste măsuri, sunt eliminate bariere administrative impuse de procesul de avizare-autorizare privind cerința de securitate la incendiu în dezvoltarea unor proiecte de investiții.

Vor mai fi exceptate de la obligația de obținere a avizelor/autorizațiilor pentru securitate la incendiu clădirile și amenajările aparținând Administrației Naționale a Penitenciarelor și clădirile și spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară care aparțin industriei de apărare. În cazul acestora din urmă, motivul este că legislația în vigoare prevede că exercitarea atribuțiilor de control privind securitatea la incendiu revine persoanele împuternicite de ministerul de resort și/sau autoritatea de specialitate care beneficiază de acces neîngrădit, în condițiile legii, cu respectarea confidențialității și a regimului juridic al informațiilor clasificate.

Se mai are în vedere eliminarea obligativității pentru corturile de evenimente, deoarece acestea au un caracter provizoriu și, potrivit prevederilor Anexei nr.2 din Legea nr.50/1991, sunt de importanță redusă, pericolul reprezentat de aceste categorii de construcții pentru utilizatori este foarte mic, evacuarea utilizatorilor fiind extrem de facilă, iar reglementările tehnice de proiectare nu impun cerințe de performanță privind reacția sau rezistența la foc, echiparea cu instalații specifice etc.

Președintele Iohannis a promulgat Legea care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis a promulgat Legea care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei

Guvernul mai vrea "eliminarea, din lista clădirilor care se supun avizării/autorizării, a clădirilor încadrate în categorii de importanță excepțională și deosebită, având în vedere că această încadrare nu este definitorie pentru cerința de securitate la incendiu; respectivele categorii de construcții se pot supune în continuare avizării/autorizării numai dacă se încadrează în celelalte categorii de construcții în care sunt vizate alte criterii suplimentare (suprafață desfășurată, număr de niveluri, număr de locuri etc)".

În schimb, vor trebui certificate pentru securitate la incendiu clădirile cu funcțiuni mixte, definite potrivit reglementărilor specifice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 1.000 metri pătrați, spațiile comerciale din stațiile de metrou, precum și încăperile sau grupurile de încăperi încadrate ca săli aglomerate și căile de evacuare aferente, indiferent de aria construită ori destinație.

"În unele situații, avizarea privind securitatea la incendiu, ca parte a procesului de autorizare a lucrărilor de construcții și autorizarea la punerea în funcțiune a edificiului, sunt percepute de către beneficiari/investitori ca piedici în dezvoltarea unor proiecte care vizează construcții noi sau existente. În această idee, procesul de avizare și autorizare nu trebuie să impună o povară administrativă inutilă în sarcina acestora, iar respectivul proces să fie orientat strict către categorii de construcții care, prin caracteristici și nivelul riscului de incendiu, justifică exercitarea rolului de autoritate a statului prin aceste activități", mai arată Guvernul.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență poate aplica, începând de la 1 octombrie, sancțiuni administrative beneficiarilor sau proprietarilor de construcții care ar trebui să dețină autorizație de securitate la incendiu și nu au obținut-o încă.

viewscnt
Afla mai multe despre
aviz isu
autorizatie isu
isu
autorizatie securitate la incendiu
aviz securitate la incendiu
scoli aviz isu
scoli autorizatie incendiu
scoli
risc de incendiu