Grupul Hexagon, în plină expansiune în țară

Grupul Hexagon, în plină expansiune în țară
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 10 oct 2022

În registrul designului inovativ, perfect integrat în mediu înconjurător, Florin Mariș, Founder & CEO HEXAGON, dezvăluie, în rândurile unui interviu oferit, detalii despre ceea ce reprezintă HEXAGON.

Dorim să ne prezentați o perspectivă a viitorului apropiat. Ce proiecte marca HEXAGON se află în curs si ce mai pregătiți?  

Urmărește-ne și pe Google News

Grupul nostru a continuat cu dezvoltarea proiectelor demarate anul trecut și se află în plină expansiune în vederea dezvoltării unor proiecte noi în țară, deși este o perioadă incertă, în care piața imobiliară se confruntă cu diverse provocări.

VIA Office, cea mai nouă clădire de birouri din portofoliul nostru, urmează a fi livrată la sfârșitul acestui an. Clădirea va beneficia de toate facilitățile și caracteristicile unei clădiri moderne, întrucât am dorit să ne adaptăm la situația din piața energiei și am acordat prioritate aspectelor legate de eficiența energetică, dar și noilor criterii ale angajaților care au început să revină la birouri după perioada « work from home ». La parterul acestei clădiri dezvoltăm un spațiu comercial de peste 2.000 mp ce va fi ocupat în totalitate de către un Food retail internațional.

În privința proiectelor rezidențiale – mixte, putem menționa faptul că proiectul Azoria se află în faza de recepție finală, iar proiectele Zenia și faza a doua a proiectului Estoria City se află în curs de dezvoltare, urmând a fi livrate anul viitor.

Ținând cont de cererea tot mai mare a sectorului de e-commerce, am demarat procesul de tranzacționare pentru două terenuri unde intenționăm să dezvoltăm în viitorul apropiat parcuri logistic-industriale, o nouă arie pentru grupul nostru și suntem în curs de autorizare pentru mai multe proiecte mixte și hypermarket-uri.

Dacă până acum doar orașele București și Cluj Napoca au fost în atenția grupului nostru, în anii următori strategia noastră de expansiune prevede extinderea grupului și în alte orașe din țară, în vederea diversificării portofoliului de proiecte comerciale.

Nu vom putea face abstracție de costurile implicate, costuri raportate direct proporțional la situația economică. Scumpirea materialelor de construcție constituie un fapt. Ce schimbări a provocat companiei HEXAGON adaptarea la aceste scumpiri?

Experiența acumulată în cei peste 15 ani de când activăm pe piața imobiliară ne-a ajutat să ne adaptăm rapid la orice schimbare în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor noastre.

Anul 2022 a readus tensiuni în piața imobiliară, resimțite în urma majorărilor prețurilor materialelor de construcții, situație ce a debutat în 2020, la începutul pandemiei, perioadă în care companiile au fost nevoite să își limiteze producțiile, iar oamenii au fost nevoiți să lucreze de acasă și să își adapteze locuințele la noile condiții. Astfel, în contextul majorărilor prețurilor, accelerat până în prezent de costul tot mai ridicat al vieții de zi cu zi, a prețurilor carburanților, energiei, respectiv creșterea inflației, ne-am văzut nevoiți să ne adaptăm strategia de dezvoltare cât și proiectele. Unul dintre elementele care ne diferențiază este faptul că niciodată nu am făcut rabat de la calitatea construcțiilor indiferent de ce se întâmplă în piață și am învățat prin fiecare proiect dezvoltat să utilizăm tehnologii sustenabile, astfel încât să dezvoltăm proiecte inovatoare, clădirile sustenabile reprezentând viitorul spre care se îndreaptă societatea.

Ce ne puteți spune, ca o concluzie generală asupra cererii și ofertei pe piața imobiliară actuală?

Este o perioadă în care atât dezvoltatorii cât și beneficiarii finali nu știu la ce să se aștepte în contextul actual al creșterii prețurilor, dar și al modificărilor legislative.

Dacă în Cluj-Napoca, numărul dezvoltatorilor este mai restrâns, în București competiția este mult mai mare, implicit și numărul proiectelor aflate în curs de dezvoltare. Prin urmare în funcție de oraș, putem discuta de o stabilizare a prețurilor, ori de o creștere a prețurilor pentru tranzacționare.

Este probabil ca în perioada următoare să asistăm la o cerere mai mare decât oferta și posibil să vedem și o retragere treptată a multor proiecte din piață, în contextul în care mulți dezvoltatori nu au avut resurse financiare proprii pentru dezvoltare, ci au apelat la finanțări bancare.

În criza precedentă, prețurile imobiliarelor s-au prăbușit, pe când în contextul actual suntem departe de a ne confrunta cu aceeași situație, contextul economic fiind total diferit.

Pentru segmentul rezidențial al pieței imobiliare, decalajele mari din domeniul construcțiilor împiedică un răspuns rapid al ofertei la cererea tot mai mare, iar prețurile apartamentelor vor continua să crească, situația fiind amplificată și de către comportamentul sistemului bancar.

Piața imobiliară se va diferenția, estimăm în perioada următoare o ușoară scădere a numărului de tranzacții datorită celor menționate anterior în funcție de oraș și proiectele în curs de dezvoltare.

În ce stadiu este proiectul Estoria City? Cu cât se vând apartamentele din cadrul proiectului? Cum merg vânzările și cum preconizați că va evolua piața imobiliară?

Estoria City este unul dintre cele mai de succes proiecte ale grupului nostru, atât ca și provocare în ceea ce privește dimensiunea acestuia, dar și adaptarea la mai multe situații din piața imobiliară pe parcursul anilor precedenți. Ne-am axat foarte mult pe importanța designului și a identității spațiilor, astfel încât să le conturăm clienților noștri « confortul de acasă » întrucât acesta nu depinde doar de bugetul clientului de a își amenaja locuința, cât și de calitatea materialelor utilizate de către dezvoltatori.

Faza a doua a proiectului a fost lansată în luna septembrie a acestui an și suntem încrezători în evoluția pieței imobiliare, întrucât piața din România este una matură, comparativ cu alte țări.

Estoria City este un proiect în care punem mare accent pe sustenabilitate, astfel încât comunitatea să beneficieze de o viață socială activă, locuri de joacă și relaxare, acces facil la spațiile verzi, dar și la zona de shopping a ansamblului.

Cum simțiți piața imobiliară din prezent și care credeți că vor fi provocările anului?

Antecontractele semnate până la sfârșitul anului rămân sub incidența plafonului de TVA 5% pentru imobilele achiziționate pentru plafonul de până la 700.000 Ron, pe când, de la 1 ianuarie 2023, acest plafon se va micșora la 600.000 Ron, multe imobile noi nemaiîncadrându-se în acest plafon. Acest lucru a dus la un ritm mai accelerat al vânzărilor în această perioada, întrucât clienții încearcă să își securizeze o locuință ținând cont și de schimbările rapide ale condițiilor de creditare.

Deși domeniul construcțiilor reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești, având o pondere consistentă în produsul intern brut, printre provocările anului 2023 menționăm birocrația și dificultatea în obținerea autorizațiilor de construire în mod special în Cluj Napoca și București, prin urmare reducerea numărului de autorizații noi de construire va afecta piața imobiliară în următorii ani, întrucât cererea va fi mai mare decât oferta. În continuare creșterea costurilor de dezvoltare și totodată eliminarea de către autorități a facilităților fiscale oferite firmelor de construcții până acum, va reprezenta o provocare întrucât acest aspect se va reflecta în prețul final de vânzare al imobilelor.

Piața imobiliară ne-a arătat că are o capacitate ridicată de redresare indiferent de situațiile cu care se confruntă, ține de fiecare dezvoltator în parte cum se va adapta și cum va reuși să facă față provocărilor. Construcțiile noi vor fi întotdeuna preferate la achiziție, iar cumpărătorii care au achiziționat în ultimii ani locuințe nu le mai vând ci le transformă în investiții imobiliare.

Obervăm o structură spre minimalism, inovație, sustenabilitate. Cum păstrați un echilibru de livrare a celor enumerate, ghidați de unul dintre Motto-urile voastre: “Quality: That makes the difference!”

Atunci când dezvoltăm un proiect nou, cum este cazul proiectelor tip Office sau Rezidențial, ne gândim la comunitatea care va lucra sau va locui în cadrul acelui ansamblu și alegem criteriile pentru a spori confortul beneficiarilor finali. Alegem materiale de cea mai bună calitate astfel încât proiectul să fie cât mai durabil și sustenabil, ne place să abordăm de fiecare dată un design inovator în ceea ce privește clădirile pe care le construim și să ieșim în evidență cu construcțiile noastre. Nu suntem adepții dezvoltării clădirilor standard, care nu ies din tipare și întotdeauna ținem cont de feedback-urile clienților, punând nevoile clienților pe primul loc, astfel că această abordare ne ajută să creștem ca și companie și să ne îmbunătățim în mod constant proiectele.

Ca și dezvoltator, am evoluat de la an la an, de la proiect la proiect, iar acest lucru se reflectă în totalitate în proiectele noastre, dar și în legătura pe care am dezvoltat-o de a lungul anilor cu clienții noștri, întrucât avem foarte mulți clienți care se reîntorc pentru a mai achiziționa imobile în cadrul proiectelor noastre sau a închiria  cum este cazul clădirilor de birouri.

Hexagon, prin proiectele sale, construiește echilibrul perfect între începuturi și realizări, valorile de integritate, responsabilitate, corectitudine și transparență sunt criteriile după care ne-am format baza succesului pe termen lung al companiei.

Un material Investing in Property

viewscnt
Afla mai multe despre
hexagon
florin mariș