EXCLUSIV Tranzacție în lucru: Immofinanz a scos la vânzare trei clădiri de birouri din portofoliul său românesc

EXCLUSIV Tranzacție în lucru: Immofinanz a scos la vânzare trei clădiri de birouri din portofoliul său românesc
scris 8 iul 2019

Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, a scos la vânzare trei clădiri de birouri pe care le deține în București în vederea „împrospătării“ și optimizării portofoliului local. Tranzacționarea imobilelor va trece compania de pe locul 2 pe locul 3 în topul celor mai mari proprietari de birouri, după suprafața deținută, urmând a fi întrecută de CA Immo.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Imobilele puse pe piață sunt Pipera I, cu o suprafață închiriabilă de 19.743 de metri pătrați, în care funcționează centrul de tehnologie Vodafone, și Pipera II, în suprafață de 9.628 de metri pătrați, învecinate și amplasate în Pipera, și Băneasa Airport Tower, de 6.931 de metri pătrați, din apropierea Aeroportului Băneasa, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din piața imobiliară.

„Urmărim o strategie consecventă de portofoliu și ne axăm pe clădiri de birouri care se integrează în conceptul nostru internațional myhive. Astfel, intenționăm să vindem anumite clădiri, și de asemenea să implementăm conceptul myhive în mai multe clădiri de birouri. Este un pachet lansat pe piață de circa două luni. În funcție de prețul primit, le putem vinde și separat. Astfel de tranzacții durează“, a declarat Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz România, în cadrul unui interviu acordat Profit.ro.

Managerul nu a oferit detalii despre prețul de vânzare, însă datele obținute de Profit.ro din piața imobiliară indică o valoare cuprinsă între 40 și 45 de milioane de euro, pentru vânzarea la pachet.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz România

Fulga Dinu, Country Manager Operations Immofinanz România



În toamna anului trecut, Immofinanz a mai vândut una dintre clădirile sale de birouri din București. Austriecii au încasat atunci de la One United 39 de milioane de euro pentru Bucharest Corporate Center (fostul sediul central Generali) din centrul orașului și terenul fostei fabrici Ventilatorul. Ulterior, Omer Susli și Ionuț Dumitrescu au cumpărat doar clădirea de birouri cu 17,5 milioane de euro, după cum a prezentat în exclusivitate Profit.ro.

Valoarea actuală a celor nouă clădiri de birouri pe care Immofinanz le are în România se ridică la 317,2 milioane euro. Proprietățile au o suprafață cumulată de circa 190.000 de metri pătrați, ocupată în proporție de circa 91%. Vânzarea pachetului de trei imobile ar micșora suprafața deținută local de Immofinanz la circa 153.000 de metri pătrați, cu care s-ar clasa pe locul trei în clasamentul proprietarilor de astfel de spații la nivel național. Topul a mai suferit modificări anul acesta, când pe locul cinci au urcat frații Pavăl, proprietarii Dedeman, după cum puteți vedea în infograficul de la finalul articolului. FOTO Primele detalii ale celui mai mare proiect imobiliar gândit de Ion Țiriac CITEȘTE ȘI FOTO Primele detalii ale celui mai mare proiect imobiliar gândit de Ion Țiriac

Totuși, managerul Immofinanz România speră să achiziționeze alte clădiri de birouri, mișcare ce i-ar consolida poziția. O eventuală achiziție depinde de existența la vânzare a unor produse imobiliare noi de calitate.

„Sunt câteva disponibile, dar nu atât de multe câte există în alte piețe. Randamentele sunt extraordinar de atractive pentru cumpărători, comparativ cu alte țări. E o diferență de două puncte procentuale, foarte atractivă, față de alte piețe“, explică Fulga Dinu. Luna trecut, compania s-a angajat că plătească circa 386 milioane euro pentru o clădire de birouri complet închiriată din Varșovia.

Pachetul de clădiri al Immofinanz România se adaugă unei pleiade de imobile scoase la vânzare în ultima perioada, precum portofoliul de clădiri de birouri al NEPI Rockcastle, Hermes Business Campus (al Atenor) din Pipera, Floreasca Park (al GLL), Expo Business Park (al Portland Trust și Bluehouse Capital) sau Equilibrium (al Skanska).

Vânzări din portofoliu

În ultimul an, Immofinanz a vândut o serie de terenuri importante din portofoliul fostului dezvoltator de locuințe Adama, iar strategia companiei se concentrează pe dezvoltarea segmentelor de birouri și retail și vânzarea integrală a loturilor rămase, adică încă câteva zeci de hectare în afara Bucureștiului.

O tranzacție importantă a fost încheiată în urmă cu șase luni când austriecii au vândut circa 12.000 de metri pătrați din terenul fostei fabrici IUS Brașov către Kaufland pentru circa 3,8 milioane euro. Immofinanz intenționa să dezvolte aici un parc de retail, însă planurile i s-au modificat. Acum, investitorul este în discuții cu un dezvoltator imobiliar pentru vânzarea restului de 48.000 de metri pătrați din acel teren.

EXCLUSIV Proprietarul unui mare dezvoltator de apartamente din Bacău se mută în Brașov, unde va face cel mai mare proiect al său, dacă își revine piața CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul unui mare dezvoltator de apartamente din Bacău se mută în Brașov, unde va face cel mai mare proiect al său, dacă își revine piața

„Am făcut multe tranzacții anul trecut pentru a optimiza portofoliul și mai urmează un val. Portofoliul Adama este unul de rezidențial, linie de business din care vrem să ieșim. Nu dezvoltăm pe aceste terenuri și intenționăm să le vindem la valoarea corectă. Ne axăm pe proprietăți de birouri și retail, fiind un investitor pe termen lung în România. În ce privește portofoliul de retail, peste 20% din proprietățile grupului se află în România“, spune Fulga Dinu.

O altă proprietate aflată la  vânzare este fostul mall Armonia Arad, pe care austriecii au plătit peste 100 milioane euro în 2007, dar care a fost închis și transformat parțial în spații industriale.

Fulga Dinu mai spune că a rămas plăcut surprinsă de faptul că, în ultima perioadă, apar banii românești în piața imobiliară, situație mai rar întâlnită în trecut. Acest aspect dă încredere investitorilor străini și instituționali în piața din România, consideră ea.

Noi dezvoltări

Cel mai recent raport financiar al Immofinanz relevă faptul că investitorul are în România proiecte imobiliare, în pregătire, în valoare de 100,4 milioane euro, aproape jumătate din suma calculată la nivel de grup.

„Acestea nu sunt proiecte active de dezvoltare, ci includ potențiale proiecte viitoare sau terenuri nedezvoltate. Intenționăm să vindem o parte din aceste terenuri. Cu privire la implementarea brandului nostru myhive în clădiri de birouri, avem în plan renovarea unor clădiri aflate în portofoliul nostru. Strategic, nu ne uităm să cumpărăm terenuri noi“, a mai anunțat managerul Immofinanz România.

EXCLUSIV Un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, lansează dezvoltarea a trei terenuri valoroase, parte a unor fabrici privatizate cu Sorin Beraru, căutat de Interpol CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, lansează dezvoltarea a trei terenuri valoroase, parte a unor fabrici privatizate cu Sorin Beraru, căutat de Interpol

O posibilă dezvoltare nouă ar putea apărea în locul Rocar din București. Compania deține terenul de 18 hectare al fostei fabrici, iar acesta nu  face parte din activele scoase la vânzare.

Immofinanz a început în 2014 extinderea parcului de afaceri Iride din apropierea metroului Pipera. A fost dezvoltată o clădire nouă de birouri, sub brandul myhive, cu potențial de a extinde complexul cu alte clădiri, iar anul acesta va începe renovarea anumitor clădiri vechi. Proiectul inițial de extindere viza și construcția unui hotel cu 11 etaje și 140 de camere, însă planurile au fost revizuite.

Immofinanz a raportat anul trecut venituri din chirii în România de 48,2 milioane euro, reprezentând 20,3% din veniturile totale din închirieri la nivel de grup. În 2017, compania a înregistrat, în România, venituri din chiriile de 49,8 milioane euro.

Immofinanz a plătit în prima parte a anului trecut 390 milioane euro pentru achiziția a 29,14% din S Immo, tranzacție la nivel internațional care deschide drumul unei fuziuni. S Immo deține în România mallul Sun Plaza, recent renovat, hotelul Novotel și proiectul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, recent inaugurat în urma unei investiții de 45 milioane de euro. În eventualitatea unei fuziuni, Immofinanz și-a consolida locul doi în clasamentul proprietarilor de clădiri de birouri.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite și hoteluri) din primul trimestru al anului a fost de 117,5 milioane euro, situându-se la un nivel similar cu Ungaria, unde s-au înregistrat 123 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE. Piața locală de investiții s-a situat peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro în primele trei luni ale anului, dar sub piețele din Cehia, Austria și Polonia, fiecare realizând volume investiționale de peste 700 milioane de euro. Cea mai importantă tranzacție vizează sectorul spațiilor comerciale și constă în achiziționarea la nivel național a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de către MAS Real Estate, printr-un acord de 113 milioane de euro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
ca immo
birouri