Compania cu capital sud-african MAS Real Estate, printre ai cărei acționari se numără și cel mai mare fond de pensii din Africa, a pus "pe hold" proiectele rezidențiale care nu se află în prezent în construcție și fazele noi ale proiectelor aflate în dezvoltare în România, justificând decizia prin faptul că, deși fundamentele pe termen lung ale pieței rezidențiale românești rămân puternice, cererea este în prezent suboptimă dat fiind creșterile semnificative ale costurilor de construcție.
Anterior, Profit.ro a anunțat în premieră că dezvoltatorul spaniol Gran Via a decis să se retragă de pe piața imobiliară românească, după 15 ani de activitate. Acesta a fost primul investitor imobiliar de anvergură care a anunțat că pleacă după numirea lui Nicușor Dan la Primăria Generală a Bucureștiului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
28 noiembrie - Profit Financial.forum
MAS Real Estate, prin intermediul platformei Prime Kapital, care este principalul său acționar, are în dezvoltare centre comerciale și ansambluri rezidențiale în valoare de sute de milioane de euro în mai multe orașe din România. Managementul companiei este asigurat de o echipă de români coordonată de Martin Slabbert și Victor Semionov, cei care au pus și bazele NEPI, astăzi investitorul imobiliar cu cel mai valoros portofoliu din România.
Unul dintre acționarii MAS Real Estate, cu o deținere de 9,42%, este Government Employees Pension Fund (GEPF), fondul de pensii al angajaților guvernului sud-african, cel mai mare fond de pensii din întreaga Africă. GEPF deține acțiuni și la Growthpoint, care deține o parte semnificativă din acțiunile Globalworth - cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, iar administratorul GEPF – Public Investment Corporation are participații și în cadrul NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România.
În prezent, în România, Prime Kapital și MAS PLC au în dezvoltare investiții de aproximativ 2 miliarde de euro, ce includ peste 14.000 de locuințe, peste 280.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de retail și peste 150.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de birouri. Majoritatea proiectelor vizează reconversii funcționale ale unor platforme industriale și contribuții majore la dezvoltarea infrastructurii urbane în zonele în care sunt amplasate.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Airbnb au scăzut puternic, investitorii sunt îngrijorați