Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis, care reprezintă interesele mai multor companii cu activitate în zona de sud a Bucureștiului, avertizează că suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale la nivelul Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, propusă de primarul Nicușor Dan, va amâna inițierea proiectelor imobiliare noi cu 1-2 ani.
La acest moment, majoritatea proiectele rezidențiale, logistice, clădiri de birouri și industriale au la bază PUZ-urile deja aprobate pentru Sectoarele 2-6. Suspendarea acestora sau suspendarea aplicării acestora va face foarte dificilă edificarea unor astfel de clădiri și, în lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat, vor fi necesare refacerea documentatiilor urbanistice de tip Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce înseamnă o amânare a inițierii oricărui proiect cu o perioadă de 1-2 ani (durata medie a unui PUZ) sau așteptarea trecerii termenului de suspendare propus de 24 de luni, precizează reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis.
CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?În forma propusă, suspendarea se va aplica atât certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire/desființare emise, cât și celor în curs de emitere, ceea ce înseamnă că prevederile acestora pot avea efecte și pentru trecut, nu doar pentru viitor, cu efecte imprevizibile și cu potențiale prejudicii directe pentru proiectele deja inițiate.
Prejudiciile indirecte, care ar putea fi datorate în baza contractelor deja semnate sunt greu de estimat și diferă de la caz la caz, dar este foarte probabil ca acestea să apară, arată dezvoltatorii.
CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internaționalăInvestitorii imobiliari se așteaptă ca riscul de finanțare să crească extrem de mult dacă băncile vor acorda cu o dificultate și mai mare finanțări pentru proiecte imobiliare noi, în condițiile unei impredictibilități a posibilității de construire. De asemenea, transmit ei, finanțarea externă și atragerea de investitori străini pentru proiecte în Capitală se va diminua, pe măsură și proporțional cu creșterea riscului investițional, cauzat de modificarea actelor normative de natura administrativa care privesc suspendarea PUZ-urilor de Sector.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sub presiunea chiriei, tot mai multe companii din România caută soluții de a-și optimiza costurile. Impact Hub închide un sediu, proprietarul Bergenbier și Deloitte ies la subînchiriat, Raiffeisen ar putea elibera o parte din propria clădire Asociația mai avertizează că va exista un risc de diminuare a posibilității de achiziție a unei locuințe în viitor, deorece pe perioada suspendării, vor exista foarte puține proiecte care vor mai putea fi inițiate în lipsa unor reglementari urbansitice clare.
Pentru cei care au semnat deja antecontracte de vânzare-cumpărare riscurile pot fi majore, transmit dezvoltatorii, mergând de la posibilitatea de a pierde finanțările bancare, în cazul amânării edificării proiectelor pentru o perioada de 2 ani, și până la posibilitatea de a apărea dificultăți de natură legală (obținerea documentelor pentru vânzare, acțiuni în instanță etc.)
Reprezentanții asociației se mai așteaptă ca suspendarea PUZ-urilor și, implicit, a autorizațiilor de construire să conducă la o diminuare sau chiar suspendare a lucrărilor, care au fost deja inițiate sau care erau în planurile dezvoltatorilor imobiliari.
CITEȘTE ȘI Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021
„Se recomandă prudență în dezvoltarea activității în domeniul de construire și o atenție foarte sporită la atragerea de finanțare pentru dezvoltare oricărei activități în domeniul construirii în Capitală, deoarece efectele suspendării sunt extrem de imprevizibile și foarte probabil negative pentru domeniul construirii“, conchid reprezentanții Asociației Urbanis.