În ciuda faptului că s-a aflat, ca orice domeniu de activitate, sub influența situației pandemice, piața rezidențială autohtonă a avut o evoluție pozitivă pe parcursul anului trecut – iar în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, previziunile sunt precaut-optimiste și pentru 2022. Potrivit lui Daniel Tudor, CEO al companiei de consultanță imobiliară The Concept, 2021 a fost primul an din 2008 încoace în care au avut loc majorări de două cifre ale prețurilor locuințelor, de la an la an. În medie, avansul consemnat pe segmentul apartamentelor (atât noi, cât și vechi) s-a cifrat la circa 12% – iar marja de creștere a fost și mai pronunțată pentru locuințele noi, care au înregistrat un plus de aproximativ 16% de la an la an.
„Această creștere vine în principal pe fondul majorării costurilor de construcție, care au fost absorbite în prețul noilor dezvoltări, piața de imobile vechi – sau disponibile spre revânzare – aflându-se, de asemenea, pe o traiectorie ascendentă. Conform datelor Imobiliare.ro, cererea a rămas relativ constantă în 2021 față de 2020, iar potrivit ANCPI, numărul total al tranzacțiilor chiar a crescut”, spune Daniel Tudor, CEO The Concept
Piața este susținută de o cerere solidă de locuințe
Ținând cont de condițiile din piață, reprezentantul The Concept estimează, pentru anul în curs, că prețurile locuințelor vor continua să se majoreze, posibil chiar într-o măsură mai mare decât în 2021, susținute de cererea solidă de locuințe existentă în piață. La aceasta vor contribui, desigur, scumpirile consemnate de materialele de construcție, însă vor exista și alți factori de influență. „Până acum, creșterea prețurilor la terenuri a fost chiar mai galopantă decât a costurilor de construcție, cele dintâi trebuind să fie absorbite de asemenea în prețurile de vânzare, pentru ca afacerile de dezvoltare imobiliară să fie sustenabile”, arată Daniel Tudor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totuși, pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina, este posibil ca, pe termen scurt, cererea pe segmentul terenurilor să mai scadă, din cauza precauției investitorilor – ceea ce ar duce, implicit, la o temperare a creșterii explozive a prețurilor acestui gen de proprietăți. „Mai multe oferte cu mai puțină cerere înseamnă automat scădere de prețuri. Dacă banii pleacă din piață, adică băncile vor deveni temătoare să mai finanțeze, atunci problema se va amplifica. Dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru e benefic pentru piață, costul terenului însemnând între 20% și 30% din prețul de vânzare final al unei locuințe. Orice scădere sau ameliorare a creșterii aduce un beneficiu potențial clienților finali”, explică Daniel Tudor.
În opinia acestuia, deocamdată nu se poate prezice dacă investițiile pe segmentul rezidențial se vor reduce, însă este posibil ca o parte dintre acestea, anume cele care nu au pornit încă, să fie amânate, dat fiind că suntem aproape de o zonă de conflict; în ceea ce privește investițiile care au pornit deja, este posibil ca amploarea acestora să se mai reducă. „Ce ar mai putea apărea pe piață e o anumită reținere a cumpărătorilor, care nu e exclus să prefere să-și păstreze banii, în caz că se întâmplă ceva foarte grav și ar fi nevoiți să părăsească România. Totuși, nu este cazul să ne alarmăm până nu vedem evoluția concretă a conflictului, de aceea această posibilă scădere este pe termen scurt deocamdată”.
Locuințe mai spațioase și relaxare în aer liber
Oficialul companiei consideră că, în cei doi ani de pandemie, cele mai importante schimbări apărute în preferințele cumpărătorilor au fost, pe de o parte, intensificarea interesului pentru locuințe cu grădină (case în principal, dar și apartamente – amplasate, de regulă, la parterul clădirilor), iar, pe de altă parte, necesitatea amenajării unui spațiu de lucru sau a unei camere cu rol de birou în locuință. „Astfel au apărut în noile proiecte locuințele cu o cameră suplimentară, mai mică, pe post de birou, sau încăperile prevăzute cu un delimitator parțial, pentru a crea un spațiu cu această destinație. De asemenea, dezvoltatorii și-au adaptat arhitectural forma balcoanelor, extinzându-le pe adâncime, pentru ca rezidenții noilor locuințe să aibă mai mult spațiu în exterior, pe terasă”, explică oficialul The Concept.
Plus de peste 50% al numărului de unități vândute
Pe parcursul lui 2021, echipa The Concept a tranzacționat cu 56% mai multe locuințe decât în anul precedent, în vreme ce avansul cifrei de afaceri s-a situat la 11%, în condițiile în care multe dintre tranzacțiile în derulare (unități precontractate, dar nepredate cumpărătorilor) s-au extins în 2022, ca urmare a întârzierilor apărute în livrarea proiectelor. Pentru 2022, CEO-ul companiei se așteaptă la (cel puțin) o dublare a businessului, dat fiind actualul context de piață.
The Concept furnizează consultanță și servicii de marketing și vânzări pentru ansambluri rezidențiale de dimensiuni medii și mari din zona Capitalei, având un portofoliu de locuințe disponibile de peste 150 de milioane de euro. Compania oferă și servicii de brokeraj de active de investiții (în special terenuri), dar și brokeraj de proprietăți high-end, sub brandul Heritage Properties.
Un material Investing in Property