Poliția din Hong Kong i-a arestat pe redactorul-șef și alți patru directori de la ziarul pro-democrație Apple Daily, sub suspiciunea de încălcarea a Legii naționale a securității, relatează BBC.
Apple Daily, care critică vehement conducerea de la Beijing, este deținut de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat și încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri, scrie News.ro.
Zeci de activiști au fost arestați de când Legea securității naționale a intrat în vigoare anul trecut.
Poliția a pătruns în sediul Apple Daily joi, în jurul orei locale 07:30, și a blocat toate căile de acces. Ziarul a transmis pe pagina de Facebook descinderea.
Autoritățile au transmis că a fost derulată o operațiune de căutare la o companie media, adăugând că mandatul polițiștilor permitea percheziția și confiscarea de materiale jurnalistice.
Separat, poliția a ajuns și în casele redactorului-șef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, și directorului Cheung Chi-wai. Aceștia au fost arestați.
CITEȘTE ȘI Un director de bancă din București, suspectat că a furat zeci de mii de euro din tezaurul sucursaleiPoliția nu a transmis numele celor arestați, dar a confirmat că cinci persoane, cu vârste cuprinse între 47 și 63 de ani, au fost arestate pentru „complicitate cu o țară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea națională”.
Mark Simon, consilier al lui Lai, a declarat pentru Reuters că arestările vizau partea editorială a ziarului și a numit acțiunea „un atac fățiș” asupra echipei.
Acesta a fost al doilea raid care a avut loc la Apple Daily în mai puțin de un an. În august 2020, zece persoane, inclusiv Lai și fiii lui, au fost arestate.
Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai mișcării pro-democrație din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media și a fondat Next Digital.
În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.
Legea securității naționale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstrațiile masive pro-democrație care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esență, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului și face mai ușor ca protestatarii să fie pedepsiți, incriminează secesiunea, subversiunea și complicitatea cu forțe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viață.