Xerox Holdings a anunțat că și-a asigurat o finanțare de 24 miliarde de dolari în vederea preluării producătorului american de computere HP, la câteva săptămâni după ce HP a respins o ofertă nesolicitată din partea Xerox, citând, printre altele, îndoieli cu privire la abilitatea companiei de a strânge banii necesari achiziției.
Xerox a obținut angajamente ferme de la Citi, Mizuho și Bank of America în vederea contractării unui împrumut de 24 miliarde de dolari, bani care ar urma să fie utilizați pentru preluarea HP, a precizat compania, într-o scrisoare adresată conducerii HP.
Producătorul de imprimante și copiatoare a oferit, în noiembrie, 22 de dolari în numerar și acțiuni proprii în schimbul unei acțiuni HP, într-o tranzacție care ar evalua gigantul din domeniul PC-urilor la 33,5 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI FOTO Samsung prezintă Galaxy S10 Lite și Galaxy Note10 LiteBoard-ul HP a respins atunci oferta, considerând că aceasta subestimează semnificativ compania, dar și-a exprimat deschiderea față de o eventuală combinare a operațiunilor companiilor, cu condiția ca HP să fie cumpărătorul și Xerox compania absorbită.
HP are o valoare de piață de peste trei ori mai mare comparativ cu Xerox.
Fuziunea cu HP ar consolida poziția Xerox pe piața copiatoarelor și a echipamentelor de birou și ar crea un rival redutabil pentru liderul pieței de computere personale, compania chineză Lenovo.
Cu sediul la Norwalk, în Connecticut, Xerox este unul dintre pionierii industriei tehnologice la nivel global, având o istorie de peste 100 de ani. În centrul Xerox din Palo Alto au fost dezvoltate, printre altele, prototipul primului calculator destinat uzului personal, prima interfață grafică pentru PC, imprimanta cu laser și tehnologia pentru internet Ethernet.
În România, Xerox este prezentă prin companiile Xerox Echipamente și Servicii și Xerox Business Services România și este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de servicii de managementul documentelor și al proceselor de business.
HP, companie creată în 2015 în urma divizării activităților Hewlett-Packard, este prezentă pe piața românească prin intermediul subsidiarei HP Inc. România. Producătorul american de PC-uri, laptop-uri și imprimante a anunțat, anul trecut, că va desființa circa 16% din locurile de muncă la nivel global, parte a unei restructurări menite să scadă costurile și să stimuleze vânzările.